NRK Meny
Normal

Spiral og kreftfare

Er det noen sammenheng mellom bruk av hormonspiral og brystkreft?

Bryst (Illustrasjonsfoto)
Foto: BananaStock

 

Spørsmål

Hei Jørgen. Hva er din mening om bruk av hormonspiral? Jeg har nettopp fått satt inn en, men en kollega av meg, som nylig har fått brystkreft, fortalte at det første de spurte om på sykehuset var om hun brukte hormonspiral. Det gjorde hun, og den ble umiddelbart fjærnet.

Er det noen sammenheng mellom hormonspiral og kreft?

 

Jørgen svarer

Hei. Det er helt åpenbart at din kollega, som har fått påvist brystkreft, må slutte med alle typer østrogentilskudd.

Vi vet at mange typer svulster i brystkjertelen hos kvinner, godartede og ondartede, er følsomme overfor østrogen, og østrogen vil da kunne virke stimulerende på celledelingen.

I Levonova er det syntetiske østrogener (levogestrel), slik man finner i p-piller og andre østrogenpreparater. Disse frigjøres i ørsmå mengder (20 microgram pr 24 timer) over 4-5 år.

Hos en frisk, ung kvinnne, som ikke røyker, som ikke har familiehistorie med slag, blodpropper eller brystkreft så er østrogenprevensjon, inkludert Levonova, rimelig trygt å bruke i en begrenset tidsperiode.

Hilsen 
Jørgen Skavlan
Spesialist i allmennmedisin

 

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.