Hopp til innhold

Emmy (2) forsvant i Syden – reddet av armbånd

– Jeg fikk panikk da jeg skjønte at en naken toåring var et lett offer alene på sydenstranda, sier mamma Tina Bråthen. Hennes klare råd er: Merk barna i ferien!

Emmy

Her er lille Emmy på stranden på Mallorca i 2005 - med nummerbånd rundt hånden.

Foto: Privat

Emmy

Emmy brukte armbåndet med telefonnummer på ferie i mange år etter episoden der hun forsvant. Her er hun på Mallorca på den omtalte ferieturen.

Foto: Privat
Tina og Emmy

Emmy har blitt stor, og er nå 10 år. Her er Emmy og mamma Tina på ferie i USA.

Foto: Privat
Merkebånd

Et slikt merkebånd har en lås som barna ikke skal klare å åpne.

Foto: Maria Elsness / NRK

Det var en deilig dag på stranda på Mallorca i 2005. En feriedag som alle andre, med foreldre, besteforeldre og søskenbarn samlet i varmen. Tina og Erik Bråthen fra Askim er begge rektorer, og er vant til å passe på barn.

Likevel skjer det utenkelige: Datteren Emmy, den gang bare to år, blir borte. Den lille jenta er splitter naken, men har på seg et armbånd med pappas telefonnummer.

– Jeg trodde at hun var sammen med min mann og bestefaren for å kjøpe is, og de trodde at hun var hos meg. Da de kom tilbake fra iskiosken, skjønte vi at Emmy var borte. Jeg fikk panikk, forteller mamma Tina til NRK.no.

Familien lette først i nærheten på stranden.

– Men når jeg løftet blikket og så utover den kilometervis lange stranden, med tusenvis av mennesker, skjønte jeg at det var nytteløst. Vi løp opp til hotellet bak oss. Damen bak disken ble superstresset, og kalte opp de andre hotellene på stranden med walkietalkie, sier mammaen videre.

– Plutselig skjønte jeg at en naken toåring med lyst hår var et lett offer.

Reddet fra katastrofe

De neste minuttene virket som mange år for de fortvilte småbarnsforeldrene. Men etter omtrent 20 minutter ringer pappa Eriks telefon:

– Vi hører et barn hylskrike. Det viser seg å være et eldre, irsk ektepar som hadde fulgt med den lille jenta vår en stund, og skjønt at hun var alene. Da Emmy begynte å gråte, grep de inn – og fant armbåndet med telefonnummeret, sier mammaen.

– Armbåndet reddet familien fra katastrofe. Jeg blir fortsatt helt nummen når jeg tenker på hva som kunne vært utfallet. I mange år etterpå ville Emmy ha på armbånd når vi dro på ferie. Hun gjentok hele ferien på Mallorca at "nå er jeg ikke borte", fortsetter Tina.

Vil advare andre

Tina Bråthen vil gjerne at historien deres skal bli brukt for å redde flere barn. Uansett hvor ansvarlig du er som forelder, skal det bare noen få sekunders uoppmerksomhet til før barnet kan forsvinne i store folkemengder.

– Vi er så glade for at vi hadde kjøpt navnebånd til barna før vi dro, og at de hadde dem på hele ferien! Man skriver kun nummer til "Mum" og "Dad" på båndet, ingen navn på hverken foreldre eller barn. Det er viktig så at en eventuell overgriper ikke kan lokke ungene med kjente navn, forteller rektor og mamma Tina.

Bånd eller penn

Navnebånd eller nummerbånd får du nå kjøpt i kleskjedebutikker, på apotek og på nett. Flere fornøyelsesparker selger også merkebånd i porten.

Kaja Hegg

- Å skrive mobilnummeret ditt på barnets arm fungerer også fint, sier Kaja Hegg i Redd Barna.

Foto: Redd Barna
Helge Andersen

- I mange sammenhenger har vi sett at et nummer på håndleddet til barnet har hjulpet Røde Kors med å oppnå kontakt mellom barn og foresatte, sier beredskapsrådgiver Helge Andersen.

Foto: Hanne Therese Skiri

– Hvis foreldre er redde for å miste oversikten over småbarn på ukjente stedet med store folkemengder, kan man også skrive mobilnummeret med en penn på armen til barnet. Eller man kan lage en lapp som barnet har med seg. Men jeg syns ikke det er problematisk at noen tjener penger på bånd heller, sier Kaja Hegg, rådgiver i Redd Barna, til NRK.no.

Klær eller tilbehør i sterke farger kan også gjøre det enklere å oppdage barnet ditt på steder med mye folk.

– Gjør gode avtaler med barna

– Det viktigste er at foreldre og barna holder sammen, og om man planlegger å gå hver for seg, så gjør gode avtaler på hvor og når man skal treffes igjen, sier Helge Andersen, til NRK.no. Han er beredskapsrådgiver i Røde Kors sin avdeling for Nasjonal beredskap og hjelpekorps.

– Gjør også gode avtaler på hva man gjør om man kommer bort fra hverandre. "Vi møtes ved den infotavlen der", "Gå til en vakt og si at du har kommet bort fra foreldrene dine" og så videre. Ved slike avtaler er det en ekstra trygghet om man har informasjon i en eller annen form om navn og nummer til foresatte, fortsetter han.

Røde Kors påpeker at det er viktig å ikke stole blindt på teknologien.

– Man er for eksempel avhengig av mobildekning. Under store sammenkomster, det være seg store konserter, 17. mai-feiring i Oslo eller lignende, kan man ikke være 100 prosent sikker på at mobildekningen er tilstrekkelig for å oppnå kontakt, opplyser beredskapsrådgiveren.


Telefonnummer har hjulpet mange barn

Røde Kors har ingen konkret erfaring med bruk av merkebånd.

– Men i mange sammenhenger har vi sett at nummer på håndleddet til barnet har hjulpet Røde Kors med å oppnå kontakt mellom barn og foresatte under store arrangementer, forteller han.

Beredskapsrådgiveren minner også om hvor viktig det for voksne å lære seg førstehjelp.

– Det er viktig at foreldre og foresatte har kunnskap om førstehjelp, slik at de kan iverksette tiltak om ulykken skulle være ute, er Helge Andersens klare oppfordring.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)