Hopp til innhold

– Flere bør ta solarium

– Etter årets solfattige sommer bør flere ta solarium eller dra på Syden-ferie, mener kreftforsker. Han sier at lite sol gjør at mange får i seg for lite D-vitamin.

Johan Moan

Med dette solariet på Radiumhospitalet har Johan Moan gjort mange studier av hvordan D-vitamin dannes. Når han har tid, tar han gjerne noen minutter i solsenga selv også.

Foto: Tor Risberg / NRK

Rådet om at du bør holde deg unna solarium er upresis helseinformasjon. Det mener Johan Moan, kreftforsker og professor emeritus ved Radiumhospitalet og Universitetet i Oslo.

– Å bruke solarium i moderate doser gir mye D-vitaminer. Det er gunstig om vinteren når solas UVB-stråler ikke gir D-vitamin her i Norge, sier Moan til NRK.no.

Han mener dette er særdeles viktig etter en så dårlig sommer som vi har hatt i år.

– De som informerer bør vite at mange grupper i Norge har altfor lave D-vitaminverdier. De burde også vite at moderat, jevn soling kan øke levealderen vår, sier Moan. Fysikkprofessoren har i en årrekke arbeidet med både hudkreft-epidemiologi og vitamin D.

Et viktig vitamin

Omega-3

Sammen med fet fisk er tran en god kilde til vitamin D. Men er det tilstrekkelig?

Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix / Colourbox. Montasje

D-vitamin er viktig for å styrke beinbygningen og forebygge en rekke sykdommer, deriblant hjerte- og karsykdom, diabetes, leddgikt og multippel sklerose.

Moan understreker at folk som lett blir solbrent absolutt bør beskytte seg med klær og nok solkrem når de skal oppholde seg lenge i sola. Det gjelder spesielt personer med rødt hår, lys hud og mange fregner. De er mest utsatt for å få hudkreft.

– Men sola er ikke skadelig for alle. Sol er tvert imot den fremste kilden til det viktige D-vitaminet, sier han.

I løpet av året går nivået av D-vitamin hos mennesker i vår del av verden opp og ned som en jojo. Høyest om sommeren; lavest om vinteren. Det er uheldig fordi D-vitaminet er forløperen til et viktig hormon, ifølge Johan Moan.

– Med et fornuftig kosthold får man i seg vitamin D. Tran, fet fisk og kosttilskudd er gode kilder. Men også UVB-strålene fra sommersol og solarium gir mye D-vitamin, og i tillegg andre molekyler som også er viktige for helsa. 20 minutter i sommersol midt på dagen gir like mye D-vitamin som en halv flaske tran, sier han.

Kritisk til aldersgrense

Solarier er laget for å oppnå rask brunfarge. Folkehelseinstituttet mener at staten bør vurdere å forby dem .

Helsedirektoratet fraråder bruken. UVA-strålingen er opptil fire ganger sterkere enn i naturlig sol. I handlingsprogrammet for forebygging av føflekkreft anbefaler direktoratet at man i vinterhalvåret heller får i seg D-vitaminer gjennom kostholdet.

Moan er altså uenig i dette, særlig fordi en god UV-kilde gir mer enn bare D-vitamin. Han er kritisk til aldersgrensa på 18 år i solarium, og mener at korrekt informasjon om overdreven soling og solariebruk er bedre.

Moans råd er å ta moderate, ikke-brennende doser på inntil ti minutter solarium to ganger i uka i vinterhalvåret for å opprettholde et godt nivå av vitamin D.

– Og de som har fått lite sol på kroppen i sommer, kan gjerne ta en solferie i Syden for å "fylle opp" lageret av D-vitamin, legger han til.

– Kan man få for mye vitamin D?

– Nei. De skadelige nivåene av dette vitaminet ligger meget høyt, sier Moan.

– Sol er sunt uansett hvordan man vrir og vrenger på det. Men du må for all del unngå å bli solbrent. Mange bruker dessverre solarium for intenst og for lenge, sier han.

– Ikke tilhenger av selvbehandling

Mona Stensrud, Kreftforeningen

– Mange som tar solarium reiser også på solferier og er mye ute i sola, sier Mona Stensrud i Kreftforeningen.

Foto: Kreftforeningen

Kreftforeningen deler ikke Johan Moans syn. De mener at solarium bør unngås på grunn av økt risiko for hudkreft, spesielt hvis du har lys hud.

– Hvis du tror du har vitamin D-mangel, bør du ta det opp med legen. En slags selvbehandling i solarium av eventuell vitamin D-mangel er ikke noe råd vi vil gi, sier spesialrådgiver Mona Stensrud til NRK.no.

Hun viser til at heller ikke Strålevernet eller hudlegenes forening anbefaler dette.

– Mange som tar solarium er generelt solglade personer som også reiser på solferier og er mye ute i sola, sier Stensrud.

Nyter du sola i små doser om sommeren, og unngår å bli solbrent, vil du ifølge Stensrud både minske risikoen for hudkreft og få vitamin D.

– Fet fisk og eventuelt vitamin D-tilskudd anbefales når vi ikke får vitaminet fra sola, sier hun.

– Til kosmetisk bruk

Merete Hannevik

Vårt generelle råd er å holde seg unna solarier uansett hvilken hudtype du har, sier Merete Hannevik i Statens strålevern.

Foto: Statens strålevern

Også Statens strålevern mener at solarier bør unngås.

– All bruk av stråling skal være berettiget. Solsenger er til kosmetisk bruk. De er laget for å gi brunfarge; ikke for å gi D-vitamin, sier seksjonssjef Merete Hannevik i Strålevernet til NRK.no.

– Hvis vitaminmangel er begrunnelsen for å bruke dem, bør det kun gjøres i samråd med lege, sier hun.

Hannevik mener det er en misforståelse at den norske sommeren var ekstra solfattig i år.

– Selv om vi ikke brukte badetøy like ofte som i fjor, var solforholdene brukbare i store deler av landet, spesielt i august. Og på høyfjellet målte vi rekordhøy UV-indeks på grunn av nysnø sent på året. Det skal ikke så mange minuttene til ute i norsk sommersol for å danne D-vitamin, sier hun.

– Ukritiske til sola

Hannevik tror at mange som ferierer i varmere strøk er litt ukritiske til hvor sterk sola faktisk er.

– Vi vet at noen ikke er forsiktige nok, og blir solbrent i Syden. Da er det ekstra ille om de tar solarium i tillegg, sier hun.

– Når det gjelder unge og solariebruk er informasjon viktig, men ikke tilstrekkelig. Det er vanskelig for unge mennesker å vurdere de langsiktige konsekvensene av å bli solbrent. 18-årsgrensa for solarium er ikke noe Norge har funnet på. Mange land har innført denne begrensningen. Enkelte stater i Australia har til og med forbud mot solsenger, forteller hun.

Hannevik er uenig i rådet om å ta solarium ti minutter to ganger i uka.

– Hvis begrunnelsen er å skaffe seg D-vitamin, bør man først få en vurdering av D-vitaminstatus fra lege og søke råd hos kostholdsekspert eller lege slik at man får tilført vitaminene på en harmløs måte, sier hun.

I likhet med Johan Moan og Kreftforeningen understreker også Strålevernet at det aller viktigste er å ikke bli solbrent.

– Internasjonalt er det enighet om at alle med hudtype 1 skal være meget forsiktige i sola, og aldri ta solarium. Det gjelder dem som alltid blir rød og lite brun etter soling. Men vårt generelle råd er altså å holde seg unna solarier uansett hvilken hudtype du har, sier Merete Hannevik.