Hopp til innhold

Dusjer i boxershorts

Nakendusjing er ikke lenger naturlig ved landets ungdomsskoler.

Dette er vanlig antrekk i dusjen

Dette er vanlig antrekk i dusjen på 70 prosent av skolene NRK har snakket med.

Foto: Ole Jørgen Kolstadbråten / NRK

Etter en dobbelttime i gym, dusjer guttene ved Notodden ungdomsskole i boxershorts. Nakendusjing sluttet de med på barneskolen.

– Det er ekkelt å dusje naken når man står så tett, sier en av ungdommene ved skolen.

NRK Puls har kontaktet alle landets ungdomsskoler og spurt hvorvidt elevene dusjer med undertøy. 70 prosent av skolene vi fikk svar fra, rapporterer om dusjing i undertøy. Mange sier også at elevene ikke dusjer.

Én skole har gitt opp svømmeundervisning fordi elevene ikke vil vise seg i badetøy. Andre skoler sier at elvene bruker parfyme i stedet for å dusje. Det er også vanlig at jenter slår av lyset i dusjen.

Se innslaget i nett-tv her:

Video nsps_upload_2010_1_25_10_33_4_293.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

"Prosjekt perfekt"


I sin masteroppgave "Prosjekt perfekt" har Torfinn Hansen Rjukan fra Høgskolen i Telemark intervjuet 5331 vernepliktige om deres forhold til kroppen.

Blant konklusjonene er at mange menn er misfornøyde med ulike deler av kroppen, spesielt musklene. Nesten halvparten av mennene opplever krav og forventninger til å ha en idealkropp.

Økt fokus på kroppsdetaljer kan være en av årsakene til at ungdommene kler på seg i dusjen.

-Det er mer fokus på detaljer, og da er man mer misfornøyd med den kroppen man har, sier Silje Karoline Berdby ved Elvebakken videregående skole. På hennes skole er det ulike dusjevaner.

– I vår klasse dusjer vi én og én, sier Tamia.

– Jeg synes det er ubehagelig, sier Jeanette Omdal Kvamme.

Naken offentlighet, men...

Ingela Lundin Kvalem er førsteamanuensis i helsepsykologi ved Universitetet i Oslo. Hun mener offentligheten er blitt mer naken.

- Vi ser stadig mer nakenhet i medier og reklame. Samtidig tør ikke ungdommer å være nakne i dusjen. Det er et paradoks, sier Kvalem.

Hun mener den bluferdige trenden delvis kommer fra USA.

- Der er det ikke uvanlig å dusje med undertøy. I tillegg er det vanlig å sove med undertøyet på. Det er unaturlig å legge seg uten bh, sier Kvalem.


I 2003 kom det nye retningslinjer for grunnskolene. De kan ikke lenger pålegge elvene å dusje etter gymmen. Bakgrunnen var en UDI-rapport om rasisme i Norge.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)