Basilikum har blitt brukt som medisin siden tidenes morgen, blant annet som beroligende- og legende middel.
LES OGSÅ:
Styrkemiddel
Krydderurten inneholder en kraftig eterisk olje med krampeløsende og antiseptisk effekt. Den er brukt som sårsalve, i øyenvann og mot snue.
Basilikum brukes også som et styrkemiddel for nervesystemet, og skal ha god effekt mot plager som nervøsitet, søvnløshet og psykisk utmattelse.
LES OGSÅ:
Den grønne planten skal i tillegg virke lindrende mot fordøyelsesproblemer og magekramper, samtidig som den skal bekjempe infeksjoner i tarmene.
LES OGSÅ:
Bestevenn med tomat
Det finnes flere typer basilikum, selv om den grønne er den vanligste her til lands. Men rød basilikum, sitronbasilikum og kanelbasilikum er også å få tak i.
Basilikum er ypperlig i matlagingen - og passer i de fleste retter, som fisk- og eggretter, salater, supper, sauser og pastaretter. Men den er spesielt god sammen med tomat og hvitløk.
De eteriske oljene som gir urten sin aromatiske smak og duft, tåler ikke så mye, og derfor bør ikke basilikum brukes ved lang koketid. Tilsett heller urten rett før servering.
- Plant om
Basilikum tåler ikke frost og skal lagres i temperatur over ti grader.
Urten skal ha frisk farge, være saftig og sterkduftende. Basilikumbladene skal ikke være slappe, tørre eller gule.
Hvis du ønsker å beholde den som en potteplante, bør du tynne den ut og plante den over i en større potte.
Krydderurtene som selges i dagligvarebutikkene er beregnet på matlaging - ikke som potteplante.
LES OGSÅ:
LES OGSÅ: