Hopp til innhold

– Rart ikke flere gjør dette til jul

Enkel gaveordning kan gjøre julen billigere og barna fornøyde på julaften, ifølge økonomieksperter.

Julegave

Når barna blir lei av å åpne julegaver, fordi det er så mange pakker under treet på julaften, er det kanskje på tide å gjøre noe med julegaveinnkjøpene.

Foto: Colourbox.com

Nå må det snart bli slutt på den store mengden gaver på julaften. Det mener økonomiekspert Agnes Bergo, daglig leder i det økonomiske rådgivingsselskapet Pengedoktoren.

Agnes Bergo, Pengedoktoren

Økonomirådgiver Agnes Bergo er daglig leder i Pengedoktoren.

Foto: Kristine Nyborg

Jeg blir kvalm og uvel av å se det enorme pakkehavet i julen.

Agnes Bergo, økonomirådgiver
Silje Sandmæl

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB. Sandmæl er også kjent som økonomiekspert i TV3-programmet Luksusfellen.

Foto: DNB

– Jeg blir kvalm og uvel av å se det enorme pakkehavet i julen. Barna har ikke godt av det, og jeg tror faktisk de setter mye mer pris på å få ti gaver enn 30, sier Bergo til NRK.no.

Hun mener flere burde snakke sammen om gaveinnkjøpene før jul for å minske gavemengden.

– Gå heller sammen og gi litt større ting, sier Bergo.

Nei, du er ikke gnien!

Økonomirådgiveren synes det er rart at ikke flere spleiser, men tror noe av grunnen er at folk er redd for å oppfattes som gniene.

– Men det å spleise har ingen ting å gjøre med å være gnien. Det er et etisk valg over hvilke verdier vi vil påføre våre barn. Jeg er ikke sikker på at barn som får hundre gaver på julaften blir bedre samfunnsborgere av den grunn, sier Bergo.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB synes også det er en god idé å kutte ned på gavene ved å kjøpe noe sammen.

– Det er ikke så vanlig å spleise på julegaver. Bursdagsgaver er det derimot mye vanligere å gå sammen om, så hvorfor ikke gjøre det samme i julen?, sier Sandmæl til NRK.no.

Hun sier at dersom flere hadde spleiset, ville julegavene blitt billigere, og mottakerne ville mest sannsynligvis blitt mer fornøyde.

– Julegaveønskene til barna er gjerne ekstremt dyre, så i stedet for å gi mange små gaver som kanskje blir byttet i romjulen, kan man gå sammen med andre om gaveinnkjøpet, sier forbrukerøkonomen.

Tar seg råd til noe lommeboken ikke tåler

En slik gaveordning kan gjøre at du fortsatt har råd til å gi litt større gaver uten å ruinere deg. Det burde komme godt med i en måned pengene gjerne flyr ut av kontoen.

Statistisk sentralbyrå regnet i fjor ut at hver nordmann legger igjen mer enn 10.000 kroner i snitt i butikkene under julehandelen. Mange har ikke råd til å bruke så mye penger, men lar seg likevel friste til å bruke mer enn det lommeboken tåler.

– Julen er en tid man likevel tar seg råd til, mye fordi man ikke ønsker å skuffe de nærmeste, sier Sandmæl.

Kredittkort

– Selv om man ikke har råd til jul, er det en tid man likevel tar seg råd til, mye fordi man ikke ønsker å skuffe de nærmeste, sier Silje Sandmæl i DNB. Tre av ti tyr til kredittkort for å betale julen, men mange av disse vet at de ikke har råd til å betale tilbake kredittbeløpet med det første.

Foto: www.colourbox.no

Hun viser til en fersk undersøkelse utført av Ipsos MMI for DNB, som viser at tre av ti skal bruke kredittkort i julehandelen i år, mens hele ti prosent av disse vet at de ikke vil ha råd til å betale tilbake pengene når regningen kommer etter nyttår.

Da er det bedre å være åpen om at man ikke har råd til dyr julefeiring i år, ifølge forbrukerøkonomen. Hun sier at personer som sliter mest som følge av dårlig økonomi, er dem som ikke er åpne om pengeproblemene sine.

– De sier ikke til barna sine at de ikke har råd til dyre julegaver i år. Når de ikke forteller om økonomien til barna, vil de forvente dyre gaver – og de får dyre gaver fordi foreldrene ikke vil skuffe dem.

Gi tid i stedet

Agnes Bergo i Pengedoktoren har et gratistips til alle som sliter med økonomien før jul.

– En utrolig god gave er å gi litt av sin egen tid. En av de beste gavene jeg har fått, var fra en person som er flink til å lage mat. Han ga meg en kveld, der jeg kunne invitere venner, så kom han hjem til meg og lagde en treretters og serverte maten. Jeg betalte for råvarene, så det kostet han ingen ting annet enn tiden, sier økonomieksperten.

Hun foreslår «gavekort» på hagearbeid, barnepass eller hjelp til å skifte dekk, som alternativer til dyre gaver i trange økonomiske tider.

– Man kan velge mellom å gi tid og penger, og min erfaring er at de fleste setter mest pris på tid, sier Bergo.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)