Hopp til innhold

– Norske eiere får ikke høre sannheten

– Vi vil gjerne si til den norske ledelsen i Copeinca at direktørene i Peru ikke forteller dem sannheten om det som foregår i selskapet, sier fagforeningsleder Toto Mendozo til NRK.

Toto Mendozo, Carlos Gonzáles og Abel Tineo

Fagforeningslederne Toto Mendozo, Carlos Gonzáles og Abel Tineo har en vanskelig jobb.

Foto: Harald Eraker / NRK

Under Forbrukerinspektørene (FBI) sine undersøkelser av fiskeoljeindustrien i Peru, kom det ikke bare fram kritikkverdige forhold knyttet til miljø og helse. Også arbeidsforholdene hos selskapene som eksporterer fiskeolje til Omega 3- industrien i Norge ble kraftig kritisert.

Blant dem FBI traff var Toto Mendozo, Carlos Gonzáles og Abel Tineo. De tre er lederne i fagforeningen Sindicato de Pescadores del Puerta de Chimbote.

Foreningen representerer arbeidere som jobber på fiskefartøyene til flere av de store fiskeoljeprodusentene i Peru, blant annet Austral Group og Copeinca, som begge har norske eierinteresser.

– I Copeinca og Austral Group respekteres ikke arbeidernes rett til å organisere seg, sier Toto Mendozo.

Han forteller at han selv mistet jobben i Copeinca i 2009 etter protester mot kutt i lønna til arbeidere på selskapets fiskefartøy. González og Tineo jobber fremdeles på fiskebåtene til Copeinca. De forteller ikke bare om forsøk på fagforeningsknusing fra ledelsens side.

Ingen fangst, ingen lønn

Et annet ankepunkt som kommer fram under Forbrukerinspektørenes undersøkelser i Peru, er at selskapet ikke betaler arbeiderne grunnlønn. Penger får de bare i de to periodene i året hvor fiske etter ansjos er tillatt. Lønnen regnes da ut ifra hvor stor fangst de får.

– Vi må få fangst, hvis ikke tjener vi ingenting. Vi tjener penger bare når det er sesong. Resten av tiden jobber vi nesten ikke, sier Lucho Chavez, som Forbrukerinspektørene møter ute på fiskefeltet i Copeincas fiskefartøy Ribar 9.

De tre fagforeingslederne, som representerer nesten 900 arbeidere fra Copeinca og andre selskaper, forteller at fagforeningsknusing også foregår i Austral Group.

Det norskeide selskapet gir rett og slett arbeidere sparken hvis de melder seg inn i andre fagforeninger enn den Austral Groups ledelse selv har stiftet, ifølge Mondozo og hans kolleger.

Fagforeningsleder Javier Castro Zavaleta i Sindicato de Pescadores de Chimbote y Anexos, en annen fagforening for arbeidere på fiskefartøy i Chimbote-området, bekrefter Austral Groups forhold til organisasjonsfrihet.

– Copeinca forteller ikke sannheten

Også fabrikkarbeidere til Copeinca forteller om forsøk på fagforeningsknusing. FBI møtte fabrikkarbeidere og fagforeningsledere fra flere av selskapets fiskeoljeanlegg under oppholdet i Peru som forteller den samme historien:

Dersom arbeiderne forsøker å danne fagforening på Copeincas fabrikker, ender det med oppsigelser.

Loven i Peru sier at man har rett til å danne en fagforening dersom 20 eller flere arbeidere på en arbeidsplass blir medlemmer.

Arbeidere FBI snakker med, mener at Copeinca spekulerer i å sparke arbeidere slik at antall medlemmer kommer under 20 - og dermed hindrer dannelse av fagforening.

Fagforeningensledere og arbeidere forteller også at diskriminering i form av ulik lønn for likt arbeid er et problem hos Copeinca.

- Vi vil gjerne si til den norske ledelsen i Copeinca at direktørene i Peru ikke forteller dem sannheten om det som foregår i selskapet, sier Toto Mendozo i fagforeningen i Chimbote.

– Overrasker ikke meg

Pablo Trapunsky

Administrerende direktør i Copeinca, Pablo Trapunsky, er stolt over måten selskapet behandler ansatte og fiskere på.

Foto: NRK

Administrerende direktør Pablo Trapunsky i Copeinca avviser på sin side at selskapet behandler arbeiderne dårlig.

– Det finnes ikke en lov som sier at du må betale sånn eller slik. Vi tror at våre mannskaper, sammenlignet med våre kolleger, er de best betalte i sektoren, sier Trapunsky om det at arbeiderne på fiskefartøyene bare får betalt lønn i sesongene ut ifra hvor mye fangst de får.

– Hvis vi har mer enn 20 arbeidere på en fabrikk, kan de i følge loven starte en fagforening. Vi har tre fabrikker uten fagforening. Arbeiderne der klager ikke, og virker fornøyde, sier Trabpunsky.

– Arbeidere fortelle oss at Copeinca knuser fagforeninger, og sparker folk som står opp for sine rettigheter?

– Jeg er ikke overrasket over at de forteller det. Hvis de er færre enn 20 arbeidere, kan de ikke ha en fagforening, svarer Trapunsky.

– Er Copeinca fornøyd med måten dere behandler de ansatte og fiskerne på?

– Ja, virkelig! Vi er temmelig stolte av det. For å oppsummere kan jeg si at hvis du ser på andre selskaper i bransjen her i Peru, vil du se stor forskjell, konkluderer administrerende direktør i Copeinca.

«God dialog»

Copeinca åpnet sine dører til fabrikk og fiskefartøy i Peru for FBI. Det norske storkonsernet Austevoll Seafood, som er heleier av Austral Group, avslo på sin side alle forespørsler om å få besøke deres anlegg i Peru.

Under filming utenfor Austral Groups fabrikk i Pisco ble sågar FBI stanset av selskapets vakter som nektet oss å filme.

Austevoll Seafood vil heller ikke gi intervju til FBI. Men i en epost skriver styreformann Helge Singelstad i Austevoll Seafood blant annet følgende i forhold til deres datterselskap Austral Groups virksomhet i Peru:

«Lønns og arbeidsforhold vil naturlig nok alltid være et tilbakevendende tema i dialogen mellom et selskap og dets ansatte, også for Austral Group. Konkurransen om å beholde, utvikle og skaffe dyktige medarbeidere er i tillegg til selskapets ønske om å være i fremste rekke også innenfor sosiale aktiviteter avgjørende viktig for Austral Group. Austral Group sin ledelse arbeider (selvsagt) aktivt med industriens fagforeninger. Vi mener det er god dekning for å hevde at den generelt gode dialogen mellom selskapets ledelse og dets ansatte reflekteres ved det faktum at også industrien som helhet ligger godt an i nasjonale lønnsstatistikker. Austral Group sysselsetter flere tusen mennesker. Jeg håper derfor du tror meg når jeg informerer deg om at Austral Group sin ledelse ville foretrukket om man ved alle anlegg kunne forholdt seg til en fagforening, men som du trolig er kjent med, det er organisasjonsfrihet også i Peru.»

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)