Hopp til innhold

– Barna kan føle seg nedprioritert

Mange barn opplever å komme i andre rekke hos foreldrene - etter mobilen. – Det ideelle er at man skrur av telefonen, sier psykolog.

Jente med mobil

Mobilen tar stadig mer plass i livene våre. Kjenner du deg igjen i dette bildet?

Foto: ScanStock

Er du mye opptatt av mobilen? Føler du deg naken uten den? Det er du i så fall ikke alene om.

Undersøkelser viser at vi sjekker mobilen 150 ganger i løpet av døgnet. Det er hvert sjette minutt, dersom man regner med åtte timers søvn.

For mange kan det bli en utfordring å kombinere det å hele tiden være «på» med familie og barn.

Stine Fjell

Stine Fjell er deltaker i NRK-serien «Oppdrag lykke».

Foto: NRK

– Barna merker det på helt enkle spørsmål. Sønnen min har fortalt at han skjønner fort når jeg virkelig er med i en samtale med ham, eller om jeg bare svarer ut i det blå, mens jeg sitter med pc eller mobil, forteller Stine Fjell til NRK.no.

Hun er en av fire deltakere i NRK-serien «Oppdrag lykke», hvor målet er å bli mer lykkelig. For Stine ble viktig å lære seg å trappe ned på bruken av mobil og pc, eller være mer tilstede i øyeblikket, som hun sier.

Det har vært en utfordring for HR-direktøren.

– Å endre adferd er en krevende jobb. Det er hardt arbeid, sier hun.

– Vanskelig for de fleste

Psykolog Bettina Sunde forteller om et økende antall samtaler der mobil og andre teknologiske duppeditter er tema. Mange klager nemlig på barnas bruk av forskjellige digitale ting.

– Da spør jeg ofte: Hva med deg, da? Mange blir svar skyldig, for barna lærer ikke bare av vennene sine. De ser også hva foreldrene gjør, sier psykologen til NRK.no.

Bettina Sunde, psykolog

Bettina Sunde er psykolog hos Psykologteamet.

Foto: Borsheim

Hun mener det ideelle er at man skrur av mobilen når man er sammen med barna.

– Men jeg har forståelse for at det blir umulig for mange. Det er fryktelig vanskelig for de fleste, sier Sunde.

Psykologen understreker at barn tåler at det er en telefon der, det er ikke slik at de må stå foran hele tiden.

– Ofte har de godt av å lære å vente på tur, for eksempel mens foreldrene er midt i en telefonsamtale. Problemet er når dette skjer de gangene det er barnas tur, når foreldrene forventes å være tilstede.

Kommer i andre rekke

For hvis barna gang på gang opplever at foreldrene ikke ser ordentlig på når de for eksempel er på fotballkamp, svømming, danseforestillinger og lignende, så skjer det noe med dem, ifølge psykologen.

– Noen prøver å fange oppmerksomheten ved å gjøre ekstra mye ut av seg, som egentlig betyr «se meg, da!». Andre prøver å bli hakket snillere, i håp om at det vil føre til oppmerksomhet fra mamma og pappa. Så ser vi noen som bare gir bare opp, for de skjønner at de aldri kan slåss mot mobilen. Og da fortsetter gjerne foreldrene som før, for barna har sluttet å mase. Det blir en ond sirkel, sier psykologen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Du ser for mye på iphonen, pappa

Klar beskjed fra barnet: Pappa, du ser for mye på iphonen.

Foto: Magne Hansen / NRK

Psykologen mener det er et viktig å sette seg inn i barnas måte å tenke på. For der voksne kan tenke at det er uhøflig å sitte så mye med mobilen, tenker ikke barn like langt.

– Et barn har ikke den livserfaringen og selvfølelsen i bunn. Da blir det enkelt å tenke at mobilen prioriteres fordi det som skjer der er viktigere enn en selv, sier hun.

  • Hva er dine tips for å være med tilstede i øyeblikket? Skriv gjerne inn i kommentarfeltet under.

Håp for framtiden?

Stine Fjell har fått det bedre etter hvert som hun lærte at hun ikke måtte være tilgjengelig 24 timer i døgnet. Nå legger hun bort mobilen når hun holder på med andre ting. Hun mener det handler om bevisstgjøring.

– Man må ta et aktivt valg: Når skal jeg være tilstede på de ulike arenaene? Så handler man ut fra det, sier hun.

Alle undersøkelser viser at vi kommer til å være enda mer på nett i årene som kommer.

Psykolog Bettina Sunde mener det er vanskelig å si om mobilen vil bli et vedvarende problem. Hun tror det kan tippe begge veier: At dette problemet bare øker fordi «alle» gjør det, eller at det kommer en motkultur som gjør at folk lar mobilen ligge mer enn i dag.

– Det er ungdommen selv som må styre dette, og lage sine egne regler. Så får vi håpe at de velger å legge telefonen mer bort, sier Sunde.

Du kjenner deg kanskje igjen i videoen under?

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)