Hopp til innhold

Spiral og kreftfare

Er det noen sammenheng mellom bruk av hormonspiral og brystkreft?

Bryst (Illustrasjonsfoto)
Foto: BananaStock

 

Spørsmål

Hei Jørgen. Hva er din mening om bruk av hormonspiral? Jeg har nettopp fått satt inn en, men en kollega av meg, som nylig har fått brystkreft, fortalte at det første de spurte om på sykehuset var om hun brukte hormonspiral. Det gjorde hun, og den ble umiddelbart fjærnet.

Er det noen sammenheng mellom hormonspiral og kreft?

 

Jørgen svarer

Hei. Det er helt åpenbart at din kollega, som har fått påvist brystkreft, må slutte med alle typer østrogentilskudd.

Vi vet at mange typer svulster i brystkjertelen hos kvinner, godartede og ondartede, er følsomme overfor østrogen, og østrogen vil da kunne virke stimulerende på celledelingen.

I Levonova er det syntetiske østrogener (levogestrel), slik man finner i p-piller og andre østrogenpreparater. Disse frigjøres i ørsmå mengder (20 microgram pr 24 timer) over 4-5 år.

Hos en frisk, ung kvinnne, som ikke røyker, som ikke har familiehistorie med slag, blodpropper eller brystkreft så er østrogenprevensjon, inkludert Levonova, rimelig trygt å bruke i en begrenset tidsperiode.

Hilsen 
Jørgen Skavlan
Spesialist i allmennmedisin

 

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)