Matrester i kjøleskapet er de fleste flinke til spise opp eller
Men har du kontroll på hvor lenge kyllingfileten og kjøttdeigen har ligget i dvale i fryseren?
Forskjell på fett
Fet fisk og kylling med skinn har relativt kort holdbarhet.
– Hel kylling, kyllinglår og kyllingvinger med skinn varer tre til fire måneder. Det samme gjelder fet fisk, sier Åse Kringlebotn, kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for egg og kjøtt til NRK.no.
Kyllingfilet uten skinn og ben er mye magrere, og holder derfor et halvt år.
– Det meste av fettet sitter rett under skinnet og på låret. Fettet er umettet og harskner fortere, derfor blir også holdbarheten kortere, forklarer hun.
Minst mulig luft
Når du fryser mat er det lurt å skrive på dato, så du vet når varene har ligget for lenge.
Det du fryser må pakkes godt inn.
– Plastskålene kyllingfiletene ligger i har luft innenfor plastikken, den ville jeg tatt ut av plastskålen og lagt det over i en plastpose. Deretter klemmer du ut all luften fra posen, skriver på dato og legger den i fryseboksen, råder hun.
Det samme gjelder kjøttdeig.
– Del det opp i porsjoner som passer familien, legg det over i en plastpose og klem kjøttdeigen helt flat. Da tiner den fortere, oppfordrer Kringlebotn.
Det aller beste er å tine fryste varer i kjøleskapet, ikke på benken eller i varmt vann. Mattilsynet anbefaler at frossent kjøtt ikke skal overstige ti grader under hele tingingsprosessen.
– Ikke bruk mikrobølgeovnen til tining. Da går kjøttet fra frossent til kok på kort tid, og det er ikke bra, legger hun til.
Bær holder lenge
Bær har generelt veldig lang holdbarhet, så lenge du emballerer dem korrekt.
– Ligger bærene dårlig innpakket, for eksempel i en åpen plastpose, kan de få en frysesmak etter to år, sier Britt Kåsin, informasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt til NRK.no.
Det er en litt ukjent smak på bærene når du tar dem frem, men det er heldigvis ikke farlig.
– Bær med frysesmak må ikke kastes, men de bør kokes opp til syltetøy eller saft, oppfordrer hun.
Er bærene emballert i en tett boks, pakket godt inn i plast så det ikke kommer naturlig luft innpå dem, varer de i alle fall i fem år.
– Sett gjerne på årstall når du fryser bærene, men de fleste har nok brukt dem opp før det har gått fem år, legger hun til.
Grønnsaker bør forvelles
– Snitter du opp for eksempel bønner og sukkererter som du fryser ned og skal bruke dem utover høsten, går det helt fint. Skal det oppbevares til etter jul er det en fordel å forvelle dem først, råder Kåsin.
Dette for å avverge frysesmaken.
– Gi dem et lite oppkok i tre minutter, avkjøl i iskaldt vann i tre minutter til, la det renne av seg og pakk det inn tette porsjonsposer. Pakker du dette godt inn kan det holde seg i alle fall i to år, forklarer hun.
Blir det liggende lenger kan frysesmaken komme selv på forvellede grønnsaker.