- NRK oppforder til sex

"NRK oppfordrer til sex før ekteskapet", hevdet kirkens folk etter at NRK i 1963 dristet seg til å sende et radioprogram om seksualitet.

Foto: Programbladet / NRK

Året 1963 vakte et radioprogram fra NRKs opplysningsavdeling voldsomme reaksjoner. Inntil da hadde kringkastingens programprofil tatt hensyn til kristenfolkets moralsyn - radioen skulle ikke vekke anstøt. Men nå skjedde nettopp det i et radioprogram om manglende seksualopplysning i skolen.

Dr. phil. Ruth Frøyland Nielsen og magister Erik Grønseth

Foto: Programbladet / NRK

Sosiolog Erik Grønseth og Ruth Frøyland Nielsen foreslo seksualundervisning og opplæring om prevensjon i skoleverket.

Hør hele programmet:

1963: Seksuell opplysning - hvorledes og av hvem?

Dette falt mange tungt for brystet, og mange mente dette var ei oppfordring til å ha sex før ekteskapet. 3000 lærerar skreiv under opprop mot radioprogrammet, og kristne lag og organisasjonar så helst at Grønseth fikk sparken.

Saken toppet seg da de norske biskopane skreiv et protestbrev imot radioprogrammet.

Seksualundervisning ved skole i Oslo i 1969

Seksualundervisning ved skole i Oslo i 1969

Foto: NTB / Scanpix

Hør Intervju med Olav Øverland som var ansvarlig for radioprogrammet som vakte slik strid i 1963.

Det var reporter Kjetil Lillesæter som snakka med Øverland.

Kulturstrøm

 • Insta-poet nominert til Uprisen

  Trygve Skaug sin diktsamling for ungdom, «Følg med nå», er nominert til Uprisen 2020. Her kan de se de fem bøkene nominasjonsjuryen (bildet) har funnet verdige. Syv ungdomsskoleklasser fra ulike deler av landet skal nå lese de nominerte og kåre en vinner på Litteraturfestivalen på Lillehammer i mai.

  Nominasjonsjuryen med (f.v.) Ida Susann Tronstad, Råmund Vang, Mari Rønningen, Leah Homme Haddeland og Stella Kolstad viser fram de fem nominerte bøkene til Uprisen 2020.
  Foto: Vibeke Røgler / Foreningen !les
 • Vil ikke inn under Innovasjon Norge

  En rapport bestilt av regjeringen anbefaler at Design og arkitektur Norge (DOGA) overføres til Innovasjon Norge. – Vi er bekymret for at arkitektur og byplanlegging blir nedprioritert, sier direktør Tor Inge Hjemdal til Arkitektnytt.

  Tor Inge Hjemdal
  Foto: Eirik Evjen / DOGA