Flere får sitt første barn etter fylte 40

De siste 20 årene har det blitt nesten fire ganger så mange kvinner som føder sitt første barn etter at de har fylt 40. – Bekymringsfullt, sier Jordmorforeningen.

Skilt, fødeavdelingen
Foto: Irina Tjelle / NRK

– Vi merker at det er flere eldre mødre, sier overlege Liv Ellingsen på fødeklinikken på Rikshospitalet.

Hun har jobbet som fødselslege i over 30 år på ulike norske sykehus. Her i fjerde etasje på Rikshospitalet tar de imot flere tusen nyfødte årlig. Flere av barna har godt voksne mammaer:

– Forrige uke hadde vi en kvinne på 46 år som fødte sitt første barn her. Men det var en helt ukomplisert fødsel og det gikk veldig fint.

Fire ganger så mange

De siste tjue årene har antallet kvinner over 40 som får barn mer enn doblet seg (se faktaboks).

Også langt flere enn før får sitt aller første barn etter at de har fylt 40.

Medisinsk fødselsregister har foreløpig ikke tall for i fjor, men tallene for 2014 viser at det var 483 førstegangsfødsler hos kvinner over 40 år.

Det er nesten fire ganger flere enn i 1994:

Antall førstegangsfødende i Norge

År

Antall førstegangsfødende

Fødsler der mor er over 40

Førstegangsfødende over 40

2014

24 899

2108

483

2009

26 366

1865

375

2004

23 389

1312

241

1999

23 516

1114

184

1994

24 128

881

123

Medisinsk fødselsregister opplyser til NRK at de først oppga for lave tall i denne statistikken. De riktige tallene er oppdatert 12. august.

Mette C. Tollånes

OVERLEGE: Mette C. Tollånes ved Medisinsk fødselsregister.

Foto: Folkehelseinstituttet

Overlege ved Medisinsk fødselsregister Mette C. Tollånes sier det er noen geografiske forskjeller blant de førstegangsfødende over 40.

– Oslo og Hordaland peker seg ut på de siste tallene. Der var cirka 30 prosent av alle fødende over 40 år også førstegangsfødende, mens landsgjennomsnittet lå på 23 prosent, sier Tollånes, som understreker at tallene er små.

Forbundet med risiko

Overlege Liv Ellingsen

OVERLEGE: Liv Ellingsen på Rikshospitalet.

Foto: Irina Tjelle / NRK

Å være gravid etter å ha fylt 40 år er forbundet med risiko.

Derfor følges kvinnene ekstra nøye opp mot slutten av svangerskapet og overvåkes under fødselen, sier fødselslege Liv Ellingsen:

– Vi ser at det er mer keisersnitt, vi må forløse flere barn med sugekopp eller tang og vi ser litt mer blødninger hos kvinner over 40.

Jordmorforbundet: – Bekymringsfullt

Kirsten Jørgensen er leder i Den Norske Jordmorforening

LEDER: Kirsten Jørgensen i Den norske jordmorforening.

Foto: Den Norske Jordmorforening

Når flere mødre trenger tettere oppfølging, blir det travlere på fødeklinikkene, bemerker leder i Den norske jordmorforening Kirsten Jørgensen.

– Jordmødrene på de store klinikkene forteller oss at det er veldig krevende med eldre førstegangsfødende, fordi det krever så tett oppfølging, sier Jørgensen.

Hun sier hun er glad for at kvinner får barn, men er bekymret for at norske mødre blir stadig eldre:

– Det er bekymringsfullt fordi det krever mer overvåking, at flere må ha hjelp til å bli gravide, og at man sannsynligvis får færre barn om man får sin første seint.

– Mange er friske og i god form

Fødselslege Liv Ellingsen vil understreke at hun ser mange friske, gravide kvinner i 40-årsalderen som er i god fysisk form:

– Generelt bør man ikke vente for lenge. Men for dem som av forskjellige grunner velger å vente, skal vi ta godt vare på dem og gi dem en trygg fødsel og svangerskapsomsorg, lover Ellingsen.

Liv Ellingsen
Foto: Irina Tjelle / NRK

SISTE NYTT

Siste meldinger