Hopp til innhold

– Du blir en bedre forelder for hvert barn

– Du evner å senke skuldrene og skille mellom det som viktig og det som ikke er av betydning, sier forsker.

Kristine Holger Storli

TRE BRØDRE: Liam (7), Mikael (11) og Sebastian (9) er tette i alder og har mye glede av hverandre. Mamma Kristine er selv enebarn og mener barn som er en del av en søskenflokk får noe «gratis».

Foto: Privat

Jørn Isaksen

Jørn Isaksen er forsker ved Senter for omsorgsforskning ved NTNU. I samarbeid med pedagog Are Karlsen har han skrevet bøkene «Foreldrelappen» og «Innføring i atferdsanalyse».

Foto: Privat

– Det er soleklart at erfaring gjør deg til en bedre forelder. Med barn to og tre har du lært mye og har fått kunnskap om barns behov. Du evner også å senke skuldrene og skille mellom det som viktig og det som ikke er av betydning, sier Jørn Isaksen, forsker ved Senter for omsorgsforskning ved NTNU.

På denne måten vil oppdragelsen barna får, bli forskjellig.

Hedvig Montgomery

Psykolog Hedvig Montgomery.

Foto: Privat

Psykolog Hedvig Montgomery bekrefter at foreldre som regel blir flinkere for hvert barn de får.

– Du blir stort sett en bedre forelder for hvert barn du oppdrar. Dine ferdigheter består av både av din kunnskap som vokser for hvert år og det du har med fra egen barndom, sier hun til NRK.

Blir mer avslappet etter hvert

Kristine Storli Henningsen er gestaltterapeut og forfatter av boken «Antisuper – å leve best mulig som et helt vanlig menneske». Hennes oppfatning er at foreldre blir mer avslappet når de får flere barn – noe som gjør dem til bedre foreldre.

Trebarnsmoren har selv opplevd å bli mindre bekymret for hvert barn.

– Du har ikke kapasitet til å stimulere, lese og leke hele tiden. Og du ser det går bra med barna uansett. Med nummer to kunne jeg se på foreldrerollen med et slags skråblikk. Med nummer tre ga jeg helt opp, ler Henningsen.

Hun er selv enebarn og mener barn som er en del av en søskenflokk får noe «gratis».

– Det er mye bra med å være enebarn, men jeg føler jo at jeg har gått glipp av noe. Barn lærer best av andre barn og de har godt av å erfare at de ikke er «universets navle» hele tiden.

Kristine Henningsen

AVSLAPPET TREBARNSMOR: Kristine Storli Henningsen er mor til tre gutter og har selv opplevd å bli mer avslappet for hvert barn.

Foto: Privat

En god mamma trenger ikke være perfekt

– Søsken får forskjellig oppdragelse

Ifølge psykolog Hedvig Montgomery får søsken sjelden den samme oppdragelsen. Både fordi foreldrene endrer seg med årene, men også fordi barna er forskjellige som personer.

– Noen barn er som åpne bøker, andre er som muslinger. Er barnet likt deg kan du kjenne deg igjen. Er barnet mer ulikt deg kan det virke fremmed, og det er mer arbeidskrevende. Foreldrene må prøve å forstå hvert barn slik det faktisk er, ikke slik de håper at det skal være, oppfordrer psykologen.

På denne måten blir også barnas barndom forskjellig, avhengig om du er eldst eller yngst i søskenflokken.

– Foreldre agerer ut fra barnas væremåte. Rekkefølgen i søskenflokken har også mye å si. Generelt sett krever det første barnet mest av foreldrenes oppmerksomhet, fordi de er vant til mer oppfølging, avslutter forsker Jørn Isaksen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)