Hopp til innhold

Ble psykotisk etter fødsel

Monika Blikø (30) var lykkelig som nybakt mamma. Så kom vrangforestillingene og innleggelse på psykiatrisk avdeling.

Monika Blikø hadde fødselspsykose

Monika Blikø vet ikke hvorfor akkurat hun ble rammet av fødselspsykose. Hun har ingen psykiske lidelser fra før, og ingen i familien har opplevd det.

Foto: Ingrid Godager / NRK

To uker etter fødselen skjedde noe rart.

Jeg var hjemme i stuen da jeg plutselig begynte å holde en lang monolog om fysikk, verdensrommet og meningen med livet. Jeg var veldig forvirret og redd. Samboeren min så at jeg ikke var meg selv og kjørte meg rett til sykehuset, forteller 30-åringen.

Det begynte med at den nybakte moren slet med å sove. Til tross for det var hun veldig energisk.

– Kroppen ble mer og mer giret, det var umulig å finne roen og noen netter ble helt søvnløse. Jeg trodde først at årsaken bare var lykkefølelsen av å ha fått mitt første barn, forteller Monika som har deltatt i programmet "Hva feiler det deg?"

Monika Blikø hadde fødselspsykose

Monika sammen med den nyfødte datteren da de nylig hadde kommet hjem fra sykehuset. Få dager etter meldte symptomene seg.

Foto: Privat

Fikk elektrosjokkbehandling

30-åringen mistet fullstendig virkelighetsoppfatningen, og hallusinerte.

Alt kom brått på. Legene fant raskt ut at det var fødselspsykose, og Monika ble innlagt på psykiatrisk avdeling i ni måneder.

Der fikk hun både antipsykotisk medisin og elektrosjokkbehandling.

Det er ofte nødvendig med elektrosjokkbehandling når det er snakk om vrangforestillinger. Behandlingen er effektiv og hjelper til å normalisere funksjonen i hjernen, sier Morten S. Selle, psykiater ved Lovisenberg Diakonale Sykehus.

Monika var i noen perioder for syk til å se datteren sin.

– Etter hvert ble det korte møter, og jeg ble veldig glad for å kunne se datteren min, forteller hun.

LES OGSÅ: – Takknemlig for at de tok barnet mitt fra meg

Ukjent årsak

Fødselspsykose er den mest alvorlige psykiske lidelsen som kan oppstå i barseltiden, men rammer kun rundt en til to av tusen fødende kvinner.

Rannveig Storaune Osnes, overlege psykiatri Ålesund sykehus

– Det er viktig å være oppmerksom på alvorlig søvnforstyrrelse (insomni), som ofte er det første symptomet på en begynnende fødselspsykose, sier Rannveig Storaune Osnes, overlege i psykiatri ved Ålesund sykehus.

Foto: Finn H. Andersen

Årsaken til psykosen er ikke kjent, men sannsynligvis kan selve fødselen, søvnmangel og stresset forbundet med ansvaret for spedbarnet, fungere som triggere hos disponerte personer, forklarer Rannveig Storaune Osnes, overlege i psykiatri ved Ålesund sykehus.

Hun forteller at kvinner som har en psykisk sykdom fra før, og spesielt de med bipolar lidelse har større risiko for å få det.

– Samtidig ser vi at omtrent halvparten av kvinnene ikke har en psykisk lidelse fra før, sier Storaune Osnes.

Ble helt frisk igjen

Monika måtte fortsette med medisiner etter det lange sykehusoppholdet.

Formen ble gradvis bedre, men det tok to år før hun ble helt frisk.

– Det var fantastisk å være hundre prosent tilbake. Jeg måtte bruke tid til å bli kjent med datteren min igjen, men det gikk veldig fint. Mye takket være samboeren min som har gitt henne en trygg start, smiler hun.

Ifølge overlege Storaune Osnes er det økt risiko for å få fødselspsykose igjen når en først har hatt det.

– Denne opplevelsen stopper oss ikke i å få flere barn. Vi må bare passe på å få tett oppfølging av helsepersonell, og være oppmerksomme på visse symptomer, avslutter Monika Blikø.

LES OGSÅ: Søvnløse foreldre: Søk hjelp !

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)