NRK Meny
Normal

Fem øvelser du kanskje ikke trodde var trening

Fem øvelser for deg som ikke vil slite deg gjennom et beinhardt treningsprogram i januar.

Trening du ikke trodde var trening

Litt intensiv husvask og gåturer med GPS er eksempler på aktiviteter du kan gjøre ofte – og som faktisk kan gi deg en treningseffekt.

Foto: Kim Jansson/Figurerunning.com/Colourbox

Har du et nyttårsforsett om en sprekere hverdag? Da bør du ikke være en av dem som sprekker etter den første harde januarmåneden. Helsemyndighetene anbefaler nemlig at du trener hele året for å holde deg frisk og rask.

Med enkle hverdagsøvelser blir det litt morsommere og litt lettere å holde kroppen i gang. Du kan for eksempel gjøre som tromsøværing Henrik Romsaas, som bruker en trillebår til å holde seg i form. PULS-programleder Helene Sandvig gjør unna treningsøkten på kjøkkenbordet. Og treningsekspert Yngvar Andersen bruker rett og slett en pute som treningsapparat i sin egen stue.

Små, dagligdagse aktiviteter, gjør at pulsen øker og holder får bedre forutsetninger for å holde seg i form over tid. Her er noen eksempler til inspirasjon. Se flere øvelser i kveldens PULS på tv.nrk.no og NRK1 klokken 20.25.

1) Vaske huset

Med noen enkle grep kan du få en liten treningsøkt ut av husvasken.

Vask huset med litt høy intensitet, så får du deg en treningsøkt i tillegg til ren bolig. (Video: Eirik Pessl-Kleiven)

Du blir nok ikke i superform av å moppe gulvet et par ganger i uken. Men litt effektiv og variert husvask kan få pulsen til å stige. Fysiolog Jonny Hisdal ved Oslo universitetssykehus sier at husvask kan være en grei mosjonsform, så lenge du lager litt trening ut av det. Husk å bruke store bevegelser, økt farten, og veksle mellom å arbeide høyt og lavt, anbefaler fysiologen.

2) Bruke trappen som treningsapparat

Velg trappen fremfor heisen. Et helt år med trappegang kan gi glimrende helseeffekt.

Har du ikke tid til å trene, kan du likevel sørge for at du får litt mosjon. (Foto: Kim Jansson, Colourbox. Video: Eirik Pessl-Kleiven)

Dropp heisen – ta trappen! Du trenger ikke spurte opp tusen trinn, bare sørg for at du går opp ett par etasjer i en fart som gjør at du blir litt andpusten. Gjør du dette et par ganger om dagen, skal du ikke se bort fra at formen blir litt bedre på sikt. Treningsekspert Yngvar Andersen kaller trappen for et av verdens beste treningsapparater.

Laster Instagram-innhold

«Ikke alltid lett å få tid til trening med tett program fra morgen til kveld. Men en tur opp trappen er bedre enn ingen ting» skriver statsminister Erna Solberg på Instagram.

3) Gå en kenguru!

Bruk GPS-en på telefonen for å gå eller løpe i et mønster.

Du kan jogge og være kreativ samtidig. (Foto: Figurerunning.com. Video: Eirik Pessl-Kleiven)

Noen synes det er kjedelig å løpe og noen klarer ikke motivere seg for en gåtur. Da gjelder det å gjøre aktiviteten morsommere. Flere treningsapper på telefonen lar deg spore turen din, noe som åpner for at du kan lage GPS-tegninger. Det har faktisk gått sport i å gå forskjellige figurer. Noen har gått en hai, andre har løpt en panda. Og noen har vært litt mer vågale.

4) Reise deg

Kontorjobb? Sitt ikke stille hele dagen, reis deg opp!

Pulsen øker bare du reiser deg opp. (Foto: Tor Risberg. Video: Eirik Pessl-Kleiven)

Stillesitting er et stort problem, ifølge Helsedirektoratet. Sitter du mye på jobben, bør du sørge for å reise deg opp en gang iblant. Bare det å reise seg øker pulsen. Om du har mulighet til å heve pulten og jobbe stående, gir du kroppen få en etterlengtet variasjon i arbeidsdagen.

Eller så kan du gjøre som advokat Kristian Foss. Han har plassert en tredemølle under pulten, noe som gjør at han går mellom seks og 11 kilometer på jobb – hver dag!

Og han er ikke alene om å bruke tredemølle på kontoret, selv superstjerner tyr til tredemøllekontor:

Laster Twitter-innhold

5) Løpe til bussen

Løpe til bussen kan være god trening.

Planlegg å ha dårlig tid til bussen, så får du deg en liten treningsøkt. (Foto/video: Eirik Pessl-Kleiven)

Å være sent ute til avtaler kan by på unødig stress. Planlegger du derimot å ha dårlig tid, kan du få deg en gratis treningsøkt. For eksempel kan du løpe til bussen, slik at du blir andpusten og kanskje svetter litt i pannen. Gjør du dette ofte nok, kan du løpe deg til god samvittighet.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.