NRK Meny
Normal

Den nye livredderen

Spiser du brokkoli og blomkål regelmessig, reduserer du risikoen for å få prostata kreft betraktelig, viser ny studie.

brokkoli
Foto: ScanStockPhoto

 

De amerikanske og kanadiske forskerne har også funnet ut brokkoli og blomkål beskytter mye bedre mot sykdommen, enn det andre grønnsaker gjør, skriver Journal of the National Cancer Institute .

52 prosent redusert risiko

1300 menn var med i undersøkelsen, som ble ledet av en gruppe forskere fra US National Cancer Institute og Cancer Care Ontario.

Forskerne fant ut at når menn spiste en regelmessig porsjon med mørkegrønne, korsblomstrede grønnsaker - og da spesielt brokkoli og blomkål - ble risikoen for aggressiv prostata kreft kraftig redusert.

Blomkål

Spis blomkål minst en gang i uken, anbefaler forskere.

Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker

Ifølge forskerne gir en ukentlig porsjon med blomkål 52 prosent redusert risiko, mens samme inntaket av brokkoli fører til 45 prosent mindre sjanse for krefttypen. 

Les også: Derfor bør du spise oliven

- Variert er best

- Hvis funnet vårt stemmer, kan et regelmessig inntak av disse grønnsakene bidra til å forebygge sykdommen hos mange menn, sier forskningsleder Victoria Kirsch ifølge BBC .

Kirsch påpeker også at menn som spiser grønnsakene regelmessig vil ha en generelt bedre helse.

Ifølge Christ Hiley, forsker ved The Porstate Cancer Charity i England,  har eksperter lenge trodd at brokkoli og blomkål har hatt en kreft-forebyggende effekt.

Likevel er det å spise variert den beste måten å redusere risikoen for kreft, mener flertallet av ekspertene.  Og et variert kosthold bør inkludere minst fem porsjoner med frukt og grønt om dagen.

 Les også: Det grønne mirakelet

 Les også: Kok maten sunnere

 

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.