Dobler risikoen for hjertesykdom

Schizofreni og bipolar lidelse øker risikoen for hjerte- og karsykdom.

Depresjon og angst
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

- Somatisk helse hos alvorlig psykisk syke er et forsømt område, sier overlege Astrid B. Birkenæs til Dagens Medisin.

Resultatene av den norske studien er på linje med utenlandsk forskning på området, men Birkenæs var likevel overrasket over at utslagene i denne gruppen var like stor som i USA.

- Vi tenkte at det kanskje ikke var så ille i Norge, sammenlignet med for eksempel USA hvor det er mer fedme og diabetes.

Mulig å bli frisk av schizofreni

Eldre fedre øker risikoen for schizofreni

Livsstil gjør psykisk syke utsatt

Livsstil er trolig hovedårsaken til at schizofrene og personer med bipolar lidelse har så høy risiko for hjertesykdom. Røyking, fedme, høyt blodtrykk, høyt blodsukker og forstyrrelser i lipidstoffskiftet er dobbelt så vanlig i denne gruppen som i resten av befolkningen, skriver Dagens Medisin.

Enkelte medikamenter kan også ha en uheldig virkning på stoffskiftet.

Risikoen for å dø av hjerte- og karsykdommer har gått ned i befolkningen forøvrig, men ikke i denne pasientgruppen.

Mat mot depresjon

Nøtter er bra for hjertet

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)