NRK Meny
Normal

Sterke menssmerter

Hun må være borte fra skolen på grunn av kraftige smerter. Lege Jørgen Skavlan har flere råd til henne.

Mage
Foto: Scanstockphoto

 

Spørsmål

Hei. Jeg er 16 år og plaget med veldig sterke mensensmerter. Det er nesten på grensen til at jeg kaster opp, og jeg klarer ikke å stå oppreist. Jeg tar smertestillende piller, men smertene er så sterke at de ikke virker. Det eneste som hjelper er at jeg tar smertestillende og håper på å sove bort smertene.

Problemet er at jeg må være borte fra skolen en gang i måneden, noen ganger flere dager. Har hørt at p-piller er bra, men det har jeg ikke prøvd ennå. Spørsmålet mitt er; har du noen tips om hva jeg kan gjøre for å ikke få så sterke mensensmerter?

 

Jørgen svarer

Hei. Her har du noen forslag som du kan forsøke.

– 1 Paracet 500 mg + 1 Ibux 400-600 mg tatt samtidig.

– Prøve nattlysolje. Fås på apoteket eller i helsekostbutikk.

– Prøve Naprosyn/Naproxen 500-1000 mg (snakk med legen din).

– P-piller kan være meget effektivt mot menssmerter, men da bør du eventuelt ta det opp med helsesøster eller fastlegen din.

– Av og til må vi bruke litt sterkere medisiner enn reseptfri paracet, som for eksempel Paralgin Forte. Det må også legen din vurdere.

Lykke til.

Hilsen
Jørgen Skavlan
Spesialist i allmennmedisin 

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.