Hopp til innhold

Derfor visner basilikumen

Krydderurtene du kjøper i butikken ser så innbydende ut. Sunne er de også, med alle antioksidantene sine. Men mange glemmer det aller viktigste når basilikumen er i hus.

Basilikum og timian

Nå kan man fråtse i lekre krydderurter. Her basilikum og timian.

Foto: Tonje Bergh / OBP

Du får dem nesten overalt. Krydderurter setter smak og farge på det aller meste. Og de er enkle å dyrke selv.

Basilikum er blant de mest populære varientene. Anvendelig til så mangt, og nesten uunnværlig i krydderhagen eller vinduskarmen. Men hvorfor visner den så lett?

- Svaret er i grunnen veldig enkelt. Det handler rett og slett om vann, sier Karin Wilhelmsen i nettbutikken hageglede.no.

Hun vet at mange glemmer å vanne basilikumen ofte nok, enten den står på kjøkkenbenken, i verandakassa eller i krukke på terrassen eller i hagen.

LES OGSÅ:

Lite fiber

- I motsetning til visse andre krydderplanter trenger basilikum mye vann. Man ser nesten på stilkene og bladene at dette er en plante med lite fiber og mye væske i plantematerialet, sier Wilhelmsen.

Hun anbefaler vanning av basilikum fra undersiden. - Sett den i en skål med vann og la den forsyne seg selv. Du kan gjerne vanne i skålen to ganger daglig. Da holder den lenger, forteller hun.

Basilikum passer godt både i salater (for eksempel sammen med tomater, mozzarellaost og en god olje/eddik), som ingrediens i en aioli eller i kombinasjon med jordbær, vannmelon og annen frukt.

Pasta og supper er også gode følgesvenner for basilikum. Det er bare å bruke smaken og fantasien.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Oregano, gressløk, brønnkarse, estragon og basilikum.

Utvalget er stort i norske butikker. Her oregano, gressløk, brønnkarse, estragon og basilikum.

Foto: Tonje Bergh / OBP

Høysesongen er igang

Krydderurter får du kjøpt året rundt. Men akkurat nå har høysesongen startet for de aller frodigste og flotteste utgavene.

Rådet om fuktighet gjelder de fleste krydderurtene.

- Vann fra skålen er det beste. Og sett gjerne plantene utendørs der de får lys, sier matkonsulent Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

- Urter trenger generelt mye lys og ikke veldig mye stell. Men vær litt forsiktig med basilikumen utendørs, den tåler ikke frost i det hele tatt. Vent med å sette den ute før du er sikker på at nettene er frostfrie, sier hun til NRK.no.

Mynte sprer seg

Har du hage eller urteparsell, er hennes råd at mynte ikke bør settes i jorda. Den sprer seg veldig og kan fort ta litt overhånd. - Ha mynten i potter hvis du setter den i hagen, sier hun.

Sitronmelisse

Sitronmelisse

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

- Og glem ikke å knipe av visne stilker hvis du vil ha mest mulig glede av urteplantene dine. Det skal i grunnen ikke mer til for å holde dem friske og frodige lengst mulig.

- Sitronmelisse er blant de enkleste å holde liv i, hvis du husker på vann, lys og en viss varme.

Det fine med krydderurtene er ikke bare smaken og fargene. Mange dufter godt også. - Urter krydrer tilværelsen. Og det heter seg at basilikum hjelper til med å holde insekter unna, sier Gulbrandsen.

Oregano, som også kalles bergmynte, er en hardfør urt som kan sås eller plantes direkte på vokseplassen i mai.

- Oreganoen skal stå solrikt med ikke altfor fuktig jord. Men husk å vanne i ekstra tørre perioder, sier Karin Wilhelmsen i hageglede.no.

- Planter du rosmarin, vil frøene spire etter cirka fire uker. Den vokser langsomt og trives aller best på solrike plasser, men kan også fint stå i potter i vinduskarmen, forteller hun.

LES OGSÅ:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)