NRK Meny
Normal

Stadig tidligere i puberteten

Jenter kommer ett år tidligere i puberteten enn for 15 år siden.

Jente med ringer
Foto: Laurence Mouton / 6PA/MAXPPP

Artikkelen er flere år gammel.

En ny studie fra Rigshospitalet i København viser at danske jenter kommer tidligere i puberteten, skriver Dagens Nyheter .

I perioden 1996 til 2006 ble antallet som behandles for tidlig pubertet ved sykehuset tidoblet. De yngste jentene som kommer i puberteten er bare seks år gamle.

Ifølge studien var danske jenter i 1991 gjennomsnittlig 11 år når brystene begynte å vokse. Nå er gjennomsnittet knapt 10 år.

Det regnes som normalt for norske jenter å komme i puberteten mellom 9 og 13 års alder. Kommer man i puberteten tidligere enn dette, kan det være aktuelt å bremse utviklingen med medisiner.

Grubler over årsaken

Flere studier har vist at jenter kommer tidligere i puberteten, og utviklingen bekymrer forskerne.

I USA kobles problemene til økende fedme, men denne muligheten er forkastet i den danske studien.

De danske forskerne mistenker stoffer i miljøet rundt jentene. Konserveringsmidler, bromerte flammehemmere og mykningsmidler er mistenkt, og stoffene finnes i alt fra kosmetikk til mat og klær.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.