NRK Meny
Normal

Færre gutter omskjæres i USA

Selv om de fleste amerikanske fedre selv er omskåret, velger stadig flere å la forhuden forbli urørt på sine nyfødte sønner.

Baby

Omskjæring av gutter har vært svært vanlig i USA. Nå har andelen sunket til under 50 prosent.

Foto: Meek, Tore / SCANPIX

I USA har omskjæring av gutter stått svært sterkt i mange tiår. Faktisk er 80 prosent av amerikanske menn omskåret, uavhengig av religion eller etnisk tilhørighet.

Men nå ser det ut til at den nye generasjonen av mødre og fedre velger annerledes.

Etter noen år med nedgang, falt andelen av de som valgte omskjæring fra 56 prosent til 32,5 prosent i løpet av bare tre år, fra 2006 til 2009, skriver New York Times .

Holdningsendring eller et spørsmål om økonomi?

Hva som er årsaken til det tydelige skiftet i USA er ikke klart. Men noe av motivasjonen kan være økonomisk.

Gjennom både 80- og 90-tallet ble rundt to tredjedeler av amerikanske gutter omskåret etter fødselen. Men siden 1999 har betydelig færre fått dekket inngrepet fra det offentlige. Dette forklarer trolig noe av nedgangen.

Samtidig har kritiske grupper vært mer framme i media, og det har vært mer fokus på smerten ved omskjæring og eventuell skade. En praksis som tidligere har vært kulturelt akseptert som «noe man bare gjør», er ikke lenger like selvsagt.

Helsemyndighetene i USA gir per i dag ingen råd den ene eller andre veien, men vurderer å anbefale omskjæring av gutter for å redusere smitterisikoen ved hiv og aids.

Tar forbehold

Tallene ble lagt fram under den internasjonale AIDS-konferansen i Wien i juli, egentlig som en del av en undersøkelse som er gjort av komplikasjoner i forbindelse med omskjæringer.

Det statlige Center for Disease Control and Prevention, som står bak undersøkelsen, har i ettertid gått ut og tatt forbehold om tallenes nøyaktighet.

De bekrefter imidlertid at det ikke er noen tvil om at betraktelig færre amerikanske gutter blir omskåret nå enn for ti år siden.

Norske leger vil forby omskjæring

Tidligere denne måneden gikk det norske Rådet for legeetikk inn for et forbud mot omskjæring av gutter.

Rådet argumenterer med at friske småbarn utsettes for unødig smerte og risiko i forbindelse med inngrepet.

– Det har ingen medisinsk begrunnelse, og det strider da imot sentrale punkter i medisinsk etikk, sa professor og leder for rådet Trond Markestad til NRK.no.

Utspillet møtte sterk kritikk, blant annet fra Islamsk råd og fra overlege ved Kvinneklinikken på Rikshospitalet og tidligere leder i det Mosaiske trossamfunn, Rolf Kirshner.

I Norge utføres ikke omskjæringer på offentlige sykehus lenger. Omskjæring er vanlig blant norske muslimer og jøder, og utføres på privatklinikker, hos enkelte leger, men også av ikke-medisinsk personell.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.