– Alkohol er farligere enn narkotika

– Alkohol er farligere enn narkotika, sier sosiologiprofessor. Han mener politiet snakker for lite om farene ved alkoholmisbruk.

Mette Rooth og Willy Pedersen

Sosiologiprofessor Willy Pedersen mener man må snakke mer om farene ved alkoholrus, og ikke bare fokusere på narkotika. Mette Rooth i Norsk narkotikapolitiforening mener de snakker nok om farene ved alkoholmisbruk.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Studier som tidligere er presentert i det medisinske tidsskriftet The Lancet viser at når det gjelder samfunnsmessige skader er alkohol foran heroin og cannabis.

– Studiene viser at alkohol troner alene på toppen som det farligste rusmiddelet, sier han, og kaster dermed en brannfakkel inn i julebordssesongen.

Willy Pedersen

– Alkoholforbruket vårt har økt med rundt 50 prosent de siste 15 årene, hevder sosiologiprofessor Willy Pedersen ved Universitetet i Oslo.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

– Forestillingene våre om rusmidler må derfor endres, mener sosiologiprofessor ved Universitetet i Oslo, Willy Pedersen.

LES: – Flere land bør legalisere cannabis

LES: Delte meninger om cannabis

– Sender med ungene øl

– Politiet og samfunnet har i altfor liten grad vært opptatt av kampen mot alkoholen, mens krigen mot narkotika siden 60-tallet har vært den store kjepphesten, sier professoren til NRK.

Han mener det har forhindret oss i å ta alkoholen på nok alvor. Og at man av den grunn tror de narkotiske stoffene er mye farligere enn alkoholen.

– Det har ført til at foreldre i Oslo er livredde i for at ungene skal røyke hasj, mens de gjerne sender med dem en six-pack med øl på fest, sier professoren.

– Foreldre i Oslo vest liker ikke å snakke om alkohol, men når man snakker om narkotika er de veldig interessert, legger han til.

LES: Alkoholen flyter blant unge i vest

LES: Slik reagerer hjernen på alkohol

– Best i verden

Leder Mette Rooth i Norsk narkotikapolitiforening (NNPF) er uenig. Hun har i flere år jobbet med rusforebygging blant unge.

Mette Rooth

Mette Rooth er leder i Norsk narkotikapolitiforening mener det er naturlig at skadene er store ved alkoholbruk, fordi det er et lovlig rusmiddel som brukes av de aller fleste.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

– Det er kanskje slik noen steder i Oslo vest, men det er ikke vårt inntrykk der vi arbeider. Vi snakker også om alkoholrus når vi driver rusforebygging. Og vi ser en stor forskjell i dag sammenlignet med for ti år siden. Da måtte vi ukentlig gripe inn i hjemme-alene-fester og kjøre hjem fulle 13–17 åringer. De siste to-tre årene er det nesten ingen i den aldersgruppa vi må kjøre hjem, sier Rooth.

NNPF driver blant annet med forebyggende programmer rettet mot skole, arbeidsplasser og utelivsbransjen. Rooth mener at noe av det viktigste er å nå foreldre for å lykkes.

Hun hevder både alkoholmisbruk og cannabisbruk blant ungdom har gått ned de siste årene, og hun mener Norge er best i verden på forebygging av rusmidler.

– Så det arbeidet vi har gjort de siste ti årene har gjort veldig gode utslag, sier hun.

Men Willy Pedersen mener tallene ikke stemmer.

– Alkoholforbruket vårt har økt med rundt 50 prosent de siste 15 årene. Vi har et dramatisk og ødeleggende alkoholforbruk, hevder Pedersen.

Feilslått ruskamp

Sosiologiprofessoren skrev nylig i en Aftenposten-kronikk at Norsk narkotikapolitiforening i årevis har drevet en for snever kamp mot rusmidler, der alkoholmisbruk ikke står sentralt nok.

– Omfanget av cannabisbruk og farene knyttet til stoffet er overdrevet, mens de har oversett alkoholens skader. Resultatet av den feilslåtte narkotikapolitikken er en enorm fangebefolkning, skriver Pedersen.

Han mener forbundet burde skifte navn til Norsk alkohol- og narkotikapolitiforening, for nettopp å vise at de tar kampen mot alkoholrus på alvor.

– Men vi snakker mye om alkohol når vi er rundt på skoler og arbeidsplasser, selv om vi ikke har forebygging av alkoholmisbruk nedskrevet i våre vedtekter, sier Mette Rooth.

– Alkohol er lovlig

Artikkelen i The Lancet er mye debattert blant forskere. Men forskergruppen som publiserte den har tatt for seg forskjellige dimensjoner. Alkohol troner alene på toppen som det farligste rusmiddelet, konkluderer gruppen.

– Det er klart at alkoholen er svært skadelig. Det er jo en lovlig rusmiddel som alle bruker, og som har eksistert i alle år. Hadde hasj vært legalt og like utbredt hadde man sett enorme skadevirkninger fra det, mener Rooth.

Hun er ikke enig at oppmerksomheten mot narkotika skygger for erkjennelsen av at alkohol er farlig.

– Vi har mange organisasjoner i Norge som jobber mot alkohol. Vi har valgt å jobbe mot narkotika, sier hun.

Men Pedersen mener det er ikke noe forhold mellom ulovlighet og skadeomfang.

– Man har rett og slett latt være å se på den store elefanten i rommet, nemlig alkoholen. Kampen mot narkotika har tatt bort noe av fokuset på kampen mot alkoholen, sier Pedersen.

LES: Politiprofessor sier ja til hasj

SISTE NYTT

Siste meldinger