Hopp til innhold

Advokat Kristian går mens han jobber

Hver dag går Kristian Foss mellom seks og 11 kilometer – inne på sitt eget kontor! Her er tipsene som kan få deg til å sitte mindre på jobb.

Kristian Foss på mølle

Advokat Kristian Foss har gåmølle under kontorpulten på jobb. Han har merket en betydelig helseeffekt etter at han begynte å gå opp til 11 kilometer mens han jobber.

Foto: Camilla Veka/NRK

Jakob Linhave, fagdirektør Helsedirektoratet

– Det handler om å bruke bena litt mer og ikke sitte stille, sier Jakob Linhave.

Foto: Kim Jansson/NRK

Stillesitting har blitt den nye folkesykdommen. En gjennomsnittlig norsk ungdom sitter 70 prosent av dagen, og opp til ni timer hver dag. Voksne omtrent det samme, viser tall fra Norges idrettshøgskole.

Helsedirektoratet la i forrige uke for første gang frem en anbefaling om å redusere stillesitting for barn, ungdom, voksne og eldre. Det innebærer for voksne minimum 150 minutter med moderat aktivitet i uken – alternativt 75 minutter med mye sterkere aktivitet

– Når vi snakker om moderat fysisk aktivitet, mener vi at du går slik at du blir litt andpusten. Det er også viktig å si at disse 150 minuttene er en minimumsanbefaling, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet Jakob Linhave til NRK.no.

Mange av oss har en arbeidshverdag der vi sitter mye stille og beveger oss lite sammenlignet med hva vi gjorde før. Linhave understreker at jo mer fysisk aktivitet, desto bedre er det.

– Dette skal være enkle hverdagsaktiviteter, og du kan derfor dele disse 150 minuttene opp i timinuttersbolker. Det handler om å bruke bena litt mer og ikke sitte stille, sier Linhave.

– Jeg føler meg kvikkere og sterkere

Forskning viser at sitting er den nye røykingen. Tidligere i år skrev NRK om professor James A. Levine ved den anerkjente Mayoklinikken i USA, som har forsket på stillesitting i en årrekke.

Men det er relativt små grep som skal til for å få en enorm helsegevinst.

– Hyppige pauser i sittende arbeid gjør enorm forskjell, uttalte Levine til NRK Puls.

En annen studie fra Australia av mer enn 200.000 personer på over 45 år viser at de som satt mer enn 11 timer om dagen hadde 40 prosent større sjanse for å dø i løpet av de neste tre årene enn andre.

Kristian Foss, advokat

Advokat Kristian Foss og kollegene har gåmølle på kontoret.

Foto: Camilla Veka/NRK

Så har du mulighet til å bevege deg mer i arbeidstiden og dermed sitte mindre, kan det gjøre underverker for helsen.

Advokat Kristian Foss hos Gille advokater har på seg dress og joggesko på jobb. Han har nemlig hatt gåmølle under skrivebordet sitt på jobben i vel fire måneder. Det har han merket på kroppen.

– Før kunne jeg kjenne litt murring i ryggen etter treningsøkter, men nå er det helt borte, sier Foss til NRK.no, og legger til:

– På ettermiddagene føler jeg meg kvikkere i hodet og sterkere i kroppen, i tillegg har jeg mer overskudd enn før.

Går seks timer hver dag

Tidligere sto Foss mye på jobb. Men selv om det også er bedre enn stillesitting, kjente han at noe ikke var helt som det skulle.

– Det å stå er nok til å hindre stupet i forbrenningen som skjer når man sitter, men jeg følte meg av og til likevel stiv i korsryggen. Jeg tror nøkkelen er å kunne veksle mellom å stå, sitte og gå, sier advokaten.

Vippestol på tredemølle

Aktiv sitting innebærer at man sitter i en stilling som aktiverer kjernemuskulaturen og «tvinger» kroppen til å jobbe, også sittende. Når Kristian Foss ikke går på møllen, vipper han på denne stolen.

Foto: Camilla Veka/NRK

Hver dag går han mellom seks og 11 kilometer på det som ligner på en tredemølle du finner på treningssentrene – uten hev senk muligheter. Samtidig jobber han på PC, leser dokumenter og prater i telefonen.

– Jeg går sakte da, men det blir vel fem til syv timer med gange i løpet av arbeidsdagen. I tillegg trener jeg to til tre dager i uken ved siden av, sier Foss mens han går på mølla.

