Derfor bør du spise basilikum

Det er mange grunner til å fråtse i krydderurten.

Basilikum
Foto: Frukt.no / inkognito as

Basilikum har blitt brukt som medisin siden tidenes morgen, blant annet som beroligende- og legende middel.

LES OGSÅ: Det grønne mirakelet

Styrkemiddel

Krydderurten inneholder en kraftig eterisk olje med krampeløsende og antiseptisk effekt. Den er brukt som sårsalve, i øyenvann og mot snue.

Basilikum brukes også som et styrkemiddel for nervesystemet, og skal ha god effekt mot plager som nervøsitet, søvnløshet og psykisk utmattelse.

LES OGSÅ: Spis deg friskere

Den grønne planten skal i tillegg virke lindrende mot fordøyelsesproblemer og magekramper, samtidig som den skal bekjempe infeksjoner i tarmene.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise hodekål

Bestevenn med tomat

Det finnes flere typer basilikum, selv om den grønne er den vanligste her til lands. Men rød basilikum, sitronbasilikum og kanelbasilikum er også å få tak i.

Pasta

Urten er deilig i pastaretter med tomatsaus.

Foto: ScanStockPhoto

Basilikum er ypperlig i matlagingen - og passer i de fleste retter, som fisk- og eggretter, salater, supper, sauser og pastaretter. Men den er spesielt god sammen med tomat og hvitløk.

De eteriske oljene som gir urten sin aromatiske smak og duft, tåler ikke så mye, og derfor bør ikke basilikum brukes ved lang koketid. Tilsett heller urten rett før servering.

- Plant om

Basilikum tåler ikke frost og skal lagres i temperatur over ti grader.

Urten skal ha frisk farge, være saftig og sterkduftende. Basilikumbladene skal ikke være slappe, tørre eller gule.

Hvis du ønsker å beholde den som en potteplante, bør du tynne den ut og plante den over i en større potte.

Krydderurtene som selges i dagligvarebutikkene er beregnet på matlaging - ikke som potteplante.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise sitron

LES OGSÅ: Derfor bør du spise hvitløk

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER!

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.