NRK Meny
Normal

Her vil de løse arbeidsløsheten – med cannabis

Spansk landsby vil leie ut sine åkre til cannabisprodusenter.

Rasquera

Landsbyen Rasquera vil løse gjelds- og arbeidsledighetsproblemer med cannabis. Saken avgjøres i kveld.

Foto: Jordi Bladé (Wikipedia/CC-lisens)

Den spanske landsbyen Rasquera i Tarragona går helt nye veier for å løse sine problemer med arbeidsløshet og gjeld.

Byrådet i landsbyen skal i kveld stemme over et forslag om å leie ut landsbyens betydelige landområder til cannabisprodusenter, ifølge TV-stasjonen 20minutos. Inntektene fra landbruket skal brukes til å rydde opp i økonomien til det gjeldstyngede tettstedet.

LES OGSÅ: – Ein stor siger for MS-pasientar
LES OGSÅ: Cannabis-spray godkjent i Sverige

Rasquera har bare 800 innbyggere, og sliter med en gjeld på om lag 1,3 millioner euro, eller ti millioner norske kroner. Nå står kommunale tjenester i fare for å kollapse fullstendig i byen, og det er derfor byens ordfører, Bernat Pellisa har foreslått den noe spesielle løsningen.

Trenger penger til søppeltømming

De siste åtte månedene har han forhandlet med interesseorganisasjonen Foreningen for selvmedisinering av cannabis i Barcelona, eller ABCDA, som arbeider for å avkriminalisere bruken av cannabis for medisinsk bruk.

– Dette er en kriseplan som vil gjøre oss i stand til å fortsette å levere kommunale tjenester. Et eksempel er søppeltømming, som vi har sett oss nødt til å kutte, sier Pellisa til den spanske avisa El Pais.

LES OGSÅ: Venstre-leiar vil gjere hasj lovleg
LES OGSÅ: Over 200 millioner misbruker narkotika i verden

Dersom forslaget går gjennom byrådet vil ABCDA forplikte seg til å betale om lag fire millioner årlig til landbrukssamvirket i den lille landsbyen. I tillegg vil dyrkingen skape rundt 50 sårt trengte arbeidsplasser i en by som plages av stor utflytting.

Vil forske på cannabis

Men så er det de juridiske aspektene. Cannabis har de siste ti årene vært lovlig å bruke som smertelindring etter resept. En viss mengde planter er lovlig å dyrke, men på denne skalaen blir myndighetene straks nødt til å gå landsbyen etter i sømmene.

Ordfører Pellisa har svaret, iallfall foreløpig.

– Alle ser på dette med mistenksomhet, men vi ønsker å starte et selskap som skal forske på cannabis. Vi har ikke til hensikt å begå noen ulovligheter, sier han.

USA-MARIJUANA/LEGALIZATION A young cannabis strain is shown at Northwest Patient Resource Center in Seattle, Washington

En ung cannabisplante får stell ved et vekstsenter for medisinsk marihuana i Seattle i delstaten Washington i USA.

Foto: Cliff DesPeaux / Reuters

Det regionale styret i Katalonia er så langt tause om byrådets planer, men den regionale statsadvokaten Javier Rodrigalvarez mener det er en komplisert sak.

– Etter lovens bokstav ville dette være ulovlig, men om man kan bevise at cannabisplantene i sin helhet brukes til medisinske formål, kan det være mulig. Men hvem skal stå for dyrkingen, og hvem skal stå for høstingen? spør han.

LES OGSÅ: – Alkohol er farligere enn narkotika

Dagens avstemming er ytterligere farget av at fire av ABCDAs styremedlemmer i januar i fjor ble arrestert og siktet for besittelse av marihuana.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.