Hopp til innhold

Betaler fortsatt med «feil» kort

Mange forbrukere har ennå ikke forstått fordelene med å bruke kredittkort på nett. Det viser en ny undersøkelse om netthandel og betalingskort.

Netthandel

Betaler du med kredittkort eller vanlig bankkort når du handler på nett? Sistnevnte tar fra deg muligheten til å klage.

Foto: Camilla Veka/NRK

Ni av ti som handler på nett har kjøpt varer eller tjenester på norske og utenlandske nettsteder i løpet av det siste halvåret. Men hyppigheten varierer, og avtar med økt alder. Det viser en undersøkelse gjort av Norstat for Forbruker Europa.

  • Se faktaboksen for mer informasjon om undersøkelsen og funnene som er gjort

Dårligst kunnskap hos dem under 30

Mer enn halvparten av oss (58 prosent) betaler vanligvis med kredittkort når vi handler på nettet. Men dette er mest vanlig blant personer i aldersgruppen 30 og oppover.

De som er yngre bruker i større grad vanlig bankkort – hele 65 prosent.

Det er bare 36 prosent i den yngste aldersgruppen som bruker kredittkort når de handler på nett. Dette mener Forbruker Europa er tankevekkende, ettersom de yngste er de ivrigste nettkundene.

Vet du hvilken betalingsmåte som lønner seg når du handler varer og tjenester på nett?

Nesten halvparten av de spurte har feil oppfatning eller ingen formening om rettighetene sine ved netthandel med kredittkort og bankkort, ifølge den nye undersøkelsen. Få vet at de mister muligheten til å klage hvis de betaler med det vanlige bankkortet.

Ting kan gå galt når du handler på nettet. Det kan dukke opp problemer som for eksempel svindel, feil, mangler, at du ikke mottar det du har bestilt, eller at nettbutikken går konkurs.

Undersøkelsen viser at nesten halvparten av dem som handler på nett har opplevd ett eller flere av disse problemene en eller flere ganger. Men bare 16 prosent av disse har fremmet krav overfor banken eller kortselskapet.

  • Visste du at nå blir det bedre å handle på nett? Les om endringene her

– Underforbruk av rettigheter

Ragnar Wiik

Ragnar Wiik mener undersøkelsen tyder på et underforbruk av rettigheter.

Foto: Henrik Ebne

– Vår undersøkelse tyder på et underforbruk av rettigheter når folk handler på nettet, sier Ragnar Wiik til NRK.no. Han er leder i Forbruker Europa, som informerer og veileder norske forbrukere om rettigheter og plikter ved handel over landegrensene.

Wiik mener det er et tankekors at bare 16 prosent av dem som har opplevd problemer med netthandelen fremmer krav overfor banken eller kortselskapet.

– Dette tyder på dårlige kunnskaper om rettighetene man har når noe går galt, sier han.

Undersøkelsen viser at en kvart million nordmenn er blitt svindlet av nettbutikker.

– Det er et høyt tall, mener Wiik.

– Alt tyder på at omfanget av svindel øker i takt med netthandelen, som uten tvil er fremtidens marked.

– Folk handler stadig mer på nettet, og når handelen sprer seg til stadig flere typer varer og tjenester øker også risikoen for å bli svindlet. Nettsvindel utgjør en ikke ubetydelig del av den store svarte økonomien i dagens Europa, sier han.

LES OGSÅ: Pakker er blitt viktigst for Posten

De yngste ber ikke om hjelp

Svært få nettkunder under 30 år ber om hjelp fra Forbruker Europa.

– Dette er bekymringsfullt hvis det betyr at unge ikke kjenner rettighetene sine. Men samtidig vet vi at yngre mennesker er kjappere og mer kunnskapsrike på nettet. Det er mulig at de i større grad enn eldre vet hva de bør gjøre for ikke å gå i fella, sier Ragnar Wiik.

Han minner om at nettkunder faktisk ikke har noen lovbestemt beskyttelse når de handler med vanlig bankkort (debetkort), med mindre trekket ikke var autorisert av kortholderen.

– Du skal aldri kjøpe noe du ikke har penger til. Men på nettet er det alltid en ekstra sikkerhet å bruke kredittkort fordi du også kan fremme kravet ditt overfor kredittyteren, sier han.

– Derfor er vårt råd at alle nettkunder bør bruke kredittkort, uansett alder. Så får man heller informere enda bedre om farene ved ukritisk bruk av kredittkortet, sier Ragnar Wiik.

– Mest mulig netthandel med kredittkort

MAGNE GUNDERSEN

Forbrukerøkonom Magne Gundersen mener kredittkort og netthandel er en god kombinasjon.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Forbrukerøkonom Magne Gundersen er enig med Wiik i at kombinasjonen netthandel og kredittkort er god.

– Det gir en ekstra sikkerhet når du handler på nett. Blir du for eksempel utsatt for svindel eller useriøse aktører er det kortselskapet som tar støyten, sier Gundersen til NRK.no.

For å få kredittkort må man være myndig. Da gir også kortet som regel veldig liten kreditt, men det kan være både smart og nyttig. Gundersen mener vi bør netthandle mest mulig med kredittkort.

– Det er det tryggeste, men det er likevel viktig å huske på at det å få kredittkort er et ansvar, sier han.

Misbruk av kortet kan skape økonomiske problemer for deg ved at du for eksempel ikke betaler regningen i tide. Forbrukerøkonomen mener vi bør søke litt informasjon og være klar over farene.

– Folk flest bruker kredittkortet fornuftig. Gjør man det, er det et veldig smart kort også for unge, sier han.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)