Hopp til innhold

Har ikke vasket håret på 25 år

Anette, Jonas og Mina Mari har alle tre sluttet helt eller delvis å vaske håret med sjampo. Jonas har ikke brukt sjampo på 25 år. Alternativ sjampobruk er en ny trend.

Bruker ikke shampo

Anette, Jonas og Mina Mari behandler håret litt annerledes enn de fleste andre. Jonas har ikke brukt sjampo på 25 år.

Foto: Tora Krogh / NRK

"No poo" kalles en internasjonal trend for alternativ bruk av sjampo og balsam. Å kutte ut sjampo helt eller delvis er blitt mer godtatt også av frisører, men det passer ikke for alle.

Mina Mari Skilbred Holmquist (32) kom for et par år siden frem til at det var bedre for henne å vaske håret kun et par ganger i måneden med sjampo.

– Jeg følte at sjampoen la seg utenpå håret mitt. Nå føler jeg at håret er lettere, og at det er bedre for krøllene mine enn da jeg brukte sjampo ofte, forteller hun til NRK Puls.

– Blir det ikke fett?

– Min erfaring er det motsatte. Jeg bruker jo balsam og jeg skyller jo håret. Jeg føler heller ikke at det lukter vondt av håret mitt, sier Mina Mari.


Natron og eddik

Hårvask uten shampo

Anette Borge vasker her håret med sin egen blanding av natron og vann.

Foto: Tora Krogh / NRK

Et av alternativene til vanlig sjampobruk er å erstatte sjampo med en blanding av natron og vann, og å erstatte balsam med en blanding av eddik og vann. Anette

Anette Borge

Anette Borge bruker natron og eddik i dusjen i stedet for sjampo og balsam.

Foto: Tora Krogh / NRK

Borge (30) har gjort dette et par år nå.

– Jeg begynte å lese om alle kjemikaliene som var i sjampoene jeg brukte, gikk amok i skapene og måtte kaste nesten alt. Hva skal jeg vaske med nå, tenkte jeg, og kom over noen som på Youtube brukte natron og eddik. Jeg prøvde noen uker, og hadde ikke lyst til å gå tilbake, sier Borge.

– Hva slags hår får du i starten?

– Du kan få litt mer fett hår i en periode, litt på grunn av at hodebunnen er vant til å produsere fett som følge av at vanlig sjampo fjerner fett. Når du slutter med sjampo, går fettproduksjonen opp litt ekstra før den går tilbake til det som skal være normalen, mener hun.

– Jeg synes det er lettere å style, det føles lettere, jeg har fått krøller og fall tilbake og det føles mer naturlig, fortsetter Borge.

Natron

En blanding av natron og vann kan brukes som alternativ til sjampo.

Foto: Tora Krogh

Interessant trend

Hårstylist og eier av frisørsalongen Gevir i Oslo, Agnes Gulbrandsen, tror mange vasker håret for ofte med sjampo. Hun ser en trend i utlandet og hjemme der flere prøver på alternative måter å vaske håret på.

– Natron og eddik er en trend i USA, i Sverige er det salonger som tilbyr det. Det blir en livsstil, og du må styre litt på badet for å lage riktige blandinger. For håret kan det være greit hvis du har et naturlig og sunt utgangspunkt. Har du et farget hår er det ikke lurt, da vil det kunne bleke håret, mener Gulbrandsen.

Hun har selv funnet sin alternative måte å vaske håret på.

– Jeg påfører bare balsam i lengdene og sjampo kun i hodebunnen. Håret trenger ikke sjampo. Det trenger næring.

Hvor ofte?

– Før vasket jeg håret hver dag, nå vasker jeg det en til to ganger i uka, sier hårstylisten.

Jonas

Jonas har ikke vasket håret på 25 år.

Foto: Tora Krogh

Vasker det aldri

Å droppe sjampo helt er heller ikke så uvanlig lenger, selv om de færreste har gjort det så lenge som Jonas (41). Han sluttet med sjampo for 25 år siden.

– De første seks ukene var gufne, jeg klødde en del, men etter seks uker sa det poff – og så funka det rett og slett, forteller han.

– Hva er konsekvensen?

– Jeg ser ikke noen forskjell. Jeg grer det i dusjen hver gang jeg dusjer, og sånn sett får jeg renset hodebunnen, sier Jonas.

– Har du vurdert å begynne med sjampo igjen?

– Nei, det kommer jeg aldri til å gjøre. Jeg hater produktet, jeg hater prisen og jeg hater industrien. Jeg synes at håret, hodebunnen og kroppen min fungerer mye bedre uten.

– Hva sier andre som får vite at du ikke vasker håret?

– Det er to reaksjoner. Noen synes det er ekkelt, andre synes det er kult. Jeg har ikke fått noen tilbakemeldinger på at det lukter. Så trykker jeg heller ikke hårmanken opp i ansiktet på folk. Det lukter ikke epleekstrakt, men det lukter heller ikke vondt og ufriskt, sier 41-åringen.

Hårstylist Agnes Gulbrandsen tror full stopp med sjampo kan egne seg for noen, men ikke for mange.

– Jeg er ikke så skeptisk til å droppe det helt, så lenge du ikke bruker stylingprodukter og er ren. Dropp gjerne sjampo hvis du klarer det, men mannen i gata trener og svetter, og det blir harskt og lukter. Mitt råd er å være ren, og finne en løsning som passer for deg, mener frisørsalongeieren.

– Ikke skadelig

Shampo

Hodebunnen trenger sjampo, ikke hårlengdene, sier Agnes Gulbrandsen.

Foto: Tora Krogh

Hos Lilleborg, som er av de største produsentene av sjampo i Norge, mener de at det ikke er skadelig å droppe sjampo.

– Det er ikke skadelig å kutte ut sjampo. Det finnes de som har sluttet å bruke sjampo, og som skyller håret hver dag i stedet. Det kan være at man må bruke varmere vann og skrubbe lengre for å få bort urenheter, og for noen kan dette føre til tørrere hodebunn. Dette er individuelt, så hvis det fungerer fint, er det helt ok. Det handler om velvære og om å føle seg ren, sier Anne Gjemdal, som er kommunikasjonssjef i Lilleborg.

Sjampoprodusenten vil likevel ikke anbefale å kutte ut sjampoen dersom man bruker styling.

– Da behøver man en sjampo som kan vaske hår og hodebunn helt rent for stylingrester. Det kan også være verdt å tenke på at ulike sjampoer vil være tilsatt ulike pleiende ingredienser som hår og hodebunn kan dra nytte av, avslutter Lilleborgs kvinne.

  • I NRK Puls mandag får du se mer om dem som ikke vasker håret. Se video allerede nå der Anette, Jonas og Mina Mari forteller mer om sine hårvaskvaner:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)