Hopp til innhold

Dusjer du feil? Kun tre steder på kroppen skal ha såpe

Hvor ofte og hvordan du dusjer kan være grunnen til at du har hudproblemer. Her er ekspertenes beste dusjeråd som tar vare på huden din.

Dusjing

Dusjer du hver dag og bruker såpe over hele kroppen, kan du få tørr hud og problemhud.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Hvor ofte bør jeg dusje? Det er et spørsmål sjeflegen ved Lommelegen.no får ofte. Han mener vi dusjer altfor mye slik det er i dag.

– Hvis du ikke er synlig skitten må du ikke såpevaske huden. Da tørker du ut huden fullstendig, sier Brynjulf Barexstein til NRK.

– Skadelig for huden

Når han får dusjespørsmål er han tydelig på at det kun er tre steder som skal ha såpe når du dusjer.

Brynjulf Barexstein

Brynjulf Barexstein sier til NRK at det kun er tre steder på kroppen som trenger såpe.

Foto: Lommelegen

– Det er mellom tærne, i skrittet og under armene. Folk har masse hudplager på grunn av hypping vasking med såpe, og vi trenger ikke å såpe inn hele kroppen, understreker han.

Er du gjennomsvett av svette eller er skitten, da bør du ta en dusj eller vaske deg.

– Men har du ikke trent eller er skitten, er det ingen grunn til å dusje daglig. Mennesker blir ikke skitne av seg selv bare ved å være til. Det er meningsløst å dusje hver dag, og det er direkte skadelig for huden.

Sjeflegen mener spesielt unge har en angst for kroppslukt.

– Det finnes ikke et menneske som lukter vondt midt på magen eller på høyre overarm. Ren hud lukter ikke. Hvis man dusjer hver dag med såpe, tørker man ut kroppens naturlige hudlag.

Tørker seg etter dusj

Det er ikke bra for huden å dusje deg inn med såpe, advarer ekspertene.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Anbefaler dusjolje

Tørr hud kan gjøre at du lettere utvikler andre hudplager som kløe og eksem, forklarer han.

– Man trenger absolutt ikke dusje hver dag. Jo eldre man blir, desto tørrere blir huden, sier hudlege ved Hudklinikken, Caroline Strandhagen.

Caroline Strandhagen

Hudlege Caroline Strandhagen anbefaler deg å bruke dusjolje hvis du er veldig plaget med tørr hud.

Foto: Hudklinikken

Hun sier det er viktig å bruke dusjolje for å fukte opp huden ved tørrhet eller hvis man dusjer ofte.

– Hvis du har veldig tørr hud eller eksemplager, bør man heller ikke bruke såpe i underlivet eller under armene. Dusjolje rengjør huden like bra.

Er du veldig plaget, bør du smøre deg med krem.

– Jeg anbefaler videre at man bruker fet fuktighetskrem etter dusjing, for å fukte opp huden ytterligere ved tørr hud. Dette er viktig for å unngå å utvikle eksem, forklarer hudspesialisten.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)