Stadig tidligere i puberteten

Jenter kommer ett år tidligere i puberteten enn for 15 år siden.

Jente med ringer
Foto: Laurence Mouton / 6PA/MAXPPP

En ny studie fra Rigshospitalet i København viser at danske jenter kommer tidligere i puberteten, skriver Dagens Nyheter .

I perioden 1996 til 2006 ble antallet som behandles for tidlig pubertet ved sykehuset tidoblet. De yngste jentene som kommer i puberteten er bare seks år gamle.

Ifølge studien var danske jenter i 1991 gjennomsnittlig 11 år når brystene begynte å vokse. Nå er gjennomsnittet knapt 10 år.

Det regnes som normalt for norske jenter å komme i puberteten mellom 9 og 13 års alder. Kommer man i puberteten tidligere enn dette, kan det være aktuelt å bremse utviklingen med medisiner.

Grubler over årsaken

Flere studier har vist at jenter kommer tidligere i puberteten, og utviklingen bekymrer forskerne.

I USA kobles problemene til økende fedme, men denne muligheten er forkastet i den danske studien.

De danske forskerne mistenker stoffer i miljøet rundt jentene. Konserveringsmidler, bromerte flammehemmere og mykningsmidler er mistenkt, og stoffene finnes i alt fra kosmetikk til mat og klær.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.