Hopp til innhold

Den nye livredderen

Spiser du brokkoli og blomkål regelmessig, reduserer du risikoen for å få prostata kreft betraktelig, viser ny studie.

brokkoli
Foto: ScanStockPhoto

 

De amerikanske og kanadiske forskerne har også funnet ut brokkoli og blomkål beskytter mye bedre mot sykdommen, enn det andre grønnsaker gjør, skriver Journal of the National Cancer Institute .

52 prosent redusert risiko

1300 menn var med i undersøkelsen, som ble ledet av en gruppe forskere fra US National Cancer Institute og Cancer Care Ontario.

Forskerne fant ut at når menn spiste en regelmessig porsjon med mørkegrønne, korsblomstrede grønnsaker - og da spesielt brokkoli og blomkål - ble risikoen for aggressiv prostata kreft kraftig redusert.

Blomkål

Spis blomkål minst en gang i uken, anbefaler forskere.

Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker

Ifølge forskerne gir en ukentlig porsjon med blomkål 52 prosent redusert risiko, mens samme inntaket av brokkoli fører til 45 prosent mindre sjanse for krefttypen. 

Les også: Derfor bør du spise oliven

- Variert er best

- Hvis funnet vårt stemmer, kan et regelmessig inntak av disse grønnsakene bidra til å forebygge sykdommen hos mange menn, sier forskningsleder Victoria Kirsch ifølge BBC .

Kirsch påpeker også at menn som spiser grønnsakene regelmessig vil ha en generelt bedre helse.

Ifølge Christ Hiley, forsker ved The Porstate Cancer Charity i England,  har eksperter lenge trodd at brokkoli og blomkål har hatt en kreft-forebyggende effekt.

Likevel er det å spise variert den beste måten å redusere risikoen for kreft, mener flertallet av ekspertene.  Og et variert kosthold bør inkludere minst fem porsjoner med frukt og grønt om dagen.

 Les også: Det grønne mirakelet

 Les også: Kok maten sunnere

 

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER