Stadig tidligere i puberteten

Jenter kommer ett år tidligere i puberteten enn for 15 år siden.

Jente med ringer
Foto: Laurence Mouton / 6PA/MAXPPP

En ny studie fra Rigshospitalet i København viser at danske jenter kommer tidligere i puberteten, skriver Dagens Nyheter .

I perioden 1996 til 2006 ble antallet som behandles for tidlig pubertet ved sykehuset tidoblet. De yngste jentene som kommer i puberteten er bare seks år gamle.

Ifølge studien var danske jenter i 1991 gjennomsnittlig 11 år når brystene begynte å vokse. Nå er gjennomsnittet knapt 10 år.

Det regnes som normalt for norske jenter å komme i puberteten mellom 9 og 13 års alder. Kommer man i puberteten tidligere enn dette, kan det være aktuelt å bremse utviklingen med medisiner.

Grubler over årsaken

Flere studier har vist at jenter kommer tidligere i puberteten, og utviklingen bekymrer forskerne.

I USA kobles problemene til økende fedme, men denne muligheten er forkastet i den danske studien.

De danske forskerne mistenker stoffer i miljøet rundt jentene. Konserveringsmidler, bromerte flammehemmere og mykningsmidler er mistenkt, og stoffene finnes i alt fra kosmetikk til mat og klær.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)