NRK Meny
Normal

Arver lysten på junkfood

Mødre som spiser mye fastfood under graviditeten, kan få barn som arver lysten på denne typen mat, mener britiske forskere.

Barn spiser fastfood
Foto: Heine Pedersen / Scanpix Denmark

Forskerne ved Royal Veterinary College  har funnet ut at når gravide rotter får mye søt og usunn mat, spiser rottebarna mer av den samme type maten etter fødselen.

Ifølge studien, som ble er publisert i British Journal of Nutrition , ble rottefosterne programmert til å foretrekke maten moren spiste under graviditeten.

- Pass på!

- Myndighetene oppfordrer barn i skolealder til å spise sunt, men denne studien viser at vi må starte allerede på foster-stadiet, sier professor Neil Stickland til BBC .

Stickland ledet forskningsarbeidet. Han understreker at vordrende mødre må være bevisste på hva de spiser under graviditeten.

- Det er derfor ikke tiden for å overspise på fet og søt mat når du er gravid - og gjemme deg bak unnskyldningen at du spiser for to, sier han.

Det er tidligere blitt kjent at overvektige kvinner får oftere barn med medfødte skader.

LES OGSÅ: Her er antioksidant-bombene

 - Gir kvinner dårlig samvittighet

Fiona Ford, ernæringsekspert ved Universitetet i Sheffield, påpeker at studien ikke har bevist at resultatet er det samme hos mennesker.

- Derfor blir det galt om man gir gravide kvinner dårlig samvittighet fordi de spiser litt usunn mat i løpet av graviditeten, sier Ford.

Men ekspertene er enige om at det er viktig med et balansert og variert kosthold under graviditeten.

LES OGSÅ: Slik får du bedre kosthold

TEST DEG SELV: Spiser du sunt?

 

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.