NRK Meny
Normal

Dobler risikoen for hjertesykdom

Schizofreni og bipolar lidelse øker risikoen for hjerte- og karsykdom.

Depresjon og angst
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

- Somatisk helse hos alvorlig psykisk syke er et forsømt område, sier overlege Astrid B. Birkenæs til Dagens Medisin.

Resultatene av den norske studien er på linje med utenlandsk forskning på området, men Birkenæs var likevel overrasket over at utslagene i denne gruppen var like stor som i USA.

- Vi tenkte at det kanskje ikke var så ille i Norge, sammenlignet med for eksempel USA hvor det er mer fedme og diabetes.

Mulig å bli frisk av schizofreni

Eldre fedre øker risikoen for schizofreni

Livsstil gjør psykisk syke utsatt

Livsstil er trolig hovedårsaken til at schizofrene og personer med bipolar lidelse har så høy risiko for hjertesykdom. Røyking, fedme, høyt blodtrykk, høyt blodsukker og forstyrrelser i lipidstoffskiftet er dobbelt så vanlig i denne gruppen som i resten av befolkningen, skriver Dagens Medisin.

Enkelte medikamenter kan også ha en uheldig virkning på stoffskiftet.

Risikoen for å dø av hjerte- og karsykdommer har gått ned i befolkningen forøvrig, men ikke i denne pasientgruppen.

Mat mot depresjon

Nøtter er bra for hjertet

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.