Hopp til innhold

Soling på 90-tallet kan gi kreft nå

Økningen i antall tilfeller av føflekkreft kan ha sammenheng med den kraftige veksten i Syden-turer på 1990-tallet. – Mange unge som brenner seg i sola vil ikke merke effekten før de blir eldre, sier kreftforsker.

Ungdom i Syden

På 1990-tallet begynte vi for alvor å reise til Thailand og Kanariøyene også om vinteren. Forskere tror det kan være en del av forklaringen på den dramatiske økningen i føflekkreft de siste årene. (Illustrasjonsfoto)

Foto: GREGORY BULL / AP

Pakketurer til Syden får mye av skylda for en dramatisk økning i forekomsten av føflekkreft i Storbritannia. I Norge rammer sykdommen enda flere, folketallet tatt i betraktning. Også hos oss tror ekspertene at økt Syden-trafikk har betydning.

I Storbritannia er tilfellene av føflekkreft syvdoblet på 40 år, melder BBC. Mer enn 2000 briter dør av sykdommen hvert år. I Norge er situasjonen minst like ille. Vi har den høyeste dødeligheten i Europa.

– Fra Kreftregisteret begynte registreringen i 1953 har vi hatt en jevn økning av antall tilfeller fram til rundt 1980. I 1953 fikk omtrent to av 100.000 nordmenn denne kreftformen, mens det var cirka åtte per 100.000 i 1979, sier forsker Trude Eid Robsahm på Kreftregisteret til NRK.no.

– Økningen fortsatte på 1980-tallet, men deretter flatet den ut. Antallet nye tilfeller var stabilt gjennom hele 90-tallet. Da trodde vi at toppen var nådd, forteller hun.

Høyeste tall hittil

Trude Eid Robsahm

Nå ser vi resultatene av det folk gjorde på 1990-tallet, sier Trude Eid Robsahm hos Kreftregisteret.

Foto: Ann-Eli Wang

Men fra årtusenskiftet og fram til i dag har det vært en ny dramatisk økning i antall nordmenn med føflekkreft. Akkurat som i Storbritannia.

I 2011 ble hele 21 av 100.000 nordmenn rammet. Tallet er det samme for kvinner og menn, og det høyeste som hittil er registrert.

– Vi kan ikke fastslå nøyaktig hvorfor økningen tok seg opp igjen fra år 2000. Men vi tror det handler om solingsvanene våre, og dette inkluderer økt Syden-trafikk, sier Trude Eid Robsahm.

Forskere hos Cancer Research UK mener at økningen delvis kan forklares med at pakketurer til sol og varme ble stadig mer populært blant britene fra slutten av 1960-tallet.

Solstudioer har også bidratt til den negative utviklingen, sier de til BBC.

Robsahm mener det er all grunn til å tro at det samme gjelder for Norge.

– Det er nå vi ser resultatene av det folk gjorde på 90-tallet. Både nordmenn og briter bor i et klima som gjør at vi ønsker å utnytte sola når vi kan. Brunfarge er trendy, til tross for at mange av oss har hud som ikke tåler bråsoling og som heller ikke evner å bli så veldig brun, sier hun.

LES OGSÅ:

– Alder er risikofaktor

– Mange unge som brenner seg i sola vil ikke merke effekten før de blir eldre. Alder er den største risikofaktoren for kreft, ettersom det tar tid å erverve seg skadene. Det er grunn til å tro at mye av den økningen i føflekkreft vi ser nå har sammenheng med skader fra solbrenthet for noen år siden. De fleste som rammes er godt voksne, sier Robsahm.

Det var på 1990-tallet at den norske trafikken til sol og varme eksploderte i vinterhalvåret. Kanariøyene og Thailand ble for alvor allemannseie året rundt. Syden og Østen ble reisemål for titusenvis av vinterbleke nordmenn.

Rolf Forsdahl

Nordmenns reisevaner endret seg på 90-tallet, sier reiselivsdirektør Rolf Forsdahl.

Foto: Jean Christine Cena / NRK

Tidligere var dette mer eksklusive vinterdestinasjoner for begrensede grupper av pengesterke turister.

– Samtidig fikk charteroperatørene sterk konkurranse da lavprisselskaper og Internett gjorde sitt inntog på reisemarkedet. Sammen med økt velstand og større tilgjengelig forbrukerkapital ble det lettere for folk flest å ta såkalt Syden-ferie dette tiåret, sier reiselivsdirektør Rolf Forsdahl i Virke til NRK.no.

– Charterselskapene svarte med å senke prisene og gjøre pakkene mer attraktive. Alt i alt økte reisingen til varme strøk kraftig både sommer og vinter på 1990-tallet, forteller han.

– Nyt varmen!

Trude Eid Robsahm sier det likevel ikke er noen grunn til å advare mot å feriere under Sydens sol.

– Nyt varmen og opplevelsen! Problemet er ikke reisemålet, men solingsvaner og uforsiktighet, sier forskeren på Kreftregisteret.

– Alle trenger å være i sola, men ingen trenger å bli brent. Det er i Syden mange blir solbrent, ikke minst om vinteren når huden er helt uforberedt. Resultatet kan bli ondartet føflekkreft.

– Det er ingen skam å ta på seg en T-skjorte og å sitte under en parasoll når sola steker på det sterkeste. Man bør unngå å bli rød. Jeg håper den dagen kommer at solbrenthet blir litt «harry». Da er mye gjort når det gjelder å forebygge kreft, sier Robsahm.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)