– Vi kjøpte huset uten å ha sett innsiden

Mannen så mye arbeid, barna så et falleferdig hus – men Marit Mikalsen var forelsket. De betalte 145.000 for det herskapelige huset i Narvik.

15 millionar i Stavanger?

Norumgården i Narvik har hatt besøk av alt fra kong Olav til Siv Jensen. Nå er huset mest populært hos asiater, ifølge eier Ole Stoltenberg.

Foto: Frode Søreide / NRK

Norumgården er både herskapelig, vakker og enestående. I tillegg er den rik på historie og har hatt et bredt utvalg av gjester fra hele verden. I premieren på programmet Solgt på tirsdag, får du se meglere fra andre landsdeler tippe prisen på Narvik-villaen.

Marit Mikalsen (72), og mannen hennes Tor (75) tok over huset for over 40 år siden. Og akkurat hvordan det gikk for seg husker hun godt.

– Vi bodde like i nærheten. Det var et utrolig vakkert hus, selv om vi så at det hadde forfalt. Men jeg var allerede forelsket. En venninne av meg hadde også tenkt å kjøpe det, men ville rive det og bygge nytt hus. Da måtte jeg gripe inn, sier Mikalsen til NRK.no.

Huset ble imidlertid solgt til noen andre, men hun henvendte seg raskt til kjøperne.

– Jeg fikk kjøpt huset av dem uten å diskutere prisen. Faktisk hadde jeg aldri sett innsiden av huset jeg hadde forelsket meg i, innrømmer hun.

Dette var i 1973. Den gang betalte de 145.000 kroner – nå er Norumgården verdt mye mer.

Grunnmur fra Narvik kirke

Da Mikalsen, mannen og deres tre barn, kom inn i huset for første gang, så hun både muligheter og potensial. Barna så bare elendigheten, mens mannen så alt arbeidet det ville medføre.

Mikalsen minnes den første natten i drømmehuset.

– Huset er mitt! tenkte jeg, mens mannen min holdt på å få kalde føtter. Vi gjorde det til en hobby å restaurere huset, forteller hun.

(Saken fortsetter etter bildet)

Stue, Norumgården

En av de mange stuene i villaen.

Foto: Frode Søreide/NRK

Norumgården har sitt navn etter byggmester Norum, som bygget huset i årene 1925 til 1927. Grunnmuren var laget av stein fra Narvik kirke. Et år tidligere hadde Norum bygget kirken, og satt igjen med en del rester av diverse materialer. Hans håndverk får skryt av Mikalsen.

– Han var en skikkelig god byggmester, og har brukt utelukkende gode materialer. Vi trengte ikke engang å bytte ut vinduene, slik vi trodde, sier hun, og legger til:

– Vi har egentlig hele tiden pusset opp, og tatt rom for rom. Noen av dem er til og med pusset opp både to og tre ganger, innrømmer hun.

«Hotellgjester i særklasse»

Da barna etter hvert flyttet hjemmefra forandret mye seg, og huset ble mer enn et hjem.

– Frem til da hadde vi vært fire stykker, og plutselig satt vi igjen med et digert hus. Vi hadde reist mye i England, og bestemte oss for å gjøre en del av huset om til «bed & breakfast», sier Mikalsen.

(Saken fortsetter etter bildet)

Norumgården

De siste 15 årene har Norumgården hatt «bed & breakfast» for gjester fra hele verden. Nye eiere fører nå arven videre.

Foto: Frode Søreide/NRK

Dermed bygget de flere bad inn i boligen, og åpnet for overnattingsgjester. Det ble en stor suksess. Ifølge Mikalsen har blant andre norske topp-politikere og andre kjente bodd der ved ulike anledninger. Finansminister Siv Jensen, og Per Sandberg er noen av dem. Det ble det nesten bok av.

– Jeg ville kalt den «Hotellgjester i særklasse», sier Mikalsen, som ikke legger skjul på at hun har mange fantastiske minner fra huset.

For det er ikke bare politikere som har funnet veien til villaen i Narvik. Også kong Olav har vært gjest. Ryktet sier at han har overnattet der ved flere anledninger. Det er imidlertid feil, mener Mikalsen.

– Byggmester Norum var også idrettsmann – han var både skytter og god på ski. Slik traff han kong Olav, og inviterte ham hjem til «herrseksa», sier hun med bred dialekt.

«Herrseksa» var et måltid for herrer etter klokka seks.

Fører arven videre

Etter 15 år med «bed & breakfast» var det på tide å gå videre, og ekteparet Mikalsen bestemte seg for å selge Norumgården.

– Å drive «bed & breakfast» er masse arbeid, så vi savner det ikke. Men vi er veldig glade i huset, sier Mikalsen.

Hun og mannen har nå kjøpt seg en mindre leilighet i Narvik, og reiser i perioder på lengre turer til Gran Canaria.

Ole Stoltenberg

Ole Stoltenberg og kona Charlotte driver «bed & breakfast» på Norumgården. De tok over huset i 2013.

Foto: Frode Søreide/NRK

I slutten av august i fjor overtok Ole Stoltenberg (52) og kona Charlotte (44) boligen. Da hadde den ligget ute for salg en stund.

– Vi så på det som en unik mulighet, og dette er en vakker eiendom det ikke finnes to av, forteller Stoltenberg, til NRK.no. Han legger til:

– Kona var veldig interessert, og det var interiøret som falt særlig i smak. Men et slikt hus passer ikke for alle – du må være villig til å ha fremmede gjester.

Populært blant asiatene

I dag leier ekteparet Stoltenberg ut fire rom med totalt syv senger, og interessen er stor.

– Vi har en overvekt av utenlandske folk som ønsker å overnatte – spesielt mange asiater. De er begeistret for huset, men kommer også for å se nordlyset. Det har tatt helt av, sier Stoltenberg.

Han og kona har nå fullt opp med bestillinger frem til september, og Stoltenberg både håper og tror interessen kommer til å vare.

– Helt utenom det vanlige

Norumgården fremstår i dag med sitt originale utseende både utvendig og innvendig. For dette er huset tildelt veteranhusprisen og Narvik kommunes pris for god og pietetsfull restaurering. Det er vernet utvendig.

Megler Johnny Stormo i Eiendomsmegler 1 Narvik, er takknemlig for at det var han som fikk selge Norumgården.

– Dette er en meget spesiell eiendom, på alle måter, i vår region. Både eiendommen som sådan, men også historikken og de tidligere eierne, har tilført bygningen ærverdighet og stil helt utenom det vi opplever spesielt ofte, sier Stormo til NRK.no.

Han mener salgsprosessen på en slik eiendom både er tidkrevende og spesiell fordi veggene er fulle av spesiell historie.

– Visningene på Norumgården var ikke som normale visninger. I slike tilfeller må man sette av god tid til hver enkelt kunde – slik at de får tid til å ta alle inntrykk inn over seg, sier Stormo.

Solgt ser du tirsdager på NRK 1, klokken 20.15

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.