NRK Meny
Normal

Feirer 50 år i friluft

Friluftsloven fyller 50 år ...omtrent på denne tida, og du kan bli med å feire.

Ungdom på fjelltur
Foto: MMS-foto: Stian Arnesen

Torsdag 28. juni 2007 er det 50 år siden friluftsloven ble vedtatt.

Direktoratet for naturforvaltning vil at dagen skal markeres med en stor bursdagsfest.

LYD: Friluftsloven 50 år. Friluftsmagasinets Arnulf Møllerstad diskuterer loven med miljøvernminister Helen Bjørnøy, Øystein Dahle i Friluftslivets fellesorganisasjon og Cecilie Elvebakken i Norges bondelag.

Invitasjon til deg

Din bedrift er invitert til å gjennomføre en eller annen form for utendørsaktivitet. Det kan være alt frå å spise matpakken i friluft til at dagen i sin helhet legges til et uteområde.

Her finner du tips til aktiviteter

 

Det man er glad i, vil man gjerne ta vare på. Derfor er friluftsliv det beste naturvern.

Øystein Dahle, styreleder i Friluftslivets fellesorganisasjon

Direktoratet for naturforvaltning mener at det er viktig å markere 50-års dagen, bl.a. fordi:

  • Allemannsretten er fundamentet for det enkle og miljøvennlige friluftslivet.
  • Friluftsloven lovfester allemannsretten.
  • Friluftsloven er i internasjonal sammenheng unik. Ingen andre land har i samme grad samlet allemannsrettslige sedvaneretter i en egen lov.
  • Dette er en ypperlig mulighet til å gjøre friluftsloven og allemannsretten bedre kjent.
Janne Sollie

Direktør Janne Solli i Direktoratet for naturforvaltning vil ha folk ut i friluft 28. juni.

Foto: Asle Hella / NRK

Direktoratet håper markeringen kan ha fokus på den arven vi har fått overlevert og det ansvaret vi har for å bevare og videreutvikle den under nye og omskiftende samfunnsforhold.

På direktoratets nettside står det at de ønsker å markere den kløkt og fremtidsvisjon som ble utvist av lovmakerne i 1957.

Samtidig som de ønsker å sette fokus på de oppgavene, problemene og utfordringene som allemannsretten står ovenfor nå og i fremtiden.

Loven er bra nok, men vi ser at friluftslivet er presset ... kommunene må ikke gi mange dispensasjoner som gjør at arealene blir begrenset og allemannsretten ikke blir ivaretatt.

Helen Bjørnøy, miljøvernminister

Her finner du tips til aktiviteter  

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.