Hopp til innhold

P-piller mot bulimi

Spiseforstyrrelsen bulimi kan skyldes hormonell ubalanse i kroppen.

P-piller.
Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Forskning fra Sverige viser at mange kvinner med bulimi har et høyt nivå av testosteron i kroppen.

Dette kan være grunnen til at noen kvinner er mer utsatt for tvangsspising og bulimi enn andre. 

Klarer ikke å stoppe

Bulimikerne klarer ikke å stoppe å spise, og spiser så mye at de må kaste opp eller kvitte seg med maten på andre måter.

Nesten 20 000 norske kvinner har bulimi og nesten 30 000 lider av overspising, viser tall fra Nasjonalt Folkehelseinstitutt.

I dag blir bulimi sett på som en mental sykdom og behandles som andre med psykiske lidelser.

Forskningen som er gjort i Sverige gir nye muligheter til å behandle bulimikerne.

Hormonell ubalanse

En doktoravhandling av Sabine Naessén ved det Karolinska Sjukhuset i Stockholm tyder på at sykdommen i visse tilfeller kan komme av hormonubalanse i kroppen.

Dette kan lett rettes på ved bruk av enkelte typer P-piller.

- Vår undersøkelse har vist at omkring en tredjedel av kvinnelige bulimikere har en hormonell ubalanse som kan forklare hvorfor de har spiseforstyrrelser, sier Naessén. 

- I visse tilfeller kan spiseforstyrrelsene i større grad være et uttrykk for kvinnens hormonelle ubalanse enn en mental sykdom, sier hun. 

Fant sammenheng

Sabine Naessén er gynekolog på Karolinska Sjukuset.

Kvinnene som daglig kommer til henne kommer i utgangspunktet av helt andre grunner enn eventuelle spiseforstyrrelser. Men mange av dem har en hormonubalanse. Det har også mange bulimikere.


- Vi ønsket å finne ut om det kan være en sammenheng mellom hormonubalanse og spiseforstyrrelser, forklarer Naessén.

Hun og hennes veileder, Angelica Hirschberg, studerte i doktoravhandlingen en gruppe på 77 bulimikere og 59 kontrollpersoner. De fant at en stor andel av bulimikerne hadde et høyt testosteronnivå og tilsvarende lavere nivå av østrogen.

Fra før vet man at testosteron kan ha direkte påvirkning på apetitten og at et høyt nivå av testosteron kan gi en sterkere sultfølelse.

- Kvinnesykdom

Bulimia nervosa eller overspising/tvangsspising er trolig den vanligste formen for spiseforstyrrelse og er rundt ti ganger mer vanlig hos kvinner enn hos menn.

Naesséns resultater viser at bulimi er en kompleks sykdom som ofte har både hormonelle, genetiske og psykiske årsaker.

Blant kvinnene som ble undersøkt i hennes studie var det tydelig forskjell på hormonballansen mellom bulimikerne og de uten spiseforstyrrelser. 

Effektiv behandling med p-piller

Ved at bulimikerne ble behandlet med en p-pille med et høyt østrogennivå kunne testosteronnivået dempes.

Resultatet ble at sultfølelsen og suget etter fett og sukker ble lavere for omtrent halvparten av bulimikerne etter bare tre måneders behandling.

Tre av forsøkspersonene ble helt friske fra spiseforstyrrelsene som en følge av behandlingen med p-piller.

- Dette er en veldig sterk effekt. Dette tyder på at denne type hormonbehandling kan bli et alternativ til kognitig adferdsterapi i fremtiden, sier hun.

Endret behandlingsmåte

Funnene har gjort at Sabine Naessén har endret måten hun møter pasientene sine på.

- Nå er jeg mer aktiv i å spørre om vektoppgang og nedgang og om pasienten har noen form for spiseforstyrrelse, sier gynekologen.

Hun forteller at mange blir glade når hun stiller spørsmål om forholdet mat.

Hun mener flere leger bør bli mer åpen for å se hele sykdomsbildet til pasientene.

Sabine Naessén og hennes forskerkolleger skal studere virkningen av p-piller på kvinner med spiseforstyrrelser enda en gang i et større og mer grundig studie.

Kanskje kan det lede fram til at p-piller kan anbefales som en vanlig behandling for kvinner med spiseforstyrrelser.

 

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)