Hopp til innhold

– Norske menn er mindre fysisk aktive enn amerikanere

Måleapparater på kroppen slår i stykker myten om spreke norske menn som trener og går på tur. I gjennomsnitt ser norske menn ut til å være mindre fysisk aktive enn menn i USA.


Måleapparater på kroppen slår i stykker myten om spreke norske menn som trener og går på tur. I gjennomsnitt ser norske menn ut til å være mindre fysisk aktive enn menn i USA.

SE VIDEO: – Norske menn er mindre fysisk aktive enn amerikanere.

Konklusjonen er basert på Aktivitetsundersøkelsen, der tre tusen kvinner og menn gikk med aktivitetsmålere festet til kroppen i en uke.

Den er sammenlignet med en tilsvarende måling av like mange amerikanere, som en del av National Health and Nutritional Examination Survey.

– Når vi sammenligner våre tall med tilsvarende tall fra USA, så ser vi faktisk at norske menn ser ut til å bevege seg noe mindre enn amerikanske menn, sier forsker Bjørge Herman Hansen til NRK.

Ved Norges Idrettshøgskole forsvarte han i går sin doktorgradsavhandling om fysisk aktivitet blant voksne og eldre i Norge.

– Forklaringen kan være at flere norske enn amerikanske menn har en stillesittende arbeidsdag. Kanskje flere amerikanere har manuelt arbeid som gir dem en viss fysisk aktivitet i løpet av dagen. Dette ser ut til å mer enn oppveie at amerikanske menn trener mindre enn norske, sier Hansen.

Norske menn er altså totalt sett mindre fysisk aktive enn amerikanske menn. Norske kvinner er derimot mer aktive enn kvinner i USA, fordi kvinner der er mindre aktive enn menn.

Forsker Bjørge Herman Hansen

Bjørge Herman Hansen har skrevet doktorgradsavhandling om fysisk aktivitet blant nordmenn

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

– Overrasket

I byen Bethesda i Maryland i USA er bygningsingeniøren Steve i sving på en byggeplass. Han beveger seg mye i løpet av dagen, men er likevel overrasket over at amerikanske menn er mer fysisk aktive enn norske.

– Det ville jeg aldri ha gjettet, jeg trodde amerikanske menn tilbragte mye tid foran tv-en, sier Steve.

Han tror også at han hadde bedre effekt den gangen han trente aktivt enn han nå har av endel daglig fysisk aktivitet på byggeplassen.

Sitter stille i ni timer

Det viser seg at vi nordmenn er mye mindre fysisk aktive enn vi liker å tro.

Bare hver femte voksne er i såkalt moderat fysisk aktivitet (litt rask gange for å rekke bussen, for eksempel) så mye som en halvtime om dagen, noe ekspertene regner som et absolutt minimum for helsas skyld.

Nordmenn sitter stille ni timer om dagen i gjennomsnitt, det vil si arbeidstid for eksempel på et kontor, tv-seing eller PC-bruk i fritida.

– Norske gjennomsnittsmenn er mer stillesittende enn amerikanske , og har mindre aktivitet av lav intensitet. At norske menn trener mer enn amerikanerne kompenserer ikke nok for dette i det totale regnestykket over fysisk aktivitet, sier Bjørge Herman Hansen ved Norges Idrettshøgskole.

Og trening? Gjennomsnittsnordmannen trener bare tre minutter om dagen med det som regnes som høy intensitet, kvinner i to minutter i gjennomsnitt.

Tviler på forskningen

I Tromsø sitter menn i blå skjorte ved datamaskinene i Sparebank1 Nord-Norges rente og valutaavdeling.

– Selvfølgelig blir det mye stillesitting mellom åtte og fire, sier valutamegler Jan Hestad.

Han prøver å kompensere med å gå turer med hunden, og i sommerhalvåret sykler han fra Kvaløya til banken på Tromsøya.

Megler Gaute Olvik sier han er sitter stille fra åtte til fire, bare avbrutt av en tur i kantina midt på dagen.

– Men jeg bor ved lysløypa og prøver å komme meg ut på ski av og til. I tillegg trener jeg fotball en gang i uka, sier Olvik som tviler på at amerikanerne er mer fysisk aktive enn nordmenn.

– De gangene jeg har vært i USA har jeg nemlig gjort observasjoner som gjør at jeg tviler på konklusjonene. De som er godt trent der, er nok i bedre form enn den jevne nordmann. Men jeg tror ellers at vi er i bedre form enn dem, sier han.