Hopp til innhold

Mange røde prikker på huden? Du kan være ekstra utsatt

Hvis du har fått mange røde prikker på huden i det siste, er det trolig Cherry Angiomer. Noen får flere enn andre.

cherry spots

Røde prikker i huden er helt vanlige og heter Cherry Angiomer. Mange oppsøker hudlege fordi de blir bekymret, men de er ufarlige.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Blir du litt bekymret når du ser at du stadig får flere røde prikker på huden? Du er ikke alene. Mange oppsøker hudlege fordi de lurer på det samme.

– Jo eldre man er, jo flere får man, sier Caroline Strandhagen, hudlege ved Hudklinikken.

– Kommer uansett

– Cherry​ Angiomer eller cherryspots, er veldig vanlige og nesten alle pasientene våre har en eller flere av dem. Det som skjer er at blodkar i huden sprenges og de blir som et lite nøste i huden. Disse små blodkarene kan også sprekke opp og blø, forklarer hun.

Caroline Strandhagen

Kirsebærflekkene man får i huden er veldig vanlige, sier hudspesialist Caroline Strandhagen.

Foto: Hudklinikken

Strandhagen understreker at det ikke er solen som forårsaker disse flekkene.

– Man får dem ikke på grunn av sola, det er ingen UV-eksponering som forårsaker dem. De kommer uansett, og man er først og fremst arvelig disponert. Cherryspots er ​kun kosmetiske, de kan aldri utvikle seg til hudkreft.

Prikkene opptrer som oftest på overkroppen og lårene, men hudlegen har også sett dem i ansikt og hode, men sjelden på hendene.

– Sannsynligheten for at de forsvinner av seg selv, er liten selv om de en sjelden gang kan trekke seg tilbake og bli borte.

Strandhagen fjerner disse flekkene ved å bruke en laser, en såkalt karlaser eller diatermi, som varmer opp vevet med en varm spiss.

– Ikke alt rødt i huden er snilt. Føflekkreft kan også opptre som små flekker i huden, sier Strandhagen.

– Viktig å utelukke hudkreft

– Enhver hudforandring som vokser fort eller blør, bør sjekkes av lege, sier Kjetil Guldbakke, hudlege ved Oslo Hudlegesenter.

Kjetil Guldbakke

Kjetil Guldbakke sier man må følge med på om man har flekker som vokser.

Foto: Maria Elsness / NRK

– Det er viktig å utelukke hudkreft. Cherry Angiomer er stabile og ender seg ikke betydelig over tid selv om de kan bli litt større. Ved hudkreft endrer føflekkene seg relativt fort.

Guldbakke sier til NRK at det også er vanlig å få flere prikker under graviditet, og at de gjerne oppstår i 30-40-års alderen.

De fleste som oppsøker hudlegen ønsker enten å finne ut hva det er de har, eller fjerne de røde flekkene.

Det finnes ingen forebyggende behandling mot angiomer.

– Det er helt ufarlig å fjerne dem og vi kan fjerne rundt 100 Cherry Angiomer på en vanlig time hos oss.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)