Og hvis han først sitter er det på en stol med vippefunksjon, så han sitter aldri helt stille.

Den nye anbefalingen fra Helsedirektoratet er Foss positiv til.

– Det henger på greip det, så jeg føler jeg er på riktig vei. Det er jo bare å gå, sier han.

Foss forteller at kollegene lo av ham da han gikk til anskaffelse av gåmøllen. I dag er de fire av åtte stykker som går på jobb, inkludert dem som lo høyest.

Fotballfrue Victoria Beckham har lagt ut et bilde på sin Twitter-konto, hvor hun i likhet med Foss går på en mølle mens hun jobber.

(Saken fortsetter etter Tweeten)

Laster Twitter-innhold

– Trapper er fantastiske

Yngvar Andersen

Ifølge Puls-Yngvar er trappen et flott hjelpemiddel for å holde seg i aktivitet.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Helsedirektoratets råd for en mer aktiv hverdag er blant annet at lange perioder i ro bør stykkes opp med Korte avbrekk med lett aktivitet som å gå, rusle eller stå. I tillegg bør du prioritere rask gange i 20 minutter til og fra jobb hver dag.

Tidligere i år viste Puls-trener Yngvar Andersen oss ulike øvelser som kan gjøres på jobb og hjemme. Jobber du for eksempel i et bygg med mange etasjer kan det være lurt å benytte seg av det Andersen mener er et av verdens beste treningsapparater.

Erna Solberg i trappen

Ikke alltid lett å få tid til trening med tett program fra morgen til kveld. Men en tur opp trappen er bedre enn ingen ting. #nrkpuls, skriver statsminister Erna Solberg til sitt Instagram-bilde.

Foto: (Skjermdump) Instagram/erna_solberg

– Trapper er fantastiske. Og går du de fort har du kanskje merket at det allerede er god trening. Ellers kan du hoppe, gå to og tre trinn av gangen. Gå sidelengs, baklengs, eller et og et trinn kjapt, fortalte Andersen til NRK.no.

Også statsminister Erna Solberg setter pris på trappen i en travel arbeidshverdag.

– Jeg liker å bevege meg

Puls-programleder Helene Sandvig liker godt å være i bevegelse. Det å stå helt i ro er ikke en enkel sak, da skriker nemlig kroppen etter aktivitet.

– Jeg tror på alle de små bevegelsene. Det beste for kroppen er å forandre stilling hyppig, komme deg opp av stolen og bevege deg, sier Sandvig til NRK.no.

Hun bruker transportetappene for det de er verdt, og sykler til jobb hver dag. Hun ser på det som en liten treningsøkt som gjør at hun beveger seg hver dag.

På jobben har hun også et par manualer og en treningsmatte, og sniker inn små styrkeøkter når det måtte passe.

Her er andre tips fra programlederen:

  • Be arbeidsgiveren din om en hev-senk-pult. Det er første bud!
  • Sørg for at du har hyppige ærend ved kaffemaskin og printer på huset.
  • Ta knebøy mens du venter på kaffen.
  • Er det sol ute, gå deg en tur rundt huset og få i deg D-vitamin.
  • Gjør tå hev ved skrivebordet.
  • Tøy ut og strekk på kroppen som et avbrekk til å sitte ved skrivebordet.

(Saken fortsetter etter Instagram-bildet)

– Flere bør ha gåmøter

Torill Bye Wilhelmsen, gründertrener Fjellflyt

Torill Bye Wilhelmsen er sterkt engasjert i å få flere til å sitte mindre på jobb.

Foto: Alexander Vestrum

Torill Bye Wilhelmsen i Fjellflyt jobber med gründere på veien mot å starte og utvikle lønnsomme bedrifter, samtidig som de blir mer kreative og aktive i arbeidshverdagen.

I likhet med advokat Foss har hun tredemølle under kontorpulten. Hun er engasjert i å få flere til å sitte mindre på jobb.

Ifølge Wilhelmsen er det paradoksalt at vi sitter så mye. Hun viser til den norske turkulturen.

– Vi går til jobben og er veldig opptatt av søndagsturene, men hva med å gå mens vi er på jobb? Hvorfor er det så få som har gåmøter? Hvorfor har ikke denne turkulturen forplantet seg til arbeidslivet, spør hun.

Inspirert til å bevege deg mer på jobb? Del dine aktive bilder med oss på Instagram og merk dem med emneknaggen #nrkpuls!

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)