– Alle sover dårligere av kaffe

Selv om du får sove, påvirker kaffe søvnen din, sier dansk søvnforsker.

Trøtt mann

Søvnkvaliteten blir dårligere med koffein i kroppen.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Er du blant de som kan drikke kaffe helt til du legger deg og likevel få sove?

Kanskje bør du likevel kutte ut kaffe om kvelden. For ifølge søvnekspert Mikael Rasmussen ved Center for Stress og Trivsel blir søvnen påvirket uansett - enten du legger merke til det eller ikke.

– Kaffe er en søvntyv av rang, sier han til Alive.dk.

Forlater kroppen langsomt

Årsaken til at kaffe kan virke oppkvikkende, er koffein. Koffeinet har en sentralstimulerende effekt, slik at du kan føle deg mer våken og konsentrert, og faktisk også få en bedre reaksjonsevne.

– Koffein har en halveringstid på åtte timer, opplyser Rasmussen.

Det er gjort flere studier som viser at personer som drikker kaffe, får dårligere søvnkvalitet.

– Vi har selvfølgelig forskjellig følsomhet for koffein. Men hvis du en dag lar være å drikke kaffe om kvelden, vil du merke at du sover bedre, mener han.

Han legger til at hvis man føler behov for kaffe om kvelden, kan det være et tegn på at man sover for lite generelt.

Sammenligner med alkohol

Og kaffe er ikke den eneste drikken som kan gå utover nattesøvnen.

Mange har erfart at de sovner lett, og kanskje også sover lenger, etter noen glass alkohol. Men søvnkvaliteten er like fullt dårligere.

Noe av årsaken til dette, er at alkohol får musklene i de øvre luftveiene til å slappe mer av, noe som gjør luftkanalen trangere. Det disponerer for snorking og urolig søvn.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.