I århundrer har hvitløk vært brukt som medisin, blant annet mot infeksjoner, høyt blodtrykk og slangebitt. Allerede i 1858 påviste Louis Pasteur at hvitløken har antiseptiske egenskaper.
I dag vet vi også at hvitløk kan påvirke kolesterolnivået. Mange mener at det høye innholdet av antioksidanter har en viss forebyggende effekt mot hjerte/karsykdom, og at hvitløk minsker risikoen for kreft.
Hvitløken har lang holdbarhet hvis du oppbevarer den riktig. Den holder seg inntil et halvt år i kjøleskap, og tre-fire uker i romtemperatur.
Mesteparten av forskningen har hittil konsentrert seg om fersk hvitløk. Men hvor sunn er hvitløken når den begynner å spire?
Forskere ved Kyungpook-universitetet i Sør-Korea har funnet ut at innholdet av sunne antioksidanter øker kraftig når hvitløken begynner å spire. Den gode effekten holder seg i minst fem dager.
LES OGSÅ:
– Nyttig uansett
Det er vel kjent at frø blir mer næringsrike når de begynner å gro, og at de sunne stoffene tas lettere opp i kroppen. Sørkoreanerne ville finne ut om dette også gjelder for hvitløk, skriver Svenska Dagbladet.
– Hvitløken er nyttig enten den spirer eller ikke. Så lenge smak og konsistens er ok, er det ingen grunn til å kaste den på grunn av grønne groer, sier seniorforsker Gunnar B. Bengtsson hos Nofimas avdeling for mat og helse.
Han mener at man godt kan spise groene, som har flere næringsstoffer enn selve hvitløkfeddet. Plantebiologisk sett er feddet bare en overvintringskropp som skal gi en ny plante.
Bengtsson er ikke overrasket over resultatet av den nye studien.
– Det har lenge vært forsket på antioksidanters virkning på menneskers helse. Vi vet at bioaktiviteten, altså de biologiske effektene på kroppen vår, blant annet avhenger av hvor lenge hvitløken lagres før den spirer. Og hvitløk kan altså lagres temmelig lenge, sier Bengtsson til NRK.no.
– Over tid skjer det en stor forandring i hvitløkens svovelholdige stoffer som blant annet har blodtrykkssenkende og krefthemmende egenskaper, sier han.
– Men vi vet ennå for lite til å kunne fastslå at antioksidanteffekt hos noen av stoffene har sammenheng med disse egenskapene, forteller Bengtsson.
LES OGSÅ:
Eterisk olje
Det er den eteriske oljen allicin, som frigjøres når hvitløken knuses, som er det viktigste helsebringende stoffet i hvitløk.
Hvitløken inneholder B- og C-vitaminer og flere mineraler som jern, fosfor, kalsium og magnesium.
I laboratorieforsøk fant de sørkoreanske forskerne også ut at spirende hvitløk har gunstigere effekt på en type hjerneceller fra mus dyrket i prøverør, sammenlignet med hvitløk som ennå ikke har begynt å spire.
Musens hjerneceller er spesielt følsomme for stoffet glutamat. Ekstrakter fra hvitløken beskytter dem mot den skadelige effekten av glutamat.
– Men det betyr ikke nødvendigvis at det samme gjelder for mennesker. Studien understreker da også at her trengs det mer forskning før man kan konkludere, sier Gunnar B. Bengtsson.
Den nye studien er omtalt i tidsskriftet Journal of agricultural and food chemistry.
LES OGSÅ: