Advarer gravide mot lakris

Lakris-dilla i svangerskapet kan virke negativt på barnets intelligens og atferd, ifølge ny forskning.

Engelsk konfekt
Foto: Scanstockphoto

Finnene er et folkeslag som i likhet med oss nordmenn er glad i sin lakris helt fra ung alder.

Nå har forskere fra Edinburgh og Helsinki sett nærmere på finske 8-åringer, spesielt med tanke på virkningen av lakris i mors liv, skriver BBC .

Barna ble testet i forhold til språkutvikling, hukommelse og romforståelse. I tillegg svarte mødrene på detaljerte spørreskjemaer om barnas atferd.

Foruroligende resultater

Testene viste at barn som ble utsatt for store mengder lakris under svangerskapet, generelt gjorde det dårligere på testene.

I tillegg hadde en større andel av disse barna atferdsproblemer. De hadde dårligere konsentrasjon og større risiko for ADHD.

"Store mengder lakris" er definert som 100 gram ren lakris per uke, noe som gir et inntak på 500 mg av glycyrrhizinsyre. Det er virkningene av dette stoffet som bekymrer forskerne.

Kan gi stress hos barnet

Forskerne tror det aktive stoffet i lakris reduserer morkakens evne til å blokkere stresshormoner. Tidligere studier har knyttet høye nivåer av stresshormoner hos fostere til adferdsvansker hos barn.

Tidligere forskning har også vist at lakris kan føre til kortere graviditeter.

- Vår studie viser at lakrisspising under graviditet kan påvirke barnets IQ, og tyder på at morkakens blokkering av stresshormoner kan være viktig for fosterets kognitive utvikling, sier professor Jonathan Seckl ved Universitetet i Edinburgh til BBC.

Godteriprodusenten Nidar har på bakgrunn av saken laget en oversikt over lakrisinnholdet i sine produkter.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.