Fisken får datostempel

Snart blir det slutt på halvråtne varer i fiskedisken. Om et drøyt år skal all fersk kjøpefisk datostemples.

Fisk
Foto: Illustrasjonsfoto: / Scanpix

Fiskeri- og kystminister Helga Pedersen har nå bestemt seg for at du skal få vite når ferskfisken du kjøper er fanget. Sammen med holdbarhetsdatoen skal en slik merking sørge for at du får kvalitet i fiskediskene.

Forbrukerinspektørene har tidligere sjekket kvaliteten i norske fiskedisker. Da avdekket vi at mye av fisken som ble solgt som fersk var råtten.

I fjor foretok også Forbrukerrådet en test av norske ferskvaredisker med nedslående resultater.

Nå håper Fiskeriministeren at innføringen av denne merkingen skjerper rutinene i butikkjedene. Departementet har vurdert denne saken siden i fjor sommer .

Hele kjeden

Merkingen forutsetter at fangstinformasjonen følger fisken gjennom flere ledd, fra fiskeren via grossist til detaljist og helt til fram fiskedisken.

Dette innebærer en organisatorisk utfordring for hele verdikjeden, og derfor innføres ikke kravet før 1. januar 2010.

Fangst- eller slaktedato er bare én av flere faktorer som bestemmer holdbarheten til fersk fisk. Temperaturen fisken er oppbevart i er også viktig, men dette er allerede regulert.

Skepsis

Fiskeriminister Helga Pedersen

Fiskeriministeren innfører datostempling, mot bransjens protester.

Foto: NRK

FBI har tatt en ringerunde til fiskerinæringen, som melder om sterk skepsis til den nye ordningen.

To fisker med samme fangst- og holdbarhetsdato kan oppbevares på ulike måter slik at de nødvendigvis ikke framstår som like ferske. Da blir en slik merking misvisende, mener bransjen.

LES OGSÅ: Ferskfisken er blitt bedre

Oppdrett eller vill fisk?

Du trenger ikke å vente helt til 2010 på opplysninger om hvor fisken er fanget og om det er oppdrett eller villfisk du får til middag.

Disse kravene gjelder allerede i EU, og det tas sikte på å innføre dem på det norske markedet i september neste år.

Flere undersøkelser har vist at forbrukerne vet lite om hva fersk fisk egentlig er. Ulike fiskearter har ulik holdbarhet, og for mange kunder blir det dermed vanskelig å orientere seg.

LES OGSÅ: Langreist fisk forurenser

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)