Fall i p-pillebruk uroer

Gynekolog er bekymret over at flere og flere dropper p-pillen.

P-pillen Yasmin.
Foto: Heidi Lise Bakke / NRK

- Jeg er redd nedgang i bruk av p-piller kan gi økte blødningssmerter, uønskede graviditeter og aborter, sier gynekolog Rolf Kirschner til DinSide Helse .

LES OGSÅ: Sterke menssmerter

Bekymret

Kirschner er seksjonsoverlege ved Kvinneklinikken, Rikshospitalet og leder av Norsk gynekologisk forening, og ser ingen ting å glede seg over ved at salget av p-piller går ned.

- Jeg ser ingenting positivt i nedgangen, verken på kort eller lang sikt.

Fra 2006 til 2007 gikk salget av p-piller ned med seks prosent, i følge tall fra Apotekerforeningen.

- Seks prosent er ganske mye. P-pillen er primært en medisin for å hindre graviditet, dempe blødninger under menstruasjonen og smerter knyttet til det, sier Kirschner.

Følgene av at kvinner slutter å ta p-pillen, kan bli økt blødningsbesvær, smerter, uønskede graviditeter og deretter abort.

p-piller

P-piller

Foto: ScanStockPhoto

Negativ omtale

Det kan være vanskelig å forklare hvorfor salget av p-piller har gått ned, mener informasjonssjef i Apotekerforeningen, Jostein Soldal.

- En mulighet kan være at det mest populære merket Trionetta ble trukket fra markedet. Men det har vært en lang overgangsperiode, og det er vanskelig å tro at kvinner slutter i stedet for å gå over til et annet merke, mener han.

Soldal tror nedgangen har med medias lite flatterende omtale av prevensjonsmiddelet å gjøre.

LES OGSÅ: Gir femdoblet kreftfare

LES OGSÅ: Tror p-piller er årsak til dødsfall

- Det er mer sannsynlig at den negative medieoppmerksomheten i forbindelse med blodproppdødsfall som ble knyttet til p-pillen, fortsetter Soldal.

Denne teorien støttes av Kirchner.

- Mye positivt ved p-piller

- Det er stadig vekk p-pillens negative effekter som blir dratt fram, mens de positive egenskapene blir oversett. Media må bli flinkere til å objektivisere og nøytralisere informasjonen, mener gynekologen.

LES OGSÅ: P-piller mot bulimi

Han har en klar oppfordring til både kvinnene som allerede har sluttet å bruke p-piller og de som vurderer å slutte.

- De som har sluttet, bør gå over til annen trygg prevensjon. De som tenker på å slutte, bør kontakte legen for å få en grundig konsultasjon først.

I Norge bruker rundt 300.000 kvinner p-piller, viser tall fra Statens Legemiddelverk. Yasmin er nå den mest solgte p-pillen, med en omsetning på nesten 70 millioner kroner.

I alt ble det solgt p-piller for nesten 150 millioner kroner i fjor, ifølge Apotekerforeningen.

LES OGSÅ: P-pille til 16 åring?

LES OGSÅ: Sikker sex

LES OGSÅ: Spiral og kreftfare

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER!

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)