NRK Meny
Normal

Finn tilbake til arbeidsgleden

Etter en avslappende ferie gruer mange seg til å komme tilbake på jobb.

Uinspirert på jobben
Foto: Martin Kierstein

Anne Gerd Samuelsen

Anne Gerd Samuelsen gleder seg ekstra over hverdagen denne høsten.

Foto: Arbeidsglede.com

- Hverdagen er god!

Anne Gerd Samuelsen er en etterspurt foredragsholder på temaet arbeidsglede, men kjenner det ekstra godt denne høsten.

Etter at sønnen ble plutselig og kritisk syk i sommer, er det godt når alt har gått bra og livet kommer i normal stand igjen.

- Jeg er takknemlig for at hverdagen vender tilbake, sier hun.

Ikke bare å "tenke positivt"

De fleste av oss har heldigvis ikke fått slike erfaringer i sommer, og mange gruer seg til å komme i gang igjen når feriedagene nærmer seg slutten.

- Det er ikke så enkelt som bare å "tenke positivt". Alle jobber har både positive og negative sider. Men vi kan selv velge hvor vi vil ha fokus, sier Anne Gerd.

Også for kollegene spiller det en rolle hvordan man vender tilbake fra ferien. Arbeidsmiljøet er et sett av enkeltindivider hvor alle bidrar.

- Unngå i hvert fall å fortelle alle hvor mye du gruer deg og hvor fælt det er at ferien er over. Velg heller å fortelle én ting du virkelig satte pris på i ferien din.

Godt å gå tilbake

Har ingenting å gjøre i tiden som kommer. Og alle mine venner studerer eller jobber. Men jeg må gå på fylla, med penger som jeg låner.

Siste sommerferiedag - deLillos

Ferie hele året - det hadde vært noe?

- De fleste evner å sette seg inn i noe annet. Tenk deg at du var kronisk syk eller langtidsledig. Ferien er bare et gode når du har noe annet å komme tilbake til, sier Anne Gerd.

Hun tror det kan være godt å kjenne litt på hvordan det kunne vært - og er for mange.

- Det at du har en jobb er jo årsaken til at du kan sette så stor pris på å ha ferie. Fritid er bare et gode når man ikke har for mye av det.

Snakk med klumpen i magen

Bekymring

Kroppen vet hva du gruer for.

Foto: colourbox.com, Illustrasjonsfoto: Colourbox / colourbox.com

Men hva med de som virkelig gruer seg? Er det et tegn på at man har feil jobb?

For å finne ut av det, må man gå inn i sakens kjerne. Anne Gerd pleier å spørre hva man legger i det å grue seg og hvordan man kjenner det. Kanskje er det en klump i magen eller en hodepine som kommer når man tenker på jobben.

- Så spør jeg: Hva hvis den klumpen din i magen kunne snakke, hva hadde den da sagt om hvorfor du gruer deg. Hvis personen sier hun ikke vet, spør jeg: Hvis du hadde visst det du sier du ikke vet, hva hadde du da visst?

- Ofte vet kroppen, som er vårt hukommelsessenter, meget godt hva det er som gjør at en gruer seg.

Ofte er det noe konkret, forteller Anne Gerd. Hennes erfaring er at det ofte er småting som blir store for den enkelte, og mye kan man gjøre noe med.

- Man kan velge å bli et offer og tro at det er skjebnen, eller man kan ansvarliggjøre seg selv.

Å være tilstede

Mange av oss har kanskje en tendens til å leve på ferieminnene utover høsten og glede oss til neste gang det skjer noe spesielt. Når bare juleferien kommer, eller når bare neste sommer kommer, da...

- Det er viktig å huske på at evnen til å oppleve glede i livet handler om å tillate seg å være tilstede her og nå. Det er bare her og nå du kan bruke sansene dine, det kan du ikke når du i tankene gleder deg over det som var eller det som skal komme, sier Anne Gerd.

- Forsøk å observere det som er hyggelig akkurat nå. Det er her og nå vi lever, det må vi aldri glemme.

- I morgen kan du og jeg faktisk være døde.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.