Hopp til innhold

– Flere bør ta solarium

– Etter årets solfattige sommer bør flere ta solarium eller dra på Syden-ferie, mener kreftforsker. Han sier at lite sol gjør at mange får i seg for lite D-vitamin.

Johan Moan

Med dette solariet på Radiumhospitalet har Johan Moan gjort mange studier av hvordan D-vitamin dannes. Når han har tid, tar han gjerne noen minutter i solsenga selv også.

Foto: Tor Risberg / NRK

Rådet om at du bør holde deg unna solarium er upresis helseinformasjon. Det mener Johan Moan, kreftforsker og professor emeritus ved Radiumhospitalet og Universitetet i Oslo.

– Å bruke solarium i moderate doser gir mye D-vitaminer. Det er gunstig om vinteren når solas UVB-stråler ikke gir D-vitamin her i Norge, sier Moan til NRK.no.

Han mener dette er særdeles viktig etter en så dårlig sommer som vi har hatt i år.

– De som informerer bør vite at mange grupper i Norge har altfor lave D-vitaminverdier. De burde også vite at moderat, jevn soling kan øke levealderen vår, sier Moan. Fysikkprofessoren har i en årrekke arbeidet med både hudkreft-epidemiologi og vitamin D.

Et viktig vitamin

Omega-3

Sammen med fet fisk er tran en god kilde til vitamin D. Men er det tilstrekkelig?

Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix / Colourbox. Montasje

D-vitamin er viktig for å styrke beinbygningen og forebygge en rekke sykdommer, deriblant hjerte- og karsykdom, diabetes, leddgikt og multippel sklerose.

Moan understreker at folk som lett blir solbrent absolutt bør beskytte seg med klær og nok solkrem når de skal oppholde seg lenge i sola. Det gjelder spesielt personer med rødt hår, lys hud og mange fregner. De er mest utsatt for å få hudkreft.

– Men sola er ikke skadelig for alle. Sol er tvert imot den fremste kilden til det viktige D-vitaminet, sier han.

I løpet av året går nivået av D-vitamin hos mennesker i vår del av verden opp og ned som en jojo. Høyest om sommeren; lavest om vinteren. Det er uheldig fordi D-vitaminet er forløperen til et viktig hormon, ifølge Johan Moan.

– Med et fornuftig kosthold får man i seg vitamin D. Tran, fet fisk og kosttilskudd er gode kilder. Men også UVB-strålene fra sommersol og solarium gir mye D-vitamin, og i tillegg andre molekyler som også er viktige for helsa. 20 minutter i sommersol midt på dagen gir like mye D-vitamin som en halv flaske tran, sier han.

Kritisk til aldersgrense

Solarier er laget for å oppnå rask brunfarge. Folkehelseinstituttet mener at staten bør vurdere å forby dem .

Helsedirektoratet fraråder bruken. UVA-strålingen er opptil fire ganger sterkere enn i naturlig sol. I handlingsprogrammet for forebygging av føflekkreft anbefaler direktoratet at man i vinterhalvåret heller får i seg D-vitaminer gjennom kostholdet.

Moan er altså uenig i dette, særlig fordi en god UV-kilde gir mer enn bare D-vitamin. Han er kritisk til aldersgrensa på 18 år i solarium, og mener at korrekt informasjon om overdreven soling og solariebruk er bedre.

Moans råd er å ta moderate, ikke-brennende doser på inntil ti minutter solarium to ganger i uka i vinterhalvåret for å opprettholde et godt nivå av vitamin D.

– Og de som har fått lite sol på kroppen i sommer, kan gjerne ta en solferie i Syden for å "fylle opp" lageret av D-vitamin, legger han til.

– Kan man få for mye vitamin D?

– Nei. De skadelige nivåene av dette vitaminet ligger meget høyt, sier Moan.

– Sol er sunt uansett hvordan man vrir og vrenger på det. Men du må for all del unngå å bli solbrent. Mange bruker dessverre solarium for intenst og for lenge, sier han.

– Ikke tilhenger av selvbehandling

Mona Stensrud, Kreftforeningen

– Mange som tar solarium reiser også på solferier og er mye ute i sola, sier Mona Stensrud i Kreftforeningen.

Foto: Kreftforeningen

Kreftforeningen deler ikke Johan Moans syn. De mener at solarium bør unngås på grunn av økt risiko for hudkreft, spesielt hvis du har lys hud.

– Hvis du tror du har vitamin D-mangel, bør du ta det opp med legen. En slags selvbehandling i solarium av eventuell vitamin D-mangel er ikke noe råd vi vil gi, sier spesialrådgiver Mona Stensrud til NRK.no.

Hun viser til at heller ikke Strålevernet eller hudlegenes forening anbefaler dette.

– Mange som tar solarium er generelt solglade personer som også reiser på solferier og er mye ute i sola, sier Stensrud.

Nyter du sola i små doser om sommeren, og unngår å bli solbrent, vil du ifølge Stensrud både minske risikoen for hudkreft og få vitamin D.

– Fet fisk og eventuelt vitamin D-tilskudd anbefales når vi ikke får vitaminet fra sola, sier hun.

– Til kosmetisk bruk

Merete Hannevik

Vårt generelle råd er å holde seg unna solarier uansett hvilken hudtype du har, sier Merete Hannevik i Statens strålevern.

Foto: Statens strålevern

Også Statens strålevern mener at solarier bør unngås.

– All bruk av stråling skal være berettiget. Solsenger er til kosmetisk bruk. De er laget for å gi brunfarge; ikke for å gi D-vitamin, sier seksjonssjef Merete Hannevik i Strålevernet til NRK.no.

– Hvis vitaminmangel er begrunnelsen for å bruke dem, bør det kun gjøres i samråd med lege, sier hun.

Hannevik mener det er en misforståelse at den norske sommeren var ekstra solfattig i år.

– Selv om vi ikke brukte badetøy like ofte som i fjor, var solforholdene brukbare i store deler av landet, spesielt i august. Og på høyfjellet målte vi rekordhøy UV-indeks på grunn av nysnø sent på året. Det skal ikke så mange minuttene til ute i norsk sommersol for å danne D-vitamin, sier hun.

– Ukritiske til sola

Hannevik tror at mange som ferierer i varmere strøk er litt ukritiske til hvor sterk sola faktisk er.

– Vi vet at noen ikke er forsiktige nok, og blir solbrent i Syden. Da er det ekstra ille om de tar solarium i tillegg, sier hun.

– Når det gjelder unge og solariebruk er informasjon viktig, men ikke tilstrekkelig. Det er vanskelig for unge mennesker å vurdere de langsiktige konsekvensene av å bli solbrent. 18-årsgrensa for solarium er ikke noe Norge har funnet på. Mange land har innført denne begrensningen. Enkelte stater i Australia har til og med forbud mot solsenger, forteller hun.

Hannevik er uenig i rådet om å ta solarium ti minutter to ganger i uka.

– Hvis begrunnelsen er å skaffe seg D-vitamin, bør man først få en vurdering av D-vitaminstatus fra lege og søke råd hos kostholdsekspert eller lege slik at man får tilført vitaminene på en harmløs måte, sier hun.

I likhet med Johan Moan og Kreftforeningen understreker også Strålevernet at det aller viktigste er å ikke bli solbrent.

– Internasjonalt er det enighet om at alle med hudtype 1 skal være meget forsiktige i sola, og aldri ta solarium. Det gjelder dem som alltid blir rød og lite brun etter soling. Men vårt generelle råd er altså å holde seg unna solarier uansett hvilken hudtype du har, sier Merete Hannevik.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)