NRK Meny
Normal

Elever donerer sæd til undervisningen

Danske skoler får uventet hjelp i biologitimene.

Sæd

Dette får danske elever levere til biologilæreren. Det skal bidra til å gjøre undervisningen naturlig og tilgjengelig, mener flere danske aviser har snakket med.

Foto: Aksel Øye / SCANPIX DANMARK

Mannlige, danske gymnaselever blir oppfordret til å levere fersk sæd når de kommer til biologitimene. Slik skal de bidra til undervisningen, skriver den danske avisa Metroxpress .

Fersk, nylaget sæd gjør seg nemlig spesielt godt under mikroskopet, om sæden er frisk, vel å merke.

– Moro å se på sæd

Det er den danske elevorganisasjonen som har tipset avisen om praksisen, og opplysningene blir bekreftet av en lærer i faget.

LES OGSÅ: Takker nei til sæd fra Finnmark

– Selvfølgelig er det moro å se på sæd. Jeg sier til mine elever at de gjerne kan ta meg seg en sædprøve til undervisningen. Det er sjelden de gjør det, men det skjer, sier biologilærer Ingelise Kahl ved Frederiksverk Gymnasium til avisa.

Det er i utgangspunktet belagt med strenge regler å undervise med elevenes vevsvæsker som grunnlag, men sæd defineres ikke av danske myndigheter som vevsvæske, og det er dermed fritt fram for alle som vil.

Axel Bredsdorff ved Fredriksværk bekrefter overfor NRK.no at praksisen eksisterer i hele Danmark, men at læreren kanskje skulle ønske at det ikke gjorde det. Skolen har i hele dag vært opptatt med henvendelser fra dansk og utenlandsk presse.

Advarer

Nå ropes det, ikke uventet, et varsko om praksisen.

LES OGSÅ: Dyrket sæd i laboratorium

For det første fordi sæden ikke må være gammel eller kald, og må lages kort tid før undervisningen. Ellers kan dårlig oppbevaring og håndtering gi helt feil indikasjoner på den enkelte elevs helse. I tillegg må sæden sjekkes for kvalitet før den brukes i undervisningen.

For det andre oppfordres lærere til å trå svært varsomt når det kommer til elevenes privatsfære, og spesielt når det kommer til seksualitet som tema. De har derfor krevd at en eventuell sædprøve avleveres anonymt - og selvfølgelig uten press.

LES OGSÅ: Bedre sædkvalitet med grønnsaker

– Det er forkastelig om elevene på noen måte føler seg pressede til det. Men skjer det frivillig er det en god måte å gjøre undervisningen tilgjengelig på, sier Bjarke Dahl Mogensen, leder for den danske elevorganisasjonen, til avisa.

Likevel har organisasjonen henvendt seg til danske myndigheter for å granske lovligheten.

NRK Puls har henvendt seg til en rekke instanser, blant dem Utdanningsdirektoratet, fylkesmannen i Oslo og Akershus, Telemark og Østfold. Ingen har så langt klart å gjøre rede for om dette ville være tillatt praksis i Norge.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.