Hopp til innhold

Gjør noe med barnas overvekt - mens de vokser

- Det er god omsorg å gjøre noe med overvekt hos barn. Og mye lettere enn hvis du venter, sier psykologspesialist Silje Steinsbekk ved St. Olavs hospital.

Barn med pommes frites

Hvis små barn er overvektige, må de voksne løse problemet. Større barn skal involveres, mener Silje Steinsbekk.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Silje Steinsbekk

Hele familien må gjøre endringer, understreker psykologspesialist Silje Steinsbekk.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Det kan være vanskelig å innse at man har et overvektig barn. Er det ikke bare fint å ha «litt å gå på»?

- Foreldre undervurderer ofte barns overvekt. Og fordi vi som befolkning blir rundere, endrer vi synet på hva som er normalt. En 6-åring er ikke for tynn selv om man kan se ribbeina, sier psykologspesialist Silje Steinsbekk ved St. Olavs hospital til NRK.no.

Hun behandler familier med overvektige barn, og er opptatt av at man tar den helsefarlige utviklingen på alvor så tidlig som mulig.

- Det er mye lettere å hjelpe et barn som vokser enn en utvokst voksen. Mens voksne må gå ned i vekt for å bli smalere, holder det å bremse vektøkningen hos barn. De kan «vokse seg inn i vekta si», fortsetter hun.

Hva sier man til barna?

De fleste foreldre kvier seg for å snakke med barna sine om vekt. Men det må man gjøre, hvis barnet har en behandlingstrengende overvekt, mener Steinsbekk.

- Det er viktig å bekrefte virkeligheten. Man kan for eksempel si: «Det stemmer at du har større mage enn de andre barna i klassen. For meg er du perfekt! Men jeg ser at magen din er litt i veien når du leker og at du ikke klarer å løpe så fort som de andre. Og jeg vil gjerne hjelpe deg til å få en kropp som du kan trives bedre med.», foreslår hun.

Hvis barnet tidligere har vært normalvektig og så begynner å legge på seg, anbefaler hun en mer forsiktig tilnærming.

- Da kan det være lurt at de voksne snakker sammen om hva som kan være årsaken til vektøkningen, og forsøke å gjøre endringer uten at det blir noen stor sak. Kanskje har det blitt mye brus i det siste, mye dataspill og mindre fysisk aktivitet, sier Steinsbekk.

- Eventuelt kan man ta det opp som et familieproblem. Nå har det vært mye dårlig kosthold her i det siste, hva skal vi gjøre med det? La barna komme med forslag, oppfordrer hun.

Kjedelig i kjøkkenskapet

Når et barn skal ned i vekt, er Steinsbekk tydelig på at hele familien må være med på endringene.

- Det begynner på butikken. Ikke kjøp produkter som du ikke vil at barnet skal spise. Og sørg for at barnet har mulighet for å gjøre lure valg hjemme i kjøleskapet, sier Steinsbekk.

- Når barnet kommer hjem og er litt småsulten, er det større sannsynlighet for at man velger kjeks, nugatti og brus hvis det finnes tilgjengelig. Sørg heller for at det finnes epler, litt oppskårne grønnsaker, knekkebrød og sunt pålegg.

Steinsbekk understreker at barn ikke skal gå på diett. De skal følge de offisielle kostholdsrådene, akkurat som alle andre. Det som er sunt for den overvektige, er også sunt for resten av familien – uansett vekt.

Små endringer

For mange familier vil det være et enormt stort prosjekt å forandre både på kosthold og aktivitet.

- Hvis det er en stor operasjon som skal til, er det viktig å gjøre små justeringer. Tenk «hva er det minste jeg kan få til», og begynn med det! Kanskje er det å slutte å kjøpe brus midt i uka eller å gå med barnet til skolen to ganger i uka i stedet for å ta bilen, foreslår Steinsbekk.

Endringene må være så overkommelige at man kan klare å holde på dem, også etter en måned, et halvår og et år.

- Kanskje kan man starte med en opprydning i kjøleskapet og kjøkkenskapet. Hvis du som voksen ikke klarer å gi slipp på sjokoladebiten etter middag, så gjem sjokoladen godt og spis den når du går tur med hunden eller etter barnet har lagt seg, sier Steinsbekk.

La grytene stå på komfyren

Hvis man har et overvektig barn, kan et lurt skritt i riktig retning kan være å trene på å spise bare en porsjon til middag.

- La grytene stå på komfyren og server maten i ferdige porsjoner. Det kan godt være forskjell på hvor store porsjoner hvert familiemedlem får, sier Steinsbekk.

I begynnelsen vil man ganske sikkert få reaksjoner fra barnet. «Jeg er mer sulten!»

- Mange foreldre føler seg veldig slemme da. Men det tar gjerne en uke eller to før magesekken blir litt mindre og man venner seg til å spise mindre mengder. Tilby en grønnsak eller frukt, for eksempel en gulrot, hvis de ikke føler seg mett etter middagen, foreslår Steinsbekk.

- De aller færreste trenger å spise mer enn en porsjon til middag. Og husk å bruke god tid, for det tar 20 minutter før hjernen oppfatter at du har spist og du får metthetsfølelsen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)