NRK Meny
Normal

Sex til stryk

- Dagens seksualundervisning er gammeldags og diskriminerende, hevder fagfolk. Nå skal et nytt hefte hjelpe lærerne.

Lærer

(Illustrasjonsfoto)

Foto: Colourbox

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Forsker Åse Røthing har vært ”flue på veggen” i klasserom, intervjuet lærere og elever og tatt for seg læreplaner og –bøker. Hun har sammen med Stine Helena Bang Svendsen, skrevet boka Seksualitet i skolen. Konklusjonen er klar:

- Lærerne gjør så godt de kan og har ofte svært gode intensjoner. Likevel mangler mange et solid verktøy når de skal undervise om emnet, hevder Røthing.

Hun kritiserer lærerutdanningen som hun mener er svært mangelfull og ikke forbereder lærerne på det elevene gjerne synes er det mest spennende å høre om. I følge Røthing gjør ikke lærebøkene og undervisningen nok for å hindre trakassering, diskriminering og overgrep omkring seksualitet og kjønn blant elevene.

”Hetero-vi” og guttefokus

- Ofte henvender læreren eller skolebøkene seg til elevene fra et ”vi som er heterofile”-ståsted når de forteller om følelser, forelskelse og samliv. Så kan det komme et eget avsnitt bakerst i læreboka hvor det står ”…noen er homofile. De kan føle…”. Dessuten er det ofte guttenes seksualitet som står i hovedfokus, sier hun.

Og lærerne har mange utfordringer: de bør tenke likestilling, slå ned på uheldige holdninger og bruk av ”hore” og ”homo” som skjellsord, sier forskeren.

Nytenkning rundt sex

Åse Røthing har sammen med en rekke fagfolk og foreninger gitt innspill til et nytt hefte som Utdanningsdirektoratet nå sender ut til alle norske skoler og helsestasjoner. Her slås det fast at ”Seksualitet inngår ikke så mye direkte som indirekte på timeplanen”.

Gjennom 73 sider får lærere tips om hvordan de kan legge opp undervisningen med en mer moderne tenkemåte, og kanskje se arbeidet med tematikken på tvers av fagene.

Eksempler

I heftet står det for eksempel at ”skolen må ikke ta for gitt at alle elevene ønsker seg en kjernefamilie eller at alle ønsker å stifte familie med en av motsatt kjønn”. Og, under overskriften ”respekt” står det å lese om toleranse at uttrykket kan signalisere at en gruppe har rett til å mene om en annen gruppe skal bli tolerert eller ikke.

Dessuten står det at ”kroppsøvingsfaget bør gi elevene kontinuerlig trening i å tolke og respektere andres grensesettinger”.

Konkrete forslag

Mer heftet gir også forslag til elevaktiviteter. Her er noen tips til å fornye undervisningen om det til tider så pinlige temaet:

La elevene idemyldre alle typer kallenavn de har hørt bli brukt, skriv dem opp på tavla, diskuter kategoriene ”kjønn”, ”seksuell orientering”, ”rase” og ”religion”, drøft hvordan kallenavnene inneholder fordommer og er med på å skape negative holdninger til enkeltindivider og grupper.

Til slutt kan man diskutere i hvilken grad det er greit at disse kallenavnene blir aksepterte i klasserommet.

Hva sier lærere og ungdommen?

Ved Ramstad skole i Bærum setter lærerne pris på at seksualundervisningen får fokus. Som lærer Thomas Kaasa sier:

- Jeg har ikke fått noen undervisning om seksualitet og samliv under hele min lærerutdanning.

Også Utdanningsforbundet er positive. Sentralstyremedlem Elisabet Dahle roser direktoratet for heftet, men mener det er viktig at det følges opp med noe mer konkret.

- Ellers er jeg redd mange lærere får hetta, sier hun.

Og ungdom vi møter på Karl Johan konkluderer for det meste som Silje på 17 år:

- Det var en pinlig affære. Med flaue lærere.

Heretter kan lærerne håpe på et mer komfortabelt møte med undervisningen i det akk så hete temaet.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.