NRK Meny
Normal

Maria Elena fikk 20 års fengsel etter fiskeolje-kritikk

Mange frykter represalier fordi de står fram i Forbrukerinspektørenes programmer om omega-3-industrien.

Maria Elena Foronda Fano
Foto: NRK

Miljøverneren Maria Elena Foronda Fano er preget for livet av sin kamp mot fiskeoljeindustriens ødeleggelser i hjembyen Chimbote. Hun er leder for miljøorganisasjonen Natura, stiftet i 1990.

En av hovedsakene til Natura ble å ta opp de store forurensingsproblemene forårsaket av fiskeoljefabrikkene, som produserer råvaren til Omega 3-kapsler.

Det resulterte i at hun og hennes samboer Oscar Diaz ble arrestert og tiltalt for terrorisme i 1994.

– Under prosessen satte de en del betingelser får å kunne bli satt fri: vi skulle stenge kontoret, forlate Chimbote og aldri ta opp igjen miljøproblemstillinger, forteller Foronda Fano.

Dømt til 20 års fengsel

Hun og hennes samboer nektet å gå med på kravene. De ble da dømt til 20 års fengsel.

– Det vanskeligste øyeblikket for meg, mer en selve dommen, var da jeg kom ut etterpå, og så foreldrene mine mens jeg var i håndjern, forteller Foronda Fano med tårer i øynene til Forbrukerinspektørene.

Takket være press fra nasjonale og internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner, slapp hun og hennes samboer ut etter 13 måneder i fengsel.

Foronda Fano har siden den gang fortsatt kampen mot ødeleggelsene fra fiskeoljeindustrien.

For tre år siden opplevde hun igjen at hun slåss mot en mektig motstander. I en reportasje laget av en engelsk miljøorganisasjon kritiserte hun forurensingen fra fiskeoljefabrikkene. Da kom nye, sterke trusler fra bransjen.

Risiko for mange

Maria Elena Foronda Fano sier hun vet at hun risikerer represalier når hun nå er med på å sette internasjonalt fokus på fiskeoljeindustrien, gjennom FBIs program.

Den samme risikoen tar alle intervjuobjekter i Peru, mener mange av de andre FBI snakker med underveis.

– Det er et spørsmål om verdighet. Skal vi fortsette å være undertrykt av et selskap, fortsette å knele? Eller rett og slett si nok av misbruk, med verdighet og hevet hodet. Noen må ta ansvar å ha mot til å håndtere dette. Men vi forbereder oss. Personlig er jeg forberedt på det som kunne komme, sier fagforeningsleder Cruzalegui Quezada Jesus på Copeincas fabrikk i Chimbote.

Heller ikke her i Norge har det vært ukomplisert å få folk til å stå fram med sine synspunkter. Flere av våre norske kilder har trukket seg fra intervju – angivelig etter press fra aktører i bransjen.


TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.