– Vi beregner BMI hos barn på vanlig måte, men for å konstatere om barnet er overvektig må vi i tillegg gå inn i en tabell og korrigere for alder og kjønn, sier Samira Lekhal.
Foto: Karina Jørgensen / NRKIkke si til barna at godteri bare skal spises på lørdag for at du ikke skal bli fet, sier Jorunn Sundgot-Borgen.
Foto: Karina Jørgensen / NRKMange barn sliter med overvekt, og mange foreldre synes det er vanskelig å fortelle barna at de er for store.
– Både helsepersonell og foreldre har vært redde for å snakke med barna om overvekt, sier Samira Lekhal, til NRK.no.
Hun er seksjonsoverlege ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold.
LES OGSÅ:
Skaper ikke spiseforstyrrelser
En av årsakene til at mange voksne er redde for å ta opp overvekt med barn, er faren for spiseforstyrrelser.
– Men forskning tyder på at vi ikke påfører ungdom spiseforstyrrelser ved å løfte opp det problematiske. Det å tørre å gå i dialog har vist seg heller å redusere spiseforstyrrelser, forteller hun.
Du skal altså ikke være redd for å snakke med barn og ungdom om fedme, verken som helsesøster eller forelder.
LES OGSÅ:
Korrigert BMI
Når du som voksen skal sjekke om du er overvektig, eller i faresonen for diabetes og hjerte- og karsykdommer, brukes BMI-måling eller midjemål.
For barn og ung ungdom må BMI også sees i forhold til alder og kjønn på barnet.
– Vi beregner BMI hos barn på vanlig måte, men for å konstatere om barnet er overvektig må vi i tillegg gå inn i en tabell og korrigere for alder og kjønn, forklarer Lekhal.
Tabellen er tilgjengelig for helsesøstre, leger og annet helsepersonell.
– Som forelder kan du be om at noen forklarer deg hvordan du avleser og fortolker denne tabellen, legger hun til.
LES OGSÅ:
– Ikke bruk ord som fet og tjukk
Jorunn Sundgot-Borgen, professor ved Norges Idrettshøyskole, forteller at temaet mat og kropp, og i særdeleshet overvekt og fedme, er forbundet med sterke følelser for mange.
– Både foreldre og helsepersonell synes det er vanskelig å ta det opp, sier hun til NRK.no.
Skal du snakke med barn om overvekt, er det viktig å ikke bruke ord som tjukk eller fet.
– Når du som mor eller far skal snakke om kosthold og overvekt, er det ofte enklere om du har en tilnærming knyttet til hvordan barnet har det i leksammenheng, med de andre på skolen, i fritiden osv.
Barn med overvekt orker ofte ikke så mye som normalvektige og faller utenfor.
– Her er det da naturlig i samtale med barna å si noe om hvordan du som mor/far eller hele familien kan begynne å «gjøre mer» av ulike aktivitetsformer og spise smartere mat som gir mere overskudd, legger hun til.
– Når dere skal stramme inn på godterispising så begrunn det med at kroppen og hodet får ikke noe krefter av det, at en blir trøtt og giddalaus. Men én dag i uken synes kroppen og tennene er ok, opplyser hun.
LES OGSÅ:
Hele familien må involveres
Det er viktig at hele familien legger om livsstilen slik at de både blir mer aktive og spiser sunnere.
– Be om hjelp fra helsepersonell til aktiviteter som får familien i bedre form, kostholdskurs som gir dere sunnere matvaner og hvordan dere skal legge om livsstilen, oppfordrer hun.
Mange foreldre ser heller ikke barnas overvekt.
– Som foreldre ønsker vi at ungene våre skal ha det bra. Men vi vet at mange foreldre ikke «ser» barnas overvekt, sier hun.
Derfor er det ofte fastlegen eller helsesøster som må ta tak i problemene.
– Hvis barna ikke har overskudd til å leke med søsken og venner må dette tas tak i på en skikkelig måte. Da må hele familien få hjelp og oppfølging ikke bare akkurat nå, men også en god stund fremover, presiserer Jorunn Sundgot-Borgen.
LES OGSÅ:
Se hvordan de beveger seg
Det kan være vanskelig å vite når det er på tide å ta opp barnas overvekt.
Mye av valpefettet vokser de av seg, men det kommer til et punkt der barnet ikke lenger er smålubben, men på vei til å bli for stor.
– For foreldre er det kjempeviktig å se på barna hvordan de beveger se. Se om barna har tungt for å bevege på seg, og om de ikke klarer å leke sammen med andre barn uten å hemmes, oppfordrer Samira Lekhal.
Lurer du på om du skal ta med barnet til helsesøster eller ikke, er det bedre å gå en gang for mye.
– På helsestasjonene vil du få hjelp og veiledning. Du vil også få informasjon om hvordan ditt barn ligger på vekstkurven, opplyser hun.
Også for ungdommene er det viktig å snakke om vekt, dersom overvekt er et problem. Ungdommene våre trenger ofte hjelp og en invitasjon til å snakke om det som er vanskelig.
– Overvekt medfører for mange en betydelig belastning, både mentalt og fysisk. Når vi skal snakke med barn, ungdom og foreldre om overvekt, er det viktig at vi som helsepersonell møter dem med respekt og faglig tyngde, avslutter hun.
LES OGSÅ: