– Kast ikke julepapiret her

Bare halvparten av oss vet at julegavepapiret skal kastes som restavfall. Men i Oslo kan du levere det som papiravfall.

Julepapir skal ikke brennes eller resirkuleres.

Julepapir er restavfall, og skal ikke brennes eller resirkuleres. Men Oslofolk kan kaste det som papiravfall.

Foto: Colourbox / montasje

Leire og omdiskuterte fargestoffer er noen av ingrediensene i julegavepapir.

Mesteparten av det billige papiret er glanset, farget og spesialbehandlet på en måte som belaster miljøet både når det produseres og når det havner i søpla.

Resirkulert gavepapir øker kostnadene til sortering og produksjon, og gir dårligere kvalitet på ferdigprodusert nytt papir.

– Vanlig julegavepapir har så dårlig kvalitet at det ikke skal gjenvinnes. Det inneholder minimalt med papirfiber, og egner seg kun til forbrenning. Eller til å brukes om igjen neste jul, sier Nancy A. Strand til NRK.no. Hun er daglig leder i Loop, returselskapenes stiftelse.

Lite gjenbruk neste jul

Julegavepapir

Til jul bruker vi 60 millioner meter gavepapir, som tilsvarer 2700 tonn papirsøppel.

Foto: Tor Risberg / NRK

Bare halvparten av oss kaster julegavepapiret som restavfall, slik man skal gjøre.

Nesten like mange kaster innpakningen som papiravfall sammen med gamle aviser og tomme melkekartonger, viser en spørreundersøkelse gjennomført for Norsk Gjenvinning.

De fleste kommuner unntatt Oslo anbefaler at du kaster gavepapiret som restavfall. Oslofolk kan levere innpakningen som papiravfall. Der er det avfallsselskapet som tar seg av sorteringen, ved hjelp av et avansert anlegg som automatisk skiller mellom ulike papirkvaliteter.

Spørreundersøkelsen viser også at bare 18 prosent av oss tar vare på julepapiret for å bruke det om igjen.

– Brenn ikke papiret

Norske husstander bruker minst 60 millioner meter gavepapir denne jula. Det tilsvarer en søppelmengde på omtrent 2700 tonn.

– Glanset gavepapir skal altså ikke gjenvinnes som papir, men brennes som restavfall og omdannes til energi. Men det er ikke spesielt lurt å brenne det i ovnen eller peisen hjemme, sier Nancy A. Strand til NRK.no.

Hun forteller at den dårlige kvaliteten gjør at papiret danner mye sot når du brenner det.

– Røyken er ikke bra for lokalmiljøet, fordi sotpartiklene er plagsomme for astmatikere. Dessuten gir gavepapir lite varme når det brennes, og sot øker faren for pipebrann, sier Strand.

Kommunale julesekker

Julesekk fra Indre Østfold Renovasjon, til innsamling av julegavepapir

Indre Østfold er ett av områdene der kommunene deler ut søppelsekker for julepapir. Denne sekken befinner seg i Askim.

Foto: Maria Elsness / NRK

For å forenkle sorteringen har flere kommuner startet egen innsamling av julegavepapir, bånd og sløyfer. Der får beboerne utdelt en «julesekk» til å putte innpakningen i. Sekkene blir hentet på vanlig måte sammen med annet restavfall.

Enten du bruker en slik spesialsekk eller ikke, anbefaler nesten alle kommuner å kaste gavepapiret som restavfall. På nettsiden sortere.no kan du sjekke hva du bør gjøre der du bor.

LES OGSÅ: Ønsk deg BSU-penger til jul

Gamle gardiner

Grønn Hverdags råd er å satse på minimalistisk innpakning med noe du allerede har. Med litt kreativ dekor kan nøytrale esker, papirposer og gråpapir forvandles til en personlig, morsom og annerledes innpakning.

Gamle blader og plakater med fine motiver egner seg også godt. Eller hvorfor ikke lage gaveposer av stoffrester og gamle gardiner?

– Gavepapir med god kvalitet er bra fordi det kan resirkuleres som papiravfall eller brukes om igjen. Gråpapir er i ferd med å bli en ny trend under juletreet, forteller Grønn Hverdags miljørådgiver Brita Haneberg.

– Men vil man bruke minst mulig papir, kan løsningen være å gi bort opplevelser og tjenester som ikke krever mye innpakning. Da sparer du også miljøbelastningen fra gaven inni, sier hun.

Miljøorganisasjonens forslag til gaver med en ny vri rommer alt fra ludoturnering og akupunktur til vindusvask, tangokurs og nakenbading.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.