Hopp til innhold

Bytter ut medisin med trening

Trening er anbefalt som medisin for mange lidelser, blant annet hjerteproblemer. Likevel er det bare én av fire som følger anbefalt treningsprogram.

Aud Bakke

Aud Bakke trener styrke for å holde helsa i sjakk. Fysisk aktivitet kan erstatte medisiner i mange tilfeller, ifølge fysiologer.

Foto: Heidi Odde Karstensen / NRK

Fysisk aktivitet er viktig både for å forebygge og behandle sykdommer. Det er dokumentert at trening har en forebyggende effekt på en rekke kroniske sykdommer.

Nylig åpnet Norges første kompetansetjeneste som skal bidra til mer informasjon om hvordan trening kan brukes som medisin for hjertepasienter.

Inger-Lise Aamot

Fysioterapeut Inger-Lise Aamot.

Foto: St. Olavs Hospital

– Målet er å heve kompetansen blant helsepersonell, pasienter og pårørende. Vi skal bidra til at folk får tilrettelagt trening uavhengig av hvor de bor, sier Inger-Lise Aamot som er leder ved Nasjonal kompetansetjeneste Trening som medisin.

Mange dropper trening

Hvert år må tusenvis av pasienter blokke ut blodårene inn til hjertet fordi de er blitt for trange. Legene fjerner forkalkning for å unngå hjerteinfarkt, som er den vanligste dødsårsaken i Norge.

Etter operasjonen anbefales pasientene å delta på rehabilitering med trening, men kun 27 prosent takker ja.

Inger-Lise Aamot sier at mange hjerteopererte kvier seg for å trene. De som trente før de ble syke, blir ofte mer forsiktige etterpå.

– Det er lettere å mestre en hjertesykdom hvis du er i god fysisk form. Vi ser også at de som trener, har færre reinnleggelser, sier Aamot.

Forskning viser at hjertesyke som trener reduserer risikoen for tidlig død med rundt 25–30 prosent.

Ingen bivirkninger

Jonny Hisdal

Fysiolog Jonny Hisdal.

Foto: Siv Helberg / NRK

Ifølge fysiolog Jonny Hisdal kan trening ha samme effekt som medisiner i mange tilfeller.

– Fysisk aktivitet bidrar for eksempel til lavere blodtrykk hos pasienter med lett forhøyet blodtrykk. For pasienter med diabetes type 2 kan regelmessig trening øke kroppens sensitivitet for insulin på samme måte som medisiner, sier Hisdal.

– Trening har ikke bivirkninger slik som mange medisiner har. I tillegg er det billig både for pasient og samfunn, sier Hisdal.

De som lider av hjerte- og karsykdommer har spesielt god effekt av fysisk aktivitet blant annet fordi hjertets slagvolum øker.

Gruppetrening i sal

Trening virker foryngende på hjernen, ifølge forsker. Her fra gruppetrening på Moov treningssenter i Drammen.

Foto: Heidi Odde Karstensen / NRK

Tren deg yngre

Et annet viktig organ som påvirkes av fysisk aktivitet, er hjernen. Trening kan blant annet motvirke depresjon og angst, ifølge professor i fysiologi ved Universitetet i Oslo, Linda Hildegard Bergersen.

Linda Hildegard Bergersen

Professor Linda Hildegard Bergersen ved Universitetet i Oslo.

– Trening øker nydannelsen av nerveceller i hjernen. Det gjør det mulig å bytte ut antidepressiver med fysisk aktivitet, eller i kombinasjon, sier Bergersen.

Hun har forsket på hvordan fysisk aktivitet påvirker hjernen. Spesielt intervalltrening har en positiv effekt på hjernen fordi det dannes både nye blodårer og nerveceller.

Nydannelsen av nerveceller i hjernen virker også foryngende, noe som gjør at man kan redusere risikoen for å utvikle demens.

Les også:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)