Hopp til innhold

Ingen kontroll med omskjæring i Norge

Det er ingen kontroll med hvem som omskjærer gutter i Norge, siden de fleste norske sykehus ikke utfører inngrep av rituelle årsaker fordi det ikke defineres som nødvendig helsehjelp.

Baby
Foto: Meek, Tore / SCANPIX

Fylkeslege i Vest-Agder, Kristian Hagestad, er svært bekymret over at flere barn omskjæres på uhygieniske steder og av ikke-kyndige personer.

Kristian Hagestad

Fylkeslege i Vest-Agder Kristian Hagestad.

Foto: Liv Eva Kirkesæther / NRK

I dag blir en del omskjæringer av gutter gjort i det private helsevesenet. Ellers er det noen leger som gjør det på frivillig basis. I tillegg reiser ikke-medisinsk personell rundt som kaller seg «omskjærere» og utfører inngrepet.

– Politiet kontaktet oss en gang fordi det var hørt barnegråt fra et kontorklokale som var blitt midlertidig operasjonslokale, sier han.

Ved en annen anledning ble fylkeslegen kontaktet etter at en person, som ikke var lege, var blitt stoppet i tollen.

– Han kalte seg omskjærer og hadde med seg diverse utstyr for kirurgi, bandasjemateriell og salver, og skulle på Norgesturné, forteller Hagestad.

Bør se til Sverige

Han er oppgitt over han ikke kan stoppe slike omskjæringer. Fordi det ikke er faste regler for dette i Norge.

– Jeg synes det er høyst utilfredsstillende, sier han.

Håper myndighetene ser til Sverige der de har retningslinjer for hvem som kan utføre omskjæringen og hvordan det skal gjøres.

Talsmann for barnekirurgisk forening i Sverige, overlege Gunnar Gøthberg, vil ha forbud mot det han mener er lemlestelse av gutter.

Overlege Rolf Kirschner

Overlege ved Kvinneklinikken på Rikshospitalet og tidligere leder i det Mosaiske trossamfunn, Rolf Kirschner, mener man må ha respekt for tradisjoner som har vart i tusener av år.

Foto: NRK

Han får støtte av Jan Helge Solbakk, som er professor i medisinsk etikk, ved både Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen.

– Det er et overgrep. Omskjæring av gutter er et overgrep, på samme måte som omskjæring av jenter er et overgrep. Jeg mener det bør forbys på lik linje, sier Solbakk.

– Det offentlige bør ta ansvar

Overlege ved kvinneklinikken på Radiumhospitalet og tidligere leder i det Mosaiske trossamfunn, Rolf Kirschner, mener omskjæring av gutter forhindrer smitte av sekuelle sykdommer og det offentlige bør ta ansvar for inngrepene:

– I andre miljøer som gjør dette av rituell og religiøs art er det ikke regulert. Vi foreslo i utredningen til Helsedirektoratet at dette skulle innføres, eventuelt mot forøket egenandel, som en regulær aktivitet ved offentlige sykehus, sier han.

Omskjæring av gutter er vanlig blant muslimer og jøder i Norge. Hvert år blir flere hundre spedbarn omskåret, mange uten bedøvelse og risikerer komplikasjoner som infeksjoner og blødninger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

AKTUELT NÅ