Hopp til innhold

Dette kan forhindre svømmekløe

Svømmekløe kan gi store plager for mange. – Har du tidligere vært plaget av svømmekløe, kan det vært lurt å ta noen forholdsregler før bading, sier hudlege.

Svømmekløe

UTSLETT: Svømmekløe gir røde prikker som klør. For mange kan det være svært plagsomt.

Foto: Folkehelseinsituttet

Arnulf Soleng fra Folkehelseinstituttet forsker på flått

Arnulf Soleng er seniorforsker ved Folkehelseinstituttet.

Foto: Privat

– Svømmekløe forårsakes av parasitter, som i det voksne stadiet lever i blodårene hos fugler, sier Arnulf Soleng, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, til NRK.

Når vanntemperaturen er over 20 grader, kommer det tusenvis av såkalte haleikter ut av infiserte snegler. De svømmer rundt i vannet og leter etter fugl.

– Når det er mennesker i vannet, kan også de bli angrepet. Parasitten borer seg inn, og dør under huden. Det kan gi plager som ligner på insektstikk. Det er immunsystemet som reagerer, som ved allergi, opplyser han.

Det røde, prikkete utslettet kan lett forveksles med insektstikk, skriver Norsk Helseinformatikk. Ifølge VG ønsker Folkehelseinstituttet å kartlegge et utbrudd av svømmekløe.

– Ta forholdsregler

Teresa Berents

Teresa Løvold Berents er hudlege ved Oslo universitetssykehus.

Foto: Privat

– Det er ikke alltid du reagerer første gang du har blitt utsatt for parasitten, men har du først blitt sensibilisert, kan plagene bli økende. Har du tidligere vært plaget av svømmekløe, kan det vært lurt å ta noen forholdsregler før bading, sier Teresa Løvold Berents, hudlege ved Oslo universitetssykehus.

Rådet er å styre unna områder med parasitter. Grunt ferskvann og brakkvann, samt områder med siv og pålandsvind, er spesielt utsatt.

– Sognsvann, Bogstadvannet, Tyrifjorden og Eikeren er gjengangere. Samt Jonsvannet, utenfor Trondheim, der parasitten først ble oppdaget, forklarer Soleng.

Velg heller badeplasser med friskt og dypt vann.

– Ta av vått badetøy og tørk deg godt med en gang. En dusj kan også gjøre at ikke parasitten fester seg så lett, sier hudlegen.

Soleng ved Folkehelseinstituttet legger til at barn som leker i strandkanten er mer utsatt enn voksne som hopper fra flytebrygge.

– Det er enkeltstudier som har rapportert om at det kan hjelpe å smøre seg med solkrem med brennmanet-filter, forskjellige kremer og salver før du bader, opplyser Løvold Berents.

Dette demper kløen

Løvold Berents understreker at svømmekløe ikke er farlig. Utslettet går over av seg selv i løpet av en ukes tid. Det er heller ikke smittsomt fra menneske til menneske.

– Det er viktig å ikke klore seg opp, fordi det kan gi sår, infeksjoner og arr.

Hun legger til at det er noen tilfeller hver sommer, av folk som oppsøker hudlege på grunn av svømmekløe. I noen tilfeller vil legen foreskrive kortisonkrem.

– Men prøv først med fuktighetskrem og salver mot insektstikk. Antihistaminer kan ha en dempende effekt på kløen, fordi dette jo er en allergisk reaksjon.

Om noen er mer utsatt for å bli angrepet av parasitten er usikkert.

– Jeg vil anta at en atopiker, med eksem og allergi, vil reagere med hissigere kløe. Det blir det samme som at noen plages mer av insektstikk enn andre.

Cercarie - haleikte - Trichobilharzia franki

IKTER: Dette er den parasitten som forårsaker svømmekløe.

Foto: T. Andersen / Folkehelseinstituttet

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)