Hopp til innhold

Derfor er du trøtt og slapp

De vanligste grunnene til at du mangler energi - og måter å løse saken på.

Trøtt på kontoret

Er du sliten hele tiden? Kanskje kan du gjøre noe med det.

Foto: Jimmi Larsen / Colourbox

Er snooze-knappen den eneste aktiviteten du orker om morgenen? Og gleder du deg allerede til å legge deg igjen når klokka går mot lunsj?

Som regel er det noen få, store årsaker til at man har det sånn, skriver helsenettstedet WebMD.com:

1. Ikke nok søvn

Mann som sover

Sover du nok?

Foto: Colourbox.no

Det høres kanskje selvsagt ut, men for lite søvn er en god kandidat til svaret på hvorfor du er sliten. Sju til åtte timer hver natt er normalt søvnbehov for voksne.

Løsning: Prioriter nattesøvnen. Sørg for gode rutiner, og hold laptopen og smarttelefonen unna soverommet. Hvis det er vanskelig å få til å sove nok, bør du oppsøke lege.

2. Søvnapné

Har du søvnapné betyr det at du stopper å puste flere ganger i løpet av natten, uten at du er klar over det. Kroppen setter igang pusten igjen, men søvnen blir avbrutt. Resultatet er at du sover dårligere og mindre enn du ellers ville gjort. Tegn på at man lider av søvnapné kan blant annet være at du stadig må opp og tisse om natten.

Løsning: Vektreduksjon og røykeslutt kan hjelpe. Det finnes også en maske man kan bruke om natten for å unngå pustestans.

3. For lite «drivstoff»

Kresen

Mer lyst på snacks?

Foto: Colourbox.com

Spiser du for lite, blir du utmattet. Men energiproblemet kan også skyldes at du spiser for lite riktig mat. Sats på mat som holder blodsukkeret jevnt.

Løsning: Spis frokost, og inkluder både protein og riktige karbohydrater i hvert måltid. Ikke la det gå for lang tid mellom hvert måltid.

4. Blodmangel

Anemi er en vanlig årsak til utmattelse hos kvinner i fruktbar alder, som følge av jernmangel.

Løsning: Dersom du har lite jern, ta jerntabletter. Kjøtt, lever, skalldyr og bønner er gode jernkilder i maten.

5. Depresjon

Depresjon er ikke bare en psykisk lidelse. Kroppen blir påvirket på flere måter, og utmattelse er et vanlig symptom. Er du trøtt og deprimert over en periode, bør du oppsøke lege.

Løsning: Terapi og medikamenter kan være aktuelt, men en del kan du også gjøre selv.

6. Hypotyreose

Unormalt lav hormonproduksjon i skjoldbruskkjertelen gjør at du får lavt stoffskifte. Resultatet er gjerne at man legger på seg og føler seg lite pigg. Tiltaksløshet, treghet og økt søvnbehov er noen av symptomene. Rundt 1 prosent av befolkningen har dette problemet.

Løsning: Hvis dette blir bekreftet ved blodprøve, kan du få hjelp av syntetiske hormoner.

7. Overdose av koffein

Kaffe

For mye kaffe blir du ikke våken av.

Foto: Joerg Beuge, Colourbox

Koffein kan kanskje gjøre deg litt mer skjerpet i moderate doser. Men for mye kan øke hjerterytmen og blodtrykket og gjøre deg skjelven. Noen blir faktisk også trøtte av for mye kaffe.

Løsning: Kutt ned på kaffen, te, kakao og koffeinholdig brus gradvis. Trapper du ned for fort, kan det også gjøre deg sliten.

8. Skjult urinveisinfeksjon

Urinveisinfeksjon kan være lett å kjenne igjen, med svie og behov for å tisse altfor ofte. Men det er ikke alltid man får slike symptomer. Noen ganger er utmattelse det eneste symptomet. En urinprøve vil gi svar på det.

Løsning: Antibiotika.

9. Diabetes

Diabetikere har problemer med å konvertere blodsukkeret til energi. Det fører til at kroppen går tom, selv om man har spist nok. Vedvarende, uforklarlig lav energi kan være ett av tegnene på diabetes.

Løsning: Livsstilsendringer, kostendringer og eventuelt insulinbehandling.

10. Dehydrering

Jobb, drikke, varmt

Drikk nok!

Foto: Skovdal & Skovdal / colourbox.com

Man blir utslitt av å drikke for lite. Uansett om du sitter stille hele dagen, trenger kroppen din vann for å fungere. Når du kjenner deg tørst, er du allerede dehydrert.

Løsning: Drikk så mye vann at urinen er helt lys og gjennomsiktig. Drikk minst to glass vann en time før du skal trene.

11. Hjertesykdom

Hvis du blir veldig sliten av hverdagsaktiviteter som husarbeid og hagearbeid, kan det være et tegn på at hjertet ikke lenger fungerer optimalt. Er det vanskelig å fullføre aktiviteter som tidligere var lett for deg, bør du snakke med legen din om dette.

Løsning: Livsstilsendringer og medikamenter kan få hjertet under kontroll og øke energien din igjen.

12. Skiftarbeid

Nattarbeid og turnus kan forstyrre den biologiske klokken, slik at du føler deg trøtt når du egentlig skulle vært våken.

Løsning: Utsett deg for minst mulig dagslys når du trenger å hvile. Gjør rommet mørkt, stille og kaldt. Hvis du fortsatt har søvnproblemer, bør du snakke med legen din.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)