NRK Meny
Normal

Apple blir tatt igjen

Selv om iPad fortsatt er verdens mest populære nettbrett, selges det nå dobbelt så mange brett med operativsystemet Android som med Apples iOS. Også i Norge er Android i ferd med å innta nettbrett-toppen.

Huawei nettbrett

Android-nettbrett har inntatt salgstoppen fordi stadig flere produsenter lanserer rimelige modeller. Huawei er en av dem.

Foto: Steve Marcus / Reuters/NTB Scanpix

Ifølge analysefirmaet Gartner økte det internasjonale salget av Android-nettbrett eksplosivt i fjor. Økningen det siste året var på hele 68 prosent.

Gartner fastslår at 62 prosent av de nye nettbrettene på verdensmarkedet nå er på Googles Android-plattform, mens Apples iOS selger 36 prosent.

Mye av økningen skyldes stadig flere rimelige Android-modeller fra stadig flere leverandører, ifølge firmaets analyse. Bare ett år tidligere var situasjonen en helt annen. Da hadde Apples iPad en markedsandel på nesten 53 prosent, skriver Politiken.

En lang rekke produsenter av nettbrett tilbyr nå produkter med Android. Samsung, LG og Sony er store i Norge, men merker som Asus, Huawei, HTC og ZTE biter også fra seg.

Gartners analyse konkluderer med at det ble solgt 121 millioner Android-nettbrett i verden i fjor, mens omtrent 70 millioner kunder valgte en iPad.

Ifølge Gartner har nå Samsung 19,1 prosent av verdensmarkedet, litt over halvparten av Apples andel. Samsung økte salget av sine nettbrett med hele 336 prosent på verdensbasis i fjor.

LES OGSÅ:

Øker også i Norge

Jan Adelsten Røsholm

Elektronikkbransjens Jan Adelsten Røsholm tror Android vil øke sin markedsandel ytterligere i Norge.

Foto: Elektronikkbransjen

– Også i Norge øker Android-andelen. Det kan vi trygt fastslå, selv om Apple ikke oppgir salgstall for sine produkter, sier administrerende direktør Jan Adelsten Røsholm i stiftelsen Elektronikkbransjen til NRK.no.

– Årsaken er blant annet at stadig flere leverandører tilbyr Android-produkter. I begynnelsen var jo Apple alene om å tilby nettbrett. Nå er veldig mange flere kommet inn på dette markedet, sier han.

2013 ble et rekordår for salget av nettbrett i Norge. Ifølge beregninger fra Elektronikkbransjen kjøpte vi rundt 950.000 nettbrett i fjor, nesten dobbelt så mange som året før, til en samlet verdi av 3,32 milliarder kroner.

Tallene er basert på estimater, ettersom Apple altså ikke leverer salgstall til Elektronikkbransjen.

– Vi ser også at den formidable salgsøkningen for nettbrett går noe på bekostning av PC-markedet til private konsumenter. Dessuten er flere av de nyere mobiltelefonene i grenselandet mellom nettbrett og telefon både når det gjelder størrelse og bruksområder, sier Røsholm.

– Hva er forventningene for 2014?

– Jeg tror at Android kommer til å øke ytterligere, rett og slett fordi enda flere modeller vil bli levert med dette operativsystemet.

– Men det skal bli spennende å følge utviklingen. Plutselig kan jo Apple komme med noe nytt og spennende. Og det er fortsatt knyttet litt usikkerhet til Microsofts utvikling framover, sier Jan Adelsten Røsholm.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